Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

De toekomst van elektrisch rijden

13 November 2018

Renault is een voorloper op het gebied van 100% elektrische auto's in Europa. Om deze positie te behouden en te versterken blijft Renault zichzelf ontwikkelen op het gebied van elektrisch rijden in de breedste zin. Naast het ontwikkelen van nieuwe modellen, investeren ze ook in verschillende innovatieve samenwerkingen met o.a. de gemeente Utrecht en het stadsbestuur van Parijs.
Smart Charging
© Renault

Smart Charging

Door samen te werken met Jedlix ontwikkeld Renault nieuwe producten die het opladen en dus het gebruik van elektrische auto’s eenvoudiger en betaalbaarder maken. Zoals bijvoorbeeld Smart Charging.

Smart Charging stemt het laadproces van de elektrische auto af op de behoefte van de gebruiker en het aanbod van het elektriciteitsnet. De auto wordt opgeladen als het energieaanbod de vraag overschrijdt, vooral bij een overschot aan duurzaam opgewekte energie, maar ook tijdens daluren als de energieprijs het laagst is. Hierdoor stijgt de afname van duurzame en goedkope energie.

We Drive Solar

In de wijk Lombok (Utrecht) worden dertig elektrische Renault ZOE deelauto’s ingezet. Alle benodigde elektriciteit is afkomstig van zonnepanelen. Met We Drive Solar wordt gewerkt aan een leefbare binnenstad, duurzame mobiliteit en duurzame energie. Het doel is om het deelautoprogramma verder te ontwikkelen en tegen het einde van 2018 honderd Renault ZOE deelauto’s beschikbaar te hebben in Utrecht. Dit project is voor Renault een belangrijk ‘living lab’ voor kennisvergaring.

Renault en Parijs delen visie op elektrische mobiliteit

Ook buiten de grenzen van Nederland is Renault druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe initiatieven. Als bedrijf met een Franse oorsprong werk Renault nauw samen met het stadsbestuur van de Franse hoofdstad Parijs. Gezamenlijk willen de partijen hun kennis en vaardigheden delen om elektrische mobiliteit voor inwoners en bezoekers van Parijs en Ile-de-France te ontwikkelen. Dit doen ze vanuit een gedeelde visie op de toekomst van mobiliteit, die staat voor uitdagingen als klimaatverandering, volksgezondheid, reisgemak, toegankelijkheid en kosten-baten. Deelauto’s en elektrisch rijden zijn hiervoor van groot belang.

Als eerste stap biedt Groupe Renault vanaf september 2018 op commerciële basis elektrische mobiliteit aan inwoners en bezoekers van Parijs en Ile-de-France:

  • Delen van elektrische voertuigen die 24/7 toegankelijk zijn.
  • Voertuigen van Renault, met chauffeur en via mobiliteitsdienst Marcel.

Het aanbod van de deelauto’s omvat de volledig range aan elektrische voertuigen van Renault: de ZOE, Twizy, Kangoo Z.E. en Master Z.E. Tegen het einde van 2019 is een vloot van tweeduizend elektrische voertuigen beschikbaar om bezoekers en bewoners van Parijs te vervoeren door de stad.

Tijdens Dutch Design Week (DDW) organiseerde Renault een soortgelijk concept, maar op een stuk kleinere schaal. Tijdens DDW hadden bezoekers van het festival namelijk de kans om zelf kennis te maken met elektrisch rijden door gebruik te maken van de 45 gedeelde Renault ZOE Design Rides. Initiatieven met volledig elektrische deelauto’s zoals tijdens DDW, in de Utrechtse wijk Lombok en de metropool Parijs bevestigen het belang van- en de waarde die Renault hecht aan het realiseren van samenwerking en een volledig elektrische toekomst op het gebied van mobiliteit.

In een volgende fase willen het stadsbestuur van Parijs en Renault een open werkgroep starten, waarin grote steden en bedrijven wereldwijd deelnemen.