Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) De getij kleden

De getij kleden zijn een nieuwe vorm van het kleed, waar men comfort kan vinden in zijn aspecten. Waar vorm en beeld refereren naar golven en kalmte.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
The set of two tide rugs — © Max Terpstra

Het zijn grote sculpturale en interactieve tapijten die anders functioneren dan een alledaags tapijt dat centraal ligt in een kamer. Het frame onder het tapijt is gebouwd om de gebruiker uit te nodigen om ook het lijf te gebruiken om van het tapijt te genieten, als ware als een meubelstuk!

De algemene beschrijving

De getij kleden zijn een set van twee 1 bij 3 meter getufte kleden, gemaakt van tweedehands restpartij wollen garens. Waar ik als ontwerper normaal kleden design en maak die bestemd zijn voor aan de muur of op de grond, zijn de getij kleden iets totaal anders door de constructie onder het tapijt. Een houten frame, ook van grotendeels tweedehands en rest materialen, dient als een boog dat de tapijten doen verheffen. Waar men nu niet alleen over het kleed kan lopen, maar ook van de zachte en comfortabele kwaliteiten van het wol en het tapijt kan genieten.
Het idee kwam tot stand door de behoefte de werken tentoon te stellen en te plaatsten in een bibliotheek of een andere publieke ruimte. Om de bezoeker een mogelijkheid te bieden om het te kunnen gebruiken en tot rust te komen om een boek of tijdschrift te lezen. De naam van het werk refereert naar de rust van eb en vloed en golven in het algemeen. De vorm zowel als de beelden van het werk zijn bedoeld die gedachten te versterken.

De getij kleden zullen voor het eerst tentoon worden gesteld bij Dutch Design Week

Detailed shot of a tide rug — © Max Terpstra

One of the tide rugs — © Max Terpstra

One of the tide rugs