Zoeken

Sluit zoeken
Community

Sophia Taillet - GLASS : FLEXIBIlITEIT VAN MATERIËLE GEVOLGEN

27 July 2019

Sophia Taillet is een kunstenaar-ontwerper gevestigd in Parijs. Ze is afgestudeerd aan de École Nationale Supérieure des Arts décoratifs en heeft sindsdien een praktijk ontwikkeld op het grensvlak van kunst en design. Van object tot ruimte, wordt het proces gekenmerkt door de exploratie van de materie als een prikkel tot verbeelding. Van stalen wireframes tot gebogen glazen meubelen, ontwikkelt Sophia Taillet een reeks objecten die grafische vormen in de ruimte tekenen en een gevoel van visuele lichtheid, een zintuiglijke ontsnapping, oproepen.

Geïnspireerd door een formele woordenschat van architect Aldo Van Eyck die verbonden is met de wereld van speeltuinen, creëerde ze in 2017 voor het Palais de Tokyo een serie hangende stoelen "le temps suspendu". Vervolgens creëerde ze een speeltuin voor de Grands Voisins in Parijs tijdens een residentie van 4 maanden als kunstenaar. In 2018 presenteerde ze haar Helik duo-lichtarmatuur tijdens de architectuurbiënnale van Venetië. Dit object-sculptuur is het resultaat van onderzoek naar de flexibiliteit van staal.

Vanuit de exploratie van grondstoffen zoals staal, is haar interesse geleidelijk aan gericht op glas, dankzij de residentie van een kunstenaar in een glazen centrum in Yzeure. Sophia Taillet ontwikkelt een serie objecten die de verschillende technieken van glasbewerking onderzoeken. Van thermische verwerking tot geblazen glas, het daagt de flexibiliteit van het materiaal uit. Deze residentie wordt in juni 2019 in het Franse ontwerp van de VIA-galerie gepresenteerd.

Parallel aan haar praktijk heeft Sophia Taillet tal van samenwerkingen ontwikkeld met fotografen, videokunstenaars en architecten.

Deze collectie presenteert Sophia Taillet's artist-designer residentie in de glasfabriek Yzeure.

Gekoppeld aan een reflectie op de vooraf bepaalde functionaliteit van industriële materialen, is deze tentoonstelling het resultaat van onderzoek naar glas en de verschillende transformatietechnieken.

Dit onderzoek werd uitgevoerd met de hulp van de leerling-ambachtslieden van de Glasfabriek.

Geïnspireerd door de effecten van reflectie en textuur veroorzaakt door water en licht, onderzoekt Sophia Taillet de verschillende texturen en vormen van dit materiaal. Dankzij de hoge-temperatuur-ovens ontdekte ze een formele woordenschat die geleidelijk aan uitgroeide tot een serie meubels: de CURVE-collectie.

De stabiliteit van elk object is gebaseerd op de onderlinge afhankelijkheid tussen oppervlak en ondersteuning, onbalans en gewichtloosheid om een lucht- en lichtgevend ontwerp te creëren.