Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Ambassadeur Wendy Plomp | Curator en vormgever van verhalen

18 October 2018

Wendy Plomp door Martin Dijkstra
Wendy Plomp vertegenwoordigt de verbeeldende kracht waar design voor staat. Iets waar DDW volledig in gelooft: door verbeelding kunnen we anticiperen op de toekomst.

Wendy Plomp is oprichter en curator van het conceptuele ontwerpcollectief Dutch Invertuals. Al negen edities op een rij zorgen de presentaties van Dutch Invertuals voor erkenning in binnen- en buitenland. Het vertellen van een sterk visueel verhaal is haar kracht. Keer op keer weet Plomp een esthetisch concept aan het nieuwste designtalent te verbinden. Dat is nu precies de reden waarom DDW haar verkozen heeft tot ambassadeur. Plomp vertegenwoordigt de verbeeldende kracht waar design voor staat. Iets waar DDW volledig in gelooft: door verbeelding kunnen we anticiperen op de toekomst.
 
Ook dit jaar presenteert Plomp met het Dutch Invertuals collectief een nieuwe expositie Mutant Matter in het VEEM. Dit keer is materiaalinnovatie, talent en een maatschappelijk thema aan elkaar gekoppeld. Waar vervagen en verdwijnen de grenzen tussen het gemaakte en het natuurlijke? Acht ontwerpers gaan met dit thema aan de slag om aandacht te vragen voor de steeds groter wordende plastic afvalberg die we creëren. Waar blijft dit materiaal? En kijken we over duizend jaar terug op een extra geologische laag: gekleurd plastic? Dit thema wederom verpakt in een visueel in-het-oog-springend-jasje. Een maatschappelijk thema komt ook aan bod bij de tweede expositie van Dutch Invertuals, Take Away waar less is more het credo is. Hoe kunnen we als ontwerpers laten zien dat er een tegenbeweging is voor de maatschappij die alsmaar ‘meer’ lijkt te roepen? Daar geven tien ontwerpers tijdens DDW een antwoord op bij ‘Take Away’. Bovendien zet Plomp zich dit jaar tijdens DDW in het bijzonder in om verbindingen te leggen tussen ontwerpers, industrie en andere organisaties.

De derde expostie van Dutch Invertuals, Buitenpost, komt voort uit een samenwerking met Droomparken. Buitenpost is een alternatieve perceptie van een werkplek, een soort van 'out of office office' waar werken, natuur en vrijheid samenkomen. 
 
Dat het vertellen van verhalen belangrijk is om beweging te generen bewijzen designers en curatoren al jarenlang. Dit jaar wordt daar met het ambassadeurschap van Plomp extra gehoor aan gegeven. Design inspireert en raakt mensen door zijn visuele verbeeldingskracht en hierdoor zetten we een volgende stap naar een bewustere toekomst.

Play video