Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Cloiq de circulaire slimme regenton

spaar nu
plastic,
spaar straks water.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Cloiq de circulaire slimme regenton — © Studio Bas Sala

Werken aan het klimaat is vaak zo suf. Saai. We mogen dit niet of moeten dat. cloiq heeft daar iets unieks op bedacht: een slimme regenton. Die sparen we samen bij elkaar door plastic in te zamelen en printen we vervolgens met een 3D-printer.

Cloiq

Werken aan het klimaat is vaak zo suf. Saai. We mogen dit niet of moeten dat. cloiq heeft daar iets unieks op bedacht: een slimme regenton. Die sparen we samen bij elkaar door plastic in te zamelen en printen we vervolgens met een 3D-printer. De regenton, vol met technische snufjes reguleert op eigen houtje het ultieme waterpeil.
Zo spaart de wolk water voor droge periodes en loost hij de voorraad als er hoosbuien in aantocht zijn. Een simpele manier om de regen te spreiden. En kennis te delen.

wat is er nou zo slim aan cloiq?

Klimaatverandering is een feit. Dat betekent hetere zomers en plensbuien met een overstromend riool. Onze slimme regenton voorkomt dat door te anticiperen op de weersvoorspelling. Zo ziet cloiq de bui bijtijds hangen en leegt hij zichzelf om het regenwater op te kunnen vangen. Het riool wordt ontlast en er wordt voorkomen dat de straten blank komen te staan. Vervolgens laat de slimme wolk het water los in een drogere periode. Kortom, Cloiq spaart overvloedig water voor de droogte van later.

Wat maakt Cloiq bijzonder?

Cloiq ontwikkelt samen met andere partijen innovatieve, circulaire processen om tot een optimaal eindproduct te komen. Momenteel presenteren we ons tweede prototype. Nog niet perfect, maar hij leert ons lessen die we meenemen bij de ontwikkeling van het definitieve product. Dit iteratieve proces zou niet mogelijk zijn geweest zonder een vruchtbare samenwerking met buurtbewoners en onze zakelijke partners. Meer dan 100 deelnemers uit Rotterdam Noord hebben maandenlang zorgvuldig het juiste plastic schoon bij ons ingeleverd. Daarna is dit plastic versnipperd bij Community Plastics zodat The New Raw van deze grondstof onze prototypes kon printen (3D). Tot slot plaatsen we de wolken terug in de wijk waar het plastic verzameld is. Zo is de cirkel rond.

Play video
Play video

Inzamelkoningin — © Studio Bas Sala

Spaar nu plastic, spaar straks water. — © Studio Bas Sala