Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

LUME Traveler

20 November 2018

LUME Traveler
Met meer dan 2600 deelnemende ontwerpers is Dutch Design Week (DDW) het grootste designfestival van Noord-Europa. Uit het enorme aanbod pikken Dutch Design Daily, Innovations Origins en Katja Lucas, programma manager van DDW, elk jaar negen ontwerpers die in hun ogen de ‘verborgen pareltjes’ van dit jaar zijn. In dit artikel lees je meer over Pareltje #2: LUME Traveler.

Onder de rook van Utrecht is het team achter de LUME Traveler al jaren bezig met het waarmaken van hun droom; het bouwen en op de markt brengen van een zelf ontworpen caravan. Doel? Om het kamperen weer eens hip te maken. Innovation Origins sprak voor dit artikel met oprichters Hein van de Laar en Edwin Bron; samen ontwikkelden zij een caravan waarbij geen compromissen worden gesloten op het gebied van design, luxe en comfort. Door gebruik te maken van hoogwaardige materialen als aluminium, teakhout, leer en wolvilt weet het Nieuwegeinse bedrijf zich van de concurrentie te onderscheiden.

LUME Traveler
© Innovation Origins

En laat die concurrentie nou net de drijfveer zijn om een eigen kampeerwagen te ontwerpen: “De caravan zoals iedereen hem kent is gewoon totaal niet mooi”, vertelt van de Laar nuchter. De ontwerper greep zijn kans om daar verandering in te brengen. “Bij mij is het dus eigenlijk allemaal begonnen. Ik had het idee al een lange tijd en ben uiteindelijk wat schetsjes gaan maken. Na jarenlang intensief contact met technisch tekenaars, leveranciers en producenten zijn we tot dit product gekomen”, vertelt hij. Samen met collega Edwin Bron zette van de Laar zijn droom om de LUME Traveler op de markt te brengen door. Bron: “Op dat gebied kwam míjn expertise goed van pas. Het opbouwen van een merk en het neerzetten van een organisatie; samen hebben we het opgepakt.”

Met zijn volledig uit aluminium opgetrokken koetswerk en open dak is de caravan uniek te noemen. Om de hoge mate van kwaliteit, luxe en comfort te kunnen bieden liet de ontwerper – die zijn vrije tijd graag op het water doorbrengt – zich inspireren door de jachtbouw. Van de Laar: “Het is natuurlijk vreemd dat we de kwaliteit die in de jachtbouw wordt toegepast nog nooit terug hebben gezien in bijvoorbeeld een caravan of camper.”

Niet alleen kwaliteit, maar ook comfort en het contact met de natuur speelden een grote rol in het ontwerpproces: “Ik denk dat het heel fijn is om je in het comfort zoals je van thuis gewend bent in de natuur te kunnen begeven.” Deze visie is terug te zien in het ontwerp; leven doe je buiten, slapen doe je binnen. Door de achterklep te openen krijg je toegang tot een volwaardige buitenkeuken, binnen vind je enkel een ruim, comfortabel bed. Het volledig te openen panoramadak creëert zowel licht als ruimte en stelt je in staat om onder de sterrenhemel te slapen.

Play video

“Ook bij de productie van de caravan houden we zo veel mogelijk rekening met de natuur”, claimt Bron. “Zo wordt er voor iedere gebruikte boom weer ééntje teruggeplant en is het wolvilt afkomstig uit Zuid-Amerika in plaats van het gebruikelijke Zuid-Afrika. Hier worden de schapen beter behandeld en zijn er geen parasieten actief. Overal is over nagedacht.” Van de Laar haakt in en vervolgt: “De natuur is écht heel belangrijk voor ons en wat is er nou mooier dan om jezelf in de natuur te begeven met een product dat ook zo verantwoord mogelijk geproduceerd is?”

“Deze caravan is niet alleen geschikt voor het standaard campingpubliek; het is echt een lifestyle”, vertelt Bron. Hij vervolgt: “Op het moment dat je een businesscase aan het schrijven bent, ben je dus klantprofielen aan het maken. Wie is nou je klant, wat is zijn inkomen en wat zijn zijn of haar hobbies? Toen we daaraan begonnen hadden we een heel duidelijk profiel; de klanten zijn jong, tweeverdiener en sportief. Uit de geïnteresseerden op de beurzen waar we al eerder gestaan hebben is echter gebleken dat de caravan echt voor íedereen geschikt is. Het spreekt mensen aan die toch net iets anders willen dan die witte caravan. Dat is dan ook de kracht van het apparaat.”

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Innovations Origins. Tijdens DDW18 organiseerden Dutch Design Daily, Innovation Origins en DDW daarnaast gezamenlijk Hidden Gem fietstochten langs de geselecteerde ontwerpers.