Search anything

Close search
Back to Programme Archive

(Archive) het Circulair Warenhuis

nieuwe wegen naar hergebruik

This project was part of DDW 2021
fotografie: Cassander Eeftinck Schattenkerk

Stichting Kringloopbedrijf het Warenhuis zocht samen met Popma ter Steege Architecten, buro bordo en Raw Color naar nieuwe wegen van hergebruik; om de grote hoeveelheid reststromen - die niet verkocht of gerecycled worden - te verminderen en meer werkgelegenheid in de eigen werkplaatsen te creëren.

Stichting Kringloopbedrijf het Warenhuis Leiden

Met een jaarlijkse inzameling van 3 miljoen kg aan goederen is Kringloopbedrijf Het Warenhuis in Leiden het op een na grootste kringloopbedrijf van Nederland. Het grootste deel van deze spullen krijgt een nieuw thuis of wordt gerecycled. Zo’n 30% blijkt onverkoopbaar door overschot van aanbod of te lage kwaliteit, en wordt afgevoerd en vernietigd. Ontwerpers Nienke Hoogvliet, Max Lipsey, Studio Makkink & Bey en Fraser McPhee zijn uitgenodigd om onderzoek te doen naar één van de reststromen en hebben daar een prototype mee ontwikkeld dat geproduceerd kan worden in de werkplaatsen van Het Warenhuis.
De vier prototypen worden in de conceptstore van het Circulair Warenhuis getoond - naast een selectie van hoogwaardige kringloopproducten, eigen upcycle-producten en bestaande circulaire producten van Nederlandse ontwerpers. Ook vind je voorbeelden van Leidse musea die de wereldwijde tradities van hergebruik tonen. De omgang met spullen en onze relatie tot die objecten is alleen enorm veranderd. We hopen in het Circulair Warenhuis met een grote variatie aan voorbeelden te laten zien dat hergebruik niet alleen mogelijk is, maar van grote waarde voor de toekomst, en bovendien prachtig!