Zoeken

Sluit zoeken
Menhir — © Dominic Wagner

Project Megalith van Jochem Esser is een sculpturale installatie die de verbinding tussen fysieke objecten en elektronische fenomenen in rituelen onderzoekt. Het bestaat uit een centraal beeldhouwwerk en twee hoornluidsprekers, die tijdens performances door geluid-kunstenaars worden geactiveerd.

Esser haalt inspiratie uit oude megalithische structuren.

Esser haalt inspiratie uit oude megalithische structuren, die dienden als rituele plaatsen in plaats van slechts monumenten. Hij beschouwt Megalith als een samensmelting van de blijvendheid van sculpturen en de vergankelijkheid van geluid en performance.

Tijdens Dutch Design Week werken geluidkunstenaars samen aan een evoluerende geluidsloop. Elke kunstenaar draagt sequentieel bij, waardoor het geluidslandschap zich tijdens het evenement uitbreidt.

De hoornvormige sculptuur versterkt bepaalde frequenties en onderdrukt andere, waardoor geluidkunstenaars worden uitgenodigd om te interageren met de akoestiek en de fysieke vorm van de sculptuur. Met deze installatie verbindt Esser historische rituelen met hedendaagse verkenningen van geluid en ruimte.

Over Jochem Esser

Jochem Esser is een visueel kunstenaar die geïnteresseerd is in de antropologische aspecten van handgemaakte objecten. Zijn werk beweegt zich tussen toegepaste en beeldende kunst, geïnspireerd door onderwerpen zoals sciencefiction, toegepaste game-ontwerp en oude artefacten.