Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

#heyddw: De plastic wereld van Jessica den Hartog

25 April 2019

Recolored, een project van Jessica den Hartog
Iedere maand zetten we een van de meest interessante, spannende, intrigerende, grappige of bijzondere Instagram-posts met de hastag #heyddw in het zonnetje in een exclusief interview in ons online DDW-magazine. Deze maand is dat de kleurrijke Jessica den Hartog!

Hey Jessica! Zou je in een paar zinnen kunnen omschrijven wie je bent, waar je vandaan komt en waarom/hoe je ontwerper bent geworden? 

Ik ben Jessica den Hartog, (26) onderzoeker/ ontwerpster uit Utrecht gevestigd in Maastricht. Tijdens mijn stage als styliste kwam ik tot de conclusie dat ik veel meer liefde had voor de producten en hoe die werden gemaakt, daarom besloot ik productvormgeving te gaan studeren aan de kunstacademie. Nu een aantal jaren later weet ik van mezelf dat het bij mij niet direct gaat om het eindresultaat, maar om de weg ernaar toe. Het proces vind ik uitdagend en triggerd mij om elke keer iets nieuws te ontdekken. Vernieuwend en circulair denken is voor mij de basis om vanuit te starten. Het liefst experimenteer ik iedere dag. Het los kunnen laten wat het gaat worden en je laten leiden door het materiaal en wat je tijdens het proces ontdekt.  

Jessica aan het werk
© Jessica den Hartog

Je werk gaat met name over een nieuwe manier van het werken met- en het verwerken van (gerecycled) plastic. Op Instagram deelde je een foto van je werk met ons waarbij je vertelde dat je een aantal nieuwe samenwerkingen bent aangegaan om de diversitei

Hoe ben je bij deze samenwerkingen gekomen en wat kunnen we de komende tijd van je verwachten?

Nu er een basis is als de kleur en materialenbibliotheek wil ik juist de mogelijkheden van dit materiaal presenteren in object en product. Ik wil juist de rijkdom van dit materiaal profileren, waarbij het niet gaat om een perfect af product, maar juist de diversiteit van het materiaal en de mogelijkheden ervan. Dit vraagt veel onderzoek, hiervoor heb ik ook geschreven naar Stimuleringsfonds Talentontwikkeling, hopelijk krijg ik op die manier ruimte om echt het onderzoek in te kunnen duiken samen met de industrie en 4 ontwerpers die zich hebben ‘ingeschreven’ voor dit onderzoek wat zal gaan leiden tot een collectie objecten en producten.

Plastic afval
© Jessica den Hartog

Wat kenmerkt jou als ontwerper?

Mijn kleurrijke pallet! De inzetbaarheid van mijn projecten vind ik altijd heel belangrijk, het moet over een maatschappelijk onderwerp gaan waar nog veel te veranderen valt. Door middel van een balans in functionaliteit en esthetiek wil ik op dit moment de inzetbaarheid van circulaire kunststoffen verhogen. Het gaat over een nieuwe basis/ nieuwe werkwijze ontwikkelen voor mijzelf, maar ook voor anderen om vanuit te gaan werken. Vandaar dat zoiets als een kleurenwaaier ook in de collectie zit, dat gaat heel erg over de inzetbaarheid van het materiaal voor uiteindelijk ons dagelijks kleurenpallet.

Recolored
© Jessica den Hartog

Waar laat je je door inspireren?

De handelingen tijdens het proces. Ik ben niet iemand die pen en papier pakt om te schetsen, ik ga juist direct met het materiaal en de techniek aan de slag. Kijken wat er gebeurt en hoe je dit kunt inzetten. Daarnaast lees en schrijf ik veel, zodat ik gedachtegangen nog eens na kan lezen en te bevragen.

Waar werk je op dit moment nog meer aan?

Afgelopen jaar, was ik weinig in mijn studio. Het was veel reizen voor exposities en lezingen. Een heel leuk en leerzaam jaar, maar ik merkte dat ik het maken ging missen. Het volledig kunnen ‘verzuipen’ in een proces om van alles te kunnen ontdekken. Daarom staat dit jaar vooral centraal het maken van nieuwe materialen en objecten. Zodat ik dat erna weer naar buiten kan brengen als een vervolg stap op de materialenbibliotheek Recolored.

Op welk design, project of welke prestatie ben je het meest trots?

Het project Recolored, het was het eerste project tijdens mijn academie tijd waarbij alles op zijn plek viel. Een maatschappelijk thema, de esthetiek en de bruikbaarheid van wat je ontdekt voor vernieuwing van het dagelijkse leven. Ik heb er zoveel plezier in gehad, en toen ik was afgestudeerd zag ik nog zoveel mogelijkheden dat het project nog niet klaar was, en nog lang niet zal zijn. Het project is veranderd naar mijn eigen werkwijze waar ik continu de uitdaging zie om mijzelf en het materiaal te blijven ontwikkelen.

Recolored
© Jessica den Hartog

Wat is het meest bijzondere of opmerkelijke dat je ooit hebt ontworpen/gemaakt?

Waar ik nu als eerste aan moet denken is niet perse iets wat ik zelf heb gemaakt, maar het gaat wel over mij als ontwerper. Het circulair denken van materialen en objecten werkt heel verslavend. Het is de uitdaging om alles op zijn plek te krijgen en hoe meer ik erover leer des te meer ik erover wil weten. De liefde voor het circulaire denken wordt alleen maar groter tijdens het proces. 2 jaar geleden wist ik nog helemaal niks over chemie en nu ben ik eraan verslaafd om het te blijven ontwikkelen, wie had dat ooit verwacht.

Wat wil je graag nog bereiken?

Ik hoop dat er nog vele internationale samenwerkingen met ontwerpers, bedrijven en de industrie zullen komen. Ik werk het liefst samen met anderen, op die manier kun je elkaars kennis versterken. En kunnen we daadwerkelijk ook het ‘plastic probleem’ verhelpen. In die tijd zou ik mij willen ontwikkelen en profileren als specialist in esthetische circulaire kunststoffen.

Als je één iemand in de wereld zou kunnen kiezen om mee samen te werken (een ontwerper, politicus, kunstenaar, wetenschapper of iemand anders), wie zou dat dan zijn en waarom?

Er zijn nog heel veel mensen met wie ik zou willen samenwerken. Niet dat ik letterlijk een lijstje heb, maar ik vind samenwerken juist heel fijn. Ik hoop een industriële partij te ontmoeten waar ik volledig los kan gaan wat betreft circulaire kunststoffen en de esthetiek ervan. Het op grote schaal kunnen werken en elkaar uitdagen in het vernieuwen van het materiaal.

Heb je nog nieuws dat je zou willen delen met de DDW-community?

Trigger jezelf om circulair te denken! Op DDW 2019 en 2020 zal er een vervolg van Recolored gepresenteerd worden. Hoe en wat? Nog eventjes geduld en kom het bewonderen. Dankjewel voor het interview en ook voor degene die het hebben gelezen tot de laatste regel.

Hey ontwerper! Wil jij ook gefeatured worden op onze website? Gebruik #heyddw bij je Instagram posts en wie weet ben jij de volgende!