Search anything

Close search
Back to Programme

Brabant Ontmoet: Ruimdenkers gezocht

Een ruimtelijke voorstelling in het kantelen van denken

Schets van het paviljoen Brabant Ontmoet

Al meer dan 10 jaar is provincie Noord-Brabant partner van Dutch Design Week. Ook dit jaar bouwt de provincie een inspirerend paviljoen met expositie en ontmoetingsruimte op het Ketelhuisplein. Gratis toegankelijk voor iedereen. Zo kan iedereen meedoen in het gesprek over de toekomst van Brabant.

Ruimdenkers gezocht

Jaren geleden dachten we dat, met de plannen van toen, Nederland vandaag de dag af zou zijn. Niets is minder waar! We zien zelfs dat die plannen zich meer dan ooit opstapelen. Zo is er bijvoorbeeld behoefte aan meer woonruimte, willen bedrijven verder groeien, is er meer plek nodig onze wegen én hebben we extra ruimte nodig voor duurzame energie, natuur en water.

Eén ding is zeker: de denkwijzen die decennialang leidend waren, bieden geen oplossingen meer voor de toekomst. Want wat we hebben gewoonweg méér toepassen past nu niet meer.

Daarom zitten we op een historisch kantelpunt. Dit is het moment waarop we kunnen kiezen wat voor een provincie we in de toekomst willen zijn. Maar daarvoor moeten we een kanteling maken van kwantitatief denken naar kwalitatief verbeelden. En dat kunnen we in Brabant, dat Ruimdenken. De drang naar innovatie en samenwerking zijn hier in het verleden vaker de motor geweest voor verandering.

De expositie 'Ruimdenkers gezocht' inspireert om het denken op te rekken en anders naar de ruimte in Brabant te kijken. Het is een uitnodiging om mee te doen, vragen te stellen en in gesprek te gaan.

De Zandkaart van Brabant - Studio 1:1

Brabant is een waterrijke provincie van zand en klei. Dat is altijd al belangrijk geweest voor ontwikkelingen in de regio, zoals voor een bloeiende agrarische sector, een sterk verbonden netwerk van steden en platteland én een internationale en innovatieve economie. Welke inspiratie kunnen zand en water bieden voor het nadenken over Brabant in 2050?

Studio 1:1 ontwikkelde samen met provincie Noord-Brabant een interactieve zandkaart om dat te onderzoeken. Een 3D kaart van Brabant, waarop gebouwd en ook weer gegraven mag worden. Met projecties die laten zien hoe Brabant er nu uitziet én hoe Brabant eruit kan zien in de toekomst. En waar wil jij dan aan meebouwen?

Online te volgen

Tijdens Dutch Design Week wordt een zoektocht naar Ruimdenkers gestart. Er volgen gesprekken met ontwerpers, visionairs, experts, bestuurders, ondernemers en initiatiefnemers, maar ook ingenieuze ideeën van het grote publiek. Hoeveel ruimte willen we innemen? En hoe maken we ook van deze uitdaging een kans voor de toekomst? Dat kun je tijdens, maar ook na Dutch Design Week, online volgen op het platform Brabant Ontmoet.

About Provincie Noord-Brabant

De wereld om ons heen verandert snel en voortdurend. Dat vraagt van ons als provincie dat we ons vernieuwend, weloverwogen en betrouwbaar tonen aan de veranderende omstandigheden om ons heen.

De provincie werkt samen met overheden, bedrijven, organisaties en inwoners aan de maatschappelijke opgaven van Brabant. Om te zorgen dat Brabant ook in de toekomst een provincie blijft waar het goed wonen, werken en recreëren is.