Reis van de toekomst

De reis van de toekomst is voor NS een vraag van vandaag. Hoe houden we Nederland bereikbaar en leefbaar en hoe ziet de reis van deur tot deur er in 2040 uit? Tijdens de Dutch Design Week gaan we in gesprek met partners, universiteiten, onderzoekers, Nederlandse toparchitecten en designers over de vraag hoe we de reis van deur tot deur kunnen verbeteren en vernieuwen. Kom ook en praat mee want mobiliteit maken we samen!

Graag nodigt NS je uit voor een bezoek aan:

  • Ambassade van Mobiliteit (Reis van de toekomst)
  • Ambassade van Sustainable Design (Circulaire Stations)
  • Gloeilampplantsoen (Sustainable Mobility Experience & NS Lab app)
  • VEEM (Treininterieur)
Ambassade van Mobiliteit – Reis van de toekomst

Bij de Ambassade van Mobiliteit wordt mobiliteit als middel gezien, niet als doel. Getracht wordt om de mens continu centraal te stellen en niet weer de fout te maken van de jaren ’30, toen steden werden ontwikkeld voor auto’s in plaats van voor mensen.

Praat mee!
In de Ambassade van Mobiliteit faciliteert NS de dialoog om samen partners, wetenschappers, ontwerpers en experts te zoeken naar inspirerende oplossingsrichtingen om mobiliteit te herdefiniëren. Om te durven experimenteren en bestaande dogma’s ter discussie te stellen. Samen met partners en publiek gaan we de reis van de toekomst verkennen. Waarin we Dutch Design Week zien als tussenstop, niet als eindstation. Een tussenstop waarin we dilemma’s opwerpen en perspectieven ophalen. Kom ook en praat mee want mobiliteit maken we samen!

Interactieve maquette
De reis van de toekomst krijgt letterlijk vorm in de interactieve maquette die NS in de Ambassade van Mobiliteit presenteert. In deze maquette zijn de negen verschillende fases te zien van de reis van deur tot deur. In die reis kunnen DDW-bezoekers op verschillende manieren zien wat de uitdagingen zijn waarvoor we staan en hoe innovaties daar een oplossing in kunnen vormen. Zo kun je met een VR-bril een kijkje nemen op een station in de toekomst en zien hoe nieuwe vervoersvormen beter aansluiten op het openbaar vervoer.

Meer info: Embassy of Mobility
Locatie: Strijp S, Achter Radio Royaal
Openingstijden: dagelijks geopend van 11:00 tot 18: 00 uur
Gratis toegankelijk.

Ambassade van Sustainable Design – Circulaire stations

Met het thema ‘If not now, then when’ benadrukt deze ambassade de urgentie van de gewenste transitie naar duurzaamheid en een meer circulaire economie en manier van leven. Hoe kunnen we zorgen voor impact, als bedrijfsleven, als ontwerpers, als consumenten? Die vraag staat centraal in de Embassy of Sustainable Design.

In de tentoonstelling wordt duidelijk dat de gewenste transitie alleen kan slagen door een transparante en open samenwerking. Het gaat niet alleen om duurzame producten, maar om een verandertraject dat vraagt om investeringen, nieuwe businessmodellen en soms keuzes voor een minder eenvoudige route, gericht op de lange termijn. Met name grote bedrijven hebben hier veel impact op door hun marktpositie en schaalgrootte. NS toont tijdens DDW haar visie op duurzaam reizen en laat haar samenwerking zien met diverse circulaire ondernemers.

Meer info: Embassy of Sustainable Design
Locatie: Strijp S & T, Innovation Powerhouse en Gloeilampenplantsoen
Openingstijden: dagelijks geopend van 11:00 tot 18:00 uur
Gratis toegankelijk.

Mobility Experience Park – Sustainable mobility experience

NS denkt mee van deur tot deur. Zo ook over het vervoermiddel dat je vanaf je voordeur naar het station brengt en vanaf het station naar je eindbestemming.

Tijdens Dutch Design Week legt NS in het Gloeilampplantsoen een speciaal parcours aan waarop jij diverse vormen van vervoer kunt testen. NS heeft een voorkeur voor vervoer dat elektrisch is, comfort biedt en gedeeld kan worden, want op deze manier kunnen ruimte en mogelijkheden het meest efficiënt benut worden. Daarom is bijvoorbeeld de AirWheel te testen. Een lichtgewicht unicycle die milieuvriendelijk, snel oplaadbaar en handzaam is. Een ideaal vervoersmiddel voor korte afstanden. Probeer zelf wat voor jou het beste werkt en ervaar de voor- en nadelen van nieuwe vormen van vervoer.

Even bijkomen
Er is genoeg te zien en te doen tijdens Dutch Design Week. Geen gek idee om even op te laden met een kop koffie. Neem plaats in de speciaal ingerichte ‘huiskamer’. Volledig ingericht door producten met een tweede leven.

Meer info op www.NS.nl/DDW
Locatie: Strijp T, Gloeilampplantsoen (te bereiken via station Strijp-S of via verbindingsbrug Strijp S & T)
Openingstijden: dagelijks geopend van 11:00 tot 18:00 uur
Gratis toegankelijk.

NS Lab app – Persoonlijke reisbelegeiding

In 2018 hebben we een start gemaakt aan de NS Lab-app, een app die uw reis aangenamer maakt. Dit doen we door via de app persoonlijke reisbegeleiding aan te bieden op zowel het station als in de trein. En door u tijdens uw reis entertainment voor onderweg aan te bieden.

Meer info, zie https://www.ns.nl/reisinformatie/ns-app/ns-lab.html
Locatie: Strijp T, Gloeilampplantsoen (te bereiken via station Strijp S of via verbindingsbrug Strijp S & T)
Openingstijden: dagelijks geopend van 11:00 tot 18:00 uur
Gratis toegankelijk.

VEEM - Treininterieur

Reis naar de toekomst met Virtual Reality
Afgelopen jaar heeft NS een nieuwe visie op het treininterieur getoond op Dutch Design Week. De reacties waren enthousiast en daarom is het treinconcept verder ontwikkeld. De doorontwikkeling van het vernieuwende en duurzame treinconcept is te zien in het Veemgebouw bij Enversed. Komt dat zien!

Meer info op www.NS.nl/DDW
Locatie: Strijp S, Veemgebouw 7e etage, Enversed Entertainment
Openingstijden: dagelijks geopend van 11:00 tot 18:00 uur
Gratis toegankelijk.

Voordelig met de trein naar Dutch Design Week

Speciaal DDW-arrangement in de NS Spoordeelwinkel. Boek NS DDW arrangement voor een speciaal aanbod voor trein + DDW ticket, geldig van maandag 21 oktober t/m zondag 27 oktober.

Goed voorbereid op reis
Plan je reis vooraf met de [NS Reisplanner]. Kijk kort voor vertrek voor de meest actuele informatie. Onderweg plan je je reis op m.ns.nl of met reisplanner in de NS-app. Dutch Design Week is goed bereikbaar met de trein.

Werk aan het spoor op 19 en 20 oktober
Op zaterdag 19 en zondag 20 oktober werkt ProRail aan het spoor tussen Boxtel en Tilburg. Dat betekent dat er gedurende deze periode geen treinen rijden tussen 's- Hertogenbosch - Eindhoven en Tilburg - Eindhoven. NS zet vervangend busvervoer in op dit traject.