Zoek in programma

en of
en of
en of
tot

Sabine Oberhuber - ®turntoo

01
01

Samenvatting presentatie Sabine Oberhuber D-Day dinsdag 25 oktober

Sabine start met het schilderen hoe slecht we ervoor staan met onze grondstoffenvoorraad. Zo zal over 22,5 jaar het zilver op zijn. Belangrijk is het om na te denken over hoe we onze grondstoffen kunnen sparen of grondstoffen kunnen hergebruiken.
Daarvoor gaat ze dieper in op de cradle2cradle filosofie waarbij een natuurlijke en een technische kringloop wordt onderscheiden. In de technische kringloop gaat het om het gebruik van grondstoffen die we slechts korte tijd in eigendom hebben. Vanuit de architectenpraktijk van het bureau Rau Architecten, waaruit TurnToo ontsproten is, worden gebouwen bezien als materialen banken. In de toekomst moeten we ernaar toe werken dat we geen producten of gebouwen meer kopen maar diensten: je koopt geen wasmachine maar wasbeurten. We bezitten dus niet meer, maar gebruiken tot dat het product/gebouw/de machine vervangen kan worden door een verbeterde, nieuwere versie. Want dat laatste gebeurt tegenwoordig in een hoog tempo: levenscycli van producten worden steeds korter. De consument betaalt dus niet meer voor de grondstof maar alleen voor de prestatie. Het idee achter TurnToo is de ‘technical nutrient circle’ en de ‘performance use cycle’ aan elkaar te koppelen. In deze nieuwe circulaire economie moeten interessante business models ontstaan waarin er gerepareerd of vervangen wordt en de maker/eigenaar verantwoordelijk blijft voor de grondstoffen. Voor ontwerpers houdt dit in dat producten/machines modulair opgebouwd moeten worden zodat onderdelen - dus materialen -naderhand makkelijk kunnen worden gescheiden. TurnToo is genomineerd voor de Herman Wijffels Innovatieprijs.

Over Sabine Oberhuber

Al sinds haar jeugd is duurzaamheid een rode raad in het leven van Sabine Oberhuber. Zij is mede-oprichter en Directeur Business Development van ®turntoo. Eerder werkte zij als Corporate Strategist en Manager Internet Strategy aan de strategische planning voor Reed Business Information Nederland en Continentaal Europa. Zij studeerde Management aan de ESCP Europe School of Management met een specialisatie in Strategy en Finance.
Samen met haar man en drie kinderen woont zij vlakbij Hilversum.

Over Turntoo

Bouwend op het principe van de technische (grondstoffen) kringloop van Cradle to Cradle, biedt ®turntoo een concrete oplossing voor het sluiten van de grondstoffenkringloop tussen producent en consument: ‘performance-based consumption’ oftewel maatschappelijk verantwoord consumeren. Consumenten huren producten op prestatie basis, producenten blijven eigenaar van de producten. Het product - en daarmee de grondstoffen - gaan aan het einde van de contractduur weer terug naar de producent en zijn daarmee beschikbaar voor een nieuwe generatie producten. Dit levert financieel voordeel voor de consument op, omdat niet langer voor de grondstoffen in een product betaald hoeft te worden. Producenten worden steeds minder afhankelijk van de grondstoffenmarkt. De huidige lineaire economie wordt getransformeerd tot een circulaire economie - van verbruik naar gebruik en hergebruik.


Design Coffee: dinsdag 25 oktober