Zoeken

Sluit zoeken
Ga naar vorige pagina

Designing Society

De komende weken blikken we terug op DDW en zetten we de belangrijkste thematische verhaallijnen en content van 2020 op een rij. Deze week gaan we door met het tweede DDW20 thema: Designing Society.

Met ontwerp kunnen maatschappelijke vraagstukken worden aangepakt, inclusieve gemeenschappen worden gecreëerd, nieuw cultureel gedrag bepleit en het welzijn worden bevorderd. Social en service design kan oplossingen bieden voor de behoeften van individuen, organisaties en de maatschappij in het algemeen. Zeker in deze tijden vol onzekerheid en maatschappelijke verschuivingen biedt het social design perspectief een belangrijke bijdrage aan een meer inclusieve wereld, waarin (fysieke) beperkingen of erfgoed niet bepalend zijn voor je waarde of ervaringen in de samenleving. Op deze pagina vind je meer over het thema Designing Society en de ontwerpers die er invulling aan geven.

Ontdek DDW20

Meld je aan voor een gratis My DDW account om 3D Viewing Rooms te bekijken!

Meld je aan
DDW Talks: Designing Society

Social design is een jong vakgebied, nog zoekende naar een definitie en plek in de wereld. De kijk van externe experts op het vakgebied van social design is echter een onderbelicht perspectief. Daarom richtte DDW Talks: Designing Society zich op een dialoog tussen niet-social designers over social design. Samen zullen deze externe experts in gesprek gaan over één centrale vraag: ‘Is er een plek voor social design in deze wereld?’ Een breed scala aan vakexperts nam deel aan dit dialoog, waaronder veranderkundige Marguerithe de Man (SIOO), Open Embassy oprichter Renée Frissen, psycholoog Eefje Cobussen en bestuurskundige Andrea Frankowski (NSOB). Kijk de Talk hieronder terug!

 

Social design

Een van de DDW20 deelnemers die zich focuste op social design is Agri Meets Design. Sinds een aantal jaar koppelen zij boeren en ontwerpers om samen tot doorbraken in voedselvraagstukken te komen. In een serie 3D Viewing Rooms verkent Agri Meets Design de aantrekkingskracht die voedsel op ontwerpers heeft, en pluizen ze uit wat de kracht van ontwerp is.

De Social Design Lobby ontwierp een campagne die de verbinding tussen sociaal geëngageerde ontwerpers en organisaties in heel Nederland faciliteert. Via online lezingen, een virtuele expositie en live chat konden DDW bezoekers in contact komen met verschillende social designers in Nederland om maatschappelijke vraagstukken te bespreken. Bekijk hier hun 3D Viewing Room

Baltan Laboratories presenteerde tijdens DDW de 'Economia Expo', bestaande uit kunst-installaties en videowerken die de bezoeker uitnodigden om te onderzoeken hoe we het paradigma van ongelimiteerde groei kunnen ombuigen. De expositie behandelde drie thema’s: Nature’s Economies; Shifting Value; Re-designing Infrastructures. Bekijk hier hun 3D Viewing Room.

Agri Meets Design © Maartje Strijbis
Op naar een inclusievere samenleving

Een onderwerp dat actueler is dan ooit. Hoe kan ontwerp bijdragen aan ontmoetingen en hoe kunnen we onze omgeving vormgeven om eenzaamheid tegen te gaan? In WDE Talks: Vereenzaming sprak architect Irene Edzes over langzame verkeersroutes en laagdrempelige ontmoetingsplekken, en filmmaker Inge Guffens over Zorg voor Doy, een documentaire over erfgoed en mantelzorg. Benieuwd? Bekijk de talk hieronder!

Class of 2020

Onder de noemer Class of 2020 nodigde DDW alle Nederlandse design scholen uit om rondom het thema The New Intimacy een expo samen te stellen. Iedere school heeft dat op zijn eigen wijze aangepakt. Sommige kozen er voor een speciale nieuwe expo te cureren en anderen meer een collectie van graduates. Vanuit Willem de Kooning academie vertelt curator Frederike Top over verschillende projecten die graduates gedaan hebben voor de Nederlandse Voedselbank. Kijk Class of 2020 - Willem de Kooning nu terug.

Het probleemoplossend vermogen van design

Tijdens DDW20 werd dagelijks een Dutch Design Awards winnaar bekend gemaakt tijdens de DDA Award Show Live. Dit jaar won The Interceptor van The Ocean Cleanup (Boyan Slat) en Fabrique een Dutch Design Award in de categorie Product. Wil je meer weten over The Interceptor of de andere genomineerden in deze categorie? Bekijk DDA Award Show Live - Product hier terug!

Alle DDW20 thema's

Benieuwd naar de andere thematische verhaallijnen van DDW20? Bekijk alle DDW thema's hier.