Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Thank you for the Sun, een icoon van het fossiele tijdperk

06 March 2019

© Tommy Köhlbrugge
Welke nieuwe functie zou het tankstation als icoon van het fossiele tijdperk, in de post-fossiele samenleving kunnen krijgen? Op Dutch Design Week (DDW), 20-28 oktober 2018, gaven ontwerpers Esther Jongsma & Sam van Gurp (VANTOT), Sander Wassink en Job van den Berg een antwoord op die vraag door middel van hun installatie Thank you for the Sun op de Markt in Eindhoven.

Midden op de centrale Eindhovense markt, een plek waar mensen samenkomen, consumeren en genieten, verrees tijdens DDW een bijzonder tankstation. Een installatie die mensen stimuleerde na te denken over de vraag wat er zou gebeuren als alles rondom energieverbruik opnieuw ontworpen zou worden? Volgens Martijn Paulen, directeur Dutch Design Foundation (DDF), was de keuze voor de markt als locatie snel gemaakt: “In de binnenstad kun je mensen “grijpen” die niet speciaal voor DDW komen. Het is een kans om een groter publiek te bereiken en een breder beeld te geven van wat design is en kan zijn. Het is de uitgelezen plek om te laten zien dat design meer is dan enkel dingen mooi maken, een toch nog veel voorkomende perceptie onder het grote publiek dat er minder bekend mee is.” Met een licht- en warmte-installatie, een berg zand, strandstoelen en parasols werd het ‘vacante’ tankstation vervolgens een plek waar het publiek en de toevallige passant in het gure najaar ‘even kon bijtanken’ zonder ver te hoeven vliegen. Thank you for the Sun prikkelde zo op een positieve manier de gedachten over het doorgaans somber stemmende energievraagstuk.

The making of Thank you for the Sun
© Britt Roelse

De inspiratie voor het thema

Edwin Schenk, CBO van DDF: “In aanloop naar DDW hebben we, samen met belangrijke partners en talentvolle, lokale ontwerpers, dit omvangrijke project opgezet.” - Thank You for the Sun is uiteindelijk een samenwerkingsproject van de ontwerpers Esther Jongsma & Sam van Gurp (VANTOT), Sander Wassink en Job van den Berg in opdracht van DDF & Bedrijven Investeringszone (BIZ). Het onderwerp, energiegebruik, werd gezamenlijk bedacht en gemotiveerd vanuit de keuze om voor het eerst sinds het bestaan van DDW over te gaan op 100% elektrische Renault ZOE Design Rides als transportmiddel voor de bezoekers. Ontwerpers Esther, Sam, Sander & Job grepen deze opdracht met beide handen aan. Samen gaven ze op een geheel eigen wijze een podium aan het wereldwijde vraagstuk.”

Esther Jongsma & Sam van Gurp tijdens de opbouw van Thank you for The Sun
© Britt Roelse

Thank you for the Sun wil niet belerend zijn, maar mensen juist op een vrolijke manier prikkelen om hun eigen scenario’s voor de toekomst van energieproductie en -gebruik te bedenken.

Een perfect uitgebalanseerd (tijdelijk) collectief

“Het tijdelijke ontwerpcollectief had de juiste balans tussen goede ontwerpers, goede verhalenvertellers, en goede installatiemakers. Daarnaast is VANTOT al langer bezig met zonnefilm (Solliance) en energiegebruik als thema. Vandaar deze keuze”, licht Paulen toe. De leden van het gelegenheidscollectief hebben elk hun eigen kijk op het energievraagstuk. ‘Met deze installatie willen we niet één antwoord geven”, zegt Esther Jongsma. “Net als wij hebben mensen allemaal hun eigen ideeën hierover. Thank you for the Sun wil niet belerend zijn, maar mensen juist op een vrolijke manier prikkelen om hun eigen scenario’s voor de toekomst van energieproductie en -gebruik te bedenken. Je zou de installatie bijna als een tempel kunnen zien waar we de zon bedanken voor haar energie en waar mensen kunnen contempleren over hun relatie tot de zon”.

Job van den Berg tijdens de opbouw van Thank you for the Sun
© Britt Roelse

De Souvenirshop

Ieder tankstation heeft een souvenirshop, zo ook Thank you for the Sun. Maar ook de souvenirs werden natuurlijk benaderd vanuit het vraagstuk rondom ons energieverbruik in de toekomst. Zo werden er op DDW ansichtkaarten van ‘Eindhoven aan Zee’ uitgedeeld. Een mogelijk scenario waarbij de stad Eindhoven door de gevolgen van klimaatverandering in de toekomst onder zeeniveau (NAP) ligt. Een andere optie, weliswaar niet uitgevoerd, was een parfum met de geur van benzine, verwijzend naar de nostalgische geur van het vroegere tankstation wanneer we allemaal overgaan op elektrisch rijden.

Thank you for the Sun during DDW18
© Tommy Köhlbrugge