Zoeken

Sluit zoeken
Isola Talents Factory

(Archief) Fir(e)

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Picture by Vicent Orts

Vurenhout is de goedkoopste en minst duurzame houtsoort. Volgens Roy is spar ondergewaardeerd. Via onderzoek en experimenten met de materiaaleigenschappen heeft hij een techniek ontwikkeld om het hout vorm te geven zonder materiaal te verwijderen.

CO2 depot

Roy ziet hout als een CO2 depot. Een boom slaat tijdens zijn levensduur CO2 op in zijn stam, wanneer dit verbrand wordt komt de opgeslagen CO2 weer vrij. Dit gebeurt vrijwel altijd bij afvalverbranding. Dat wil Roy voorkomen, daarom vindt hij dat we hout moeten koesteren en het op een manier moeten gebruiken zodat het zo lang mogelijk blijft bestaan.

Vurenhout

Vurenhout is de goedkoopste en minst duurzame houtsoort die je in de bouwmarkt kunt kopen. Dit komt omdat het hout maximaal 10 jaar meegaat als het aan vochtige condities wordt blootgesteld. In vergelijking met andere houtsoorten is deze levensduur kort. In de ogen van Roy wordt het vurenhout te weinig gewaardeerd in de maatschappij. Hij biedt een oplossing om het hout een mooier en langer leven te geven zodat het hout dient als een CO2 depot.

Roy heeft hij de eigenschappen van vurenhout onderzocht om te ontdekken welke kwaliteiten het materiaal te bieden heeft. De eigenschappen vertellen dat de dichtheid van het materiaal laag is. Hierdoor is het materiaal gemakkelijk samen te drukken. Door het hout samen te persen wordt het hout niet alleen duurzamer, maar het geeft ook de mogelijkheid om het hout vorm te geven. Dit is mogelijk met zelfgemaakte mallen die het materiaal gecontroleerd kunnen persen. Met deze mallen kan hij niet alleen hout vorm geven, maar kunnen er ook nieuwe soorten houtverbindingen gemaakt worden. Hierbij gebruikt hij de eigenschappen van het materiaal. Andere bevestigingsmiddelen, zoals schroeven en spijkers, zijn niet nodig. Door deze ontwikkelde techniek te gebruiken, geeft Roy meer waarde aan het vurenhout.

Picture by Riccardo De Vecchi

Picture by Riccardo De Vecchi

Picture by Roy de Regt

Andere deelnemers

Isola Talents Factory

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Isola Talents Factory