Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Klassieke muziek in de werkplaats van Piet Hein Eek

04 October 2018

Piet Hein Eek
Klassieke muziek in een modern jasje

Het kantoor van Piet Hein Eek is een gezellig rommeltje. Bij binnenkomst vragen we of dit de plek is waar het allemaal begint. “Dit is waar de chaos ontstaat, ja,” antwoordt Piet met een knipoog. Hij en zijn ploeg zijn nog maar een maandje verwijderd van DDW en werken nog harder dan normaal om alles te rond te krijgen. Zijn kantoor is een mooi voorbeeld van de chaos waarin de Eindhovense designer floreert. Maar ook zijn hoofd heeft zo nu en dan behoefte aan rust, en dan zet hij muziek op. “Als ik aan het werk ben, luister ik vooral naar klassieke muziek”, legt hij uit. Daarom is hij de aangewezen persoon om twee klassieke concerten van DDW Music Festival in zijn werkplaats te hosten.

“Als kind genoot ik van het feit dat er bij ons thuis altijd klassieke muziek opstond. Maar als tiener verkende ik de wat hippere muziek, zoals funk en soul. Jaren later begon ik weer de muziek van mijn ouders te missen. Ongeveer tien jaar geleden herontdekte ik mijn affiniteit voor klassiek.”

Piet nam de tijd om ons een rondleiding te geven door zijn werkplaats, wat je ook een fabriek zou kunnen noemen. Het staat vol van enorme, lawaaierige machines en is een van de grote trekpleisters van DDW. “De concerten zullen tussen deze machines plaatsvinden, in het hart van het bedrijf. Dat vind ik echt leuk.” Naast de muziekliefhebbers, komen er ook duizenden bezoekers de hele week naar zijn werkplaats en restaurant.

Er zijn ook aardig wat mensen aan het werk; zagend, timmerend, omringd door machines en torenhoge stapels hout. Het hele gebeuren maakt zoveel lawaai dat het moeilijk voor te stellen is hoe er hier straks mooie, delicate klassieke muziek rond zal galmen. Maar dat tegenstrijdige is wellicht wat de klassieke genre heden ten dage nodig heeft.

De geboekte musici spelen neo- of postklassieke music en gebruiken vaak elektronische elementen naast hun klassieke instrumenten. “In mijn tijd was het niet sexy. Eigenlijk is het nog steeds niet sexy, maar klassieke muziek blijft voortbestaan”, aldus Piet. “Ik vind nog altijd dat ze van een opera een moderne film moeten maken, maar dat wordt lastig tijdens DDW. Klassieke artiesten zouden zich wat moderner op de markt mogen zetten.” Veel moderner dan live klassieke muziek in een groot magazijn gevuld met kolossale machines wordt het waarschijnlijk niet.

Het gezaag en getimmer dat we nu horen, zal plaatsmaken voor een prachtig verlicht podium. Piet belooft de omgeving wat aan te passen, maar ook niet te veel. “Er zal minder lawaai zijn, maar een gezellig rommeltje blijft sowieso”, lacht hij.

Tijdens DDW Music Festival spelen Pieter de Graaf & Lisa Morgenstern op woensdag 24 oktober, en Winterdagen & Sommersault spelen op vrijdag 26 oktober. 

Met een DDW Festival Ticket heb je gratis toegang tot de concerten bij Piet Hein Eek.

Play video