Search anything

Close search
Back to Programme Archive

(Archive) DUO-TOON Project

SOLO en Samen op zoek naar nieuwe interieure vormen: een combinatie van ambacht en digitale ontwerp- en productietechniek met andere ontwerpers.

This project was part of DDW 2023
TELGANG dressoir kersenhout — © Evenlien Seegers

Voor dit DUO-TOON project toon ik als zelfproducerend meubelontwerper orgineel en zelfstandig ontwikkelde meubelobjecten. En we presenteren in samenwerking gemaakte interieurobjecten. Het project toont de gevoelsmatig (intuïtief) berekende schoonheid vanuit materiele en technische mogelijkheden.

SOLO in beweging. Mijn ambitie is om functie en drama, soliditeit en speelsheid te combineren.

Als zelfproducerend meubelontwerper en beeldend kunstenaar creëer ik
vanuit de eigen studio en werkplaats meubelobjecten en specifieke plaatsgebonden interieurs.
Van schetsontwerp tot eindproduct: 'vrij werk' en 'werk in opdracht'.
Opdrachtverlening op maat met een persoonlijk samengesteld wensenpakket is mogelijk. Ook de opdrachtgebonden projecten zijn herkenbaar door een doorontwikkeld handschrift. Inspiratie haal ik uit de natuur en historie.
Belangrijke elementen zijn perspectief en plasticiteit.

Ik realiseer me te staan op de schouders van vele voorgangers.
Het Tjechisch Kubisme is me een grote inspiratiebron gebleken.
"Als het ontwerp zich richt naar de kunst wordt zij vanzelf nuttig", is een citaat van de Tjechische Kubist Pavel Janák uit 1910.
Het kubisme kende haar bloei in de jaren '10 van de 20ste eeuw met zijn veelkantige gelijktijdigheid van zichtbaar verscheidene zijvlakken. Ze opent de aanval op centraal-perspectivische orthogonaliteit en creëert beweging en interactie. Er ontstaat dynamiek tussen lege en gevulde ruimte, structuur komt in beweging en de kijker ervaart gelijktijdig verschillende gezichtspunten.

Permanent is er een voortgaand vormonderzoek.

NOVÝ SKOK, interieurobject. In samenwerking met BastiaanLuijk van Studio BL

De NOVÝ SKOK, een kleine driehoekige bijzettafel, is in samenwerking ontstaan op basis van een ontwerp van Frida van der Poel uit 1994. Voorheen genaamd SKOK.

Innovatief is de krachtige combinatie van digitale productietechniek en ambachtelijk vakmanschap.
De herkenbare driehoekige vorm, staand op drie poten, bestaat deels uit vernieuwd materiaal in combinatie met diverse houtsoorten.

We presenteren een tweetal vernieuwde uitvoeringen:
-met een nieuw 3D-geprint bovenvlak in het spiraal fyllotaxis patroon. Zeer sterk en duurzaam geproduceerd. In een mix van hernieuwbare grondstoffen zoals PLA (Polymelkzuur) en de houtstof liguine.
-met een nieuw 3D-geprinte knikvormige derde poot van transparant gekleurd gerecycled PET. Door de transparantie van het nieuwe materiaal ontstond de mogelijkheid om er verlichting in aan te brengen.
Daarmee is nu een kleinmeubel ontstaan als bijzettafel èn lichtobject.

KULISI, kamerscherm samen met Mariëtte Wolbert, textiel-ontwerpster.

KULISI is een zelfstandig te plaatsen kamerscherm.
Dit innovatieve scherm voldoet zowel huiselijk als in de werksfeer. Het is zodanig ontworpen dat het overal zelfstandig te plaatsen is. Het werkt als ruimteverdeler. Visueel en akoestisch maakt het ruimtes comfortabel, behaaglijk en intiem. Het creëert rust.

In het KULISI kamerscherm wordt wolvilt dubbellaags toegepast. Speciale laserproductietechniek creëert een structuur in een half-doorzichtig patroon. Er onstaat een transparante coulissewerking.
Wolvilt is akoestisch, vochtregulerend en geluiddempend.

Het frame van het Kulisi kamerscherm is in verschillende houtsoorten te maken in combinatie met een diversiteit aan wolvilt mogelijkheden.

OVIVAT kleinmeubel vitrine — © Wil van der Voort

NOVÝ SKOK — © Bastiaan Luijk

KULISI kamerscherm — © Dennis A-Tjak

portrait in werkplaats — © Hielco Kuipers