Zoeken

Sluit zoeken
Sustainability at Scale(s)

(Archief) TU/Delft - 3D Printing with Wood

Een exploratie van de mogelijkheden voor grote schaal 3D printen met hout-plastic composieten.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Printed wood — © 10XL / Lorenzo Hoorn

Hout afval als een waardevolle alternatieve vezel. In dit project, de mogelijkheden om synthetische vezels in 3D geprinte plastic objecten te vervangen zijn onderzocht. Met grote 3D printers, industrieel afval van hout en plastic is getransformeerd in unieke objecten met een duurzame boodschap.

Het gebruik van hout in grote schaal 3D printen

Om grote objecten te kunnen printen van thermoplasten moet het materiaal versterkt worden met vezels. Dit zijn vaak synthetische vezels, gemaakt van glas of carbon. Dit onderzoek heeft de mogelijkheden onderzocht om in plaats daarvan natuurlijke vezels te gebruiken en wat de unieke duurzaamheid en materiaaleigenschappen zijn van geprinte hout-plastic composieten.

De voordelen van houtvezels zijn dat het een natuurlijke en veelvoorkomende vervanger is voor synthetische vezels. Omdat de houtvezels van een industriële afvalstroom afkomstig zijn, zoals zaagafval, is de milieu impact in vergelijking met synthetische vezels bijna nul. Daarbovenop komt nog, dat 60-70% van de samenstelling hout is, waardoor de hoeveelheid plastic materiaal ook nog eens gehalveerd is.

Materiaal gedreven concept

Dit materialen onderzoeksproject was in samenwerking met 10XL en met als doel een duurzaam en uniek 3D print materiaal te ontwikkelen. Het resultaat: het printen van hout-plastic composieten geeft een buitengewone ervaring van het materiaal. Desondanks dat de objecten zijn gevormd door een computer en een machine, roept het materiaal toch een natuurlijk gevoel op. The ruwheid en imperfecties in het ontwerp, in combinatie met de aardse tinten, is wat dit een geweldig materiaal maakt. De vazen tonen de potentie van dit concept en helpen nieuwe ideeën the creëren die dit project opschalen.

Non-Planar Printing — © 10XL / Lorenzo Hoorn

Close Up Printing — © 10XL / Lorenzo Hoorn

Andere deelnemers

Sustainability at Scale(s)

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Sustainability at Scale(s)