Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '22

Wearable concrete

Beton is een van de meest veerkrachtige materialen, waarom is het nog niet draagbaar?

Wearable concrete - The gilet — © Julia Olijkan

Waarom is beton nog niet draagbaar?

Beton wordt omschreven als veerkrachtig door de speciale eigenschappen van het materiaal: beton verbrandt, roest of rot niet. Toch wordt beton niet gebruikt voor kleding. Om beton draagbaar te maken heb ik een stof ontworpen die geschikt is voor kledingstukken.

Draagbaar beton

Beton is het meest gebruikte bouwmateriaal in de 21e eeuw. Na water is beton het meest geconsumeerde materiaal ter wereld. Beton wordt vaak omschreven als veerkrachtig door de speciale eigenschappen van het materiaal: beton verbrandt, roest of rot niet. Toch wordt het nooit gebruikt voor kledingstukken. Waarom is beton nog niet draagbaar?

Om de status quo uit te dagen heb ik een flexibele vorm van beton ontwikkeld. Het resultaat is een stof die geschikt is voor een kledingstuk. Om draagbaar beton te creëren heb ik een innovatieve formule ontwikkeld die bestaat uit twee soorten biomaterialen en beton. Elk van de biomaterialen voegt een specifieke eigenschap toe aan de mix. Het resultaat is een stevige maar flexibele stof.

Een voordeel van conventioneel beton is dat je het kan gebruiken om in verschillende vormen te kunnen bouwen. Draagbaar beton kan geen beton worden genoemd als het de mogelijkheid verliest om in verschillende vormen en op verschillende manieren gebruikt te kunnen worden. Weven en plooien zijn dan ook voorbeelden van mogelijke bewerkingstechnieken van de stof. Om beton te honoreren in het design van het gilet gebruik ik de bouwplaats als bouwsteen.

Over Sam de Vries Robbé

Robbé is een creative agency uit Amsterdam.

Wearable concrete - The building blocks — © Julia Olijkan

Wearable concrete - The gilet — © Julia Olijkan

West area, PLAN-B, Hurksestraat 19 , Map No. C4
Map wordt geladen...
Wifi beschikbaar
Honden toegestaan
Toiletten aanwezig