Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Een eerbetoon aan Anthon Beeke: Dutch Posters 1997-2017

25 October 2018

Tijdens Dutch Design week (DDW) wordt het boek Dutch Posters 1997-2017 gepresenteerd. Omdat Anthon Beeke kort voor de verschijning is overleden, is dit boek tevens een postuum eerbetoon aan een van de beste naoorlogse affiche-ontwerpers van Nederland.

Dutch Posters 1960-1996

Voor deze presentatie zijn 100 affiches uit het boek geselecteerd, die vanaf 20 oktober tot en met 4 november te zien zullen zijn in het Van Abbemuseum in Eindhoven. In 1997 publiceerde Anthon Beeke Dutch Posters 1960-1996. Dit boek is inmiddels een collectors item. Sindsdien is er geen overzichtsboek over Nederlandse affiches meer gepubliceerd. Tijd voor deel 2, vonden de jonge ontwerpers Janneke Smale en Omar Saiid, die deze uitgave hebben geïnitieerd.

Beeke hield van fotografische affiches waarin het beeld echt de boodschap overbrengt

Voor Dutch Posters 1997-2017 zijn 150 ontwerpers uitgenodigd die samen 3.500 affiches hebben ingestuurd. Daarvan zijn ongeveer 350 affiches in dit boek opgenomen. De selectie van twintig jaar culturele affiches geeft een prachtig beeld van de ontwikkeling van het Nederlandse affiche. Ze zeggen wat over de tijd waarin we leven, over de kunst die we maken, maar vooral over het vak ontwerpen. Beeke toont met dit boek aan dat Nederlandse affichemakers in een rijke traditie staan, die teruggaat tot makers als Piet Zwart, Dick Elffers, Willem Sandberg en Wim Crouwel.
 
De selectie werd medebepaald door het visuele verhaal dat wordt verteld, door beelden die elkaar versterken of op elkaar reageren samen te laten zien. Onderstaand zijn hier een drietal voorbeelden van weergegeven, gemaakt door studio Jona (2006), studio Matusiak (2004) en buro RuSt (2005). “Al kijkend naar deze posters en de rest van de selectie, zal je al snel opmerken dat Beeke hield van fotografische affiches waarin het beeld echt de boodschap overbrengt. Typografie, kleurvlakken of andere grafische elementen waren vaak onderhevig aan het beeld. Beeke ontwierp vaak zijn affiches tijdens het fotograferen”, aldus Omar Saiid.

Nadat alle drukproeven waren goedgekeurd en Dutch Posters 1997-2017 klaar lag om naar de drukker te gaan, overleed Anthon Beeke onverwachts op 25 september 2018 in zijn woonplaats Amsterdam aan een herseninfarct.

Wie was Anthon Beeke?

Grafisch ontwerper Anthon Beeke (1940-2018) was adjunct-directeur bij Total Design en begon in 1981 studio Anthon Beeke. Hij is bekend om zijn spraakmakende affiches voor Zuidelijk toneel Globe, Toneelgroep Amsterdam, Holland Festival, de Theatercompagnie en de KunstRai. Veel van zijn ontwerpen zijn bekroond.

Wil je op 26 oktober tijdens Dutch Design Week bij de boek presentatie aanwezig zijn, meld je dan aan via rsvp@dutchposters.nl