Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

#heyddw: Hej UAU Project

24 May 2019

Photo: Przemek Dzienis, Production: Sara Marcysiak
Iedere maand zetten we een van de meest interessante, spannende, intrigerende, grappige of bijzondere Instagram-posts met de hastag #heyddw in het zonnetje in een exclusief interview in ons online DDW-magazine. Dit keer: Het Poolse ontwerp duo UAU Project!

Hey! Bedankt dat jullie tijd vrij konden maken voor een interview. Kunnen jullie ons in een paar zinnen meer vertellen over UAUPROJECT? Wie zijn jullie, waar komen jullie vandaan en hoe is jullie designstudio ontstaan?

Wij zijn Justyna & Milosz van UAU Project, een designstudio uit Warschau in Polen. We zijn afgestudeerd aan de Kunstacademie van Warschau en ontwerpen vooral objecten die met FDM-technologie driedimensionaal worden geprint. We wilden altijd al zelfstandig ontwerpers zijn en 3D-printen geeft ons de vrijheid om objecten te ontwerpen en maken zoals wij het willen.

Justyna Fałdzińska & Miłosz Dąbrowski
© UAU Project

We zagen jullie bericht met hashtag #heyddw en waren onder de indruk van de gedetailleerde textuur die jullie met 3D-printen hebben gecreëerd. Je wilt het gewoon aanraken! Kunnen jullie wat meer vertellen over het printproces en over de materialen die jul

Wij vinden de details erg belangrijk in ons werk. Gestructureerde oppervlakken zijn een van onze handelsmerken. We hadden dit idee om 3D-geprinte producten een unieke en elegante uitstraling te geven. In onze studio gebruiken we 3D-desktopprinters en dit werkt goed voor ons. We maken onze producten op bestelling, dus we hebben geen grote voorraad. We kunnen de producten zeer snel ontwikkelen en gebruiken verschillende kleurstellingen.  We willen dat onze ontwerpen mooi en nuttig zijn, maar ook milieuvriendelijk. De materialen waarmee we printen kiezen we zorgvuldig uit en we proberen ons productieproces steeds duurzamer te maken.

Onze producten worden ontworpen om te worden geprint zonder ondersteunende materialen, dus we verspillen niet meer materiaal dan we nodig hebben. Als onze prints mislukken, verzamelen we deze om ze in iets nieuws te recyclen. We printen vooral in plantaardig PLA-plastic dat volledig kan worden gerecycled, maar dat ook kan worden gecomposteerd. Onlangs zijn we begonnen te printen in gerecycled PET-plastic. Onze objecten bevatten geen lijm of andere additieven en we mengen ook geen materialen door elkaar, dus alle producten zijn volledig te recyclen.

© UAU Project

Wat kenmerkt jullie designstudio?

We proberen mooie objecten te ontwerpen, met de beste materialen en de beste kwaliteit.  Ze zijn gemaakt van plantaardig of gerecycled plastic op basis van een circulaire economie. We willen onze producten zo toegankelijk mogelijk maken, dus we verkopen niet alleen objecten die door ons zijn geprint, maar zijn ook op zoek naar partners over de hele wereld die onze producten lokaal zouden kunnen produceren. Sommige ontwerpen kunnen ook online worden gedownload en door de klant zelf worden geprint.

We vroegen ons af.. waar komt de naam van jullie studio vandaan?

Er is geen verborgen betekenis in "uau". Het zijn gewoon 3 letters die een palindroom vormen. Toen we nadachten over de naam van onze studio wilden we een eenvoudige naam zonder specifieke betekenis in welke taal dan ook. Fonetisch kun je het lezen als WAUW, maar er is verder geen diepere betekenis. 

Waar halen jullie je inspiratie vandaan?

We worden vooral geïnspireerd door andere designers en kunstenaars. We houden van werken met karakteristieke eigenschappen, zoals van de Memphisgroep of Alchimia.  De laatste tijd bestuderen we het werk van Gio Ponti en Gae Aulenti. Een van onze laatste ontdekkingen zijn de schilderijen van Hilma af Klint, deze zijn echt fantastisch.

© UAU Project

Waar werken jullie op dit moment aan?

We zijn bezig met ons project Blurred Objects. Het is gebaseerd op onderzoek naar materiaal, textuur en licht, en hoe deze drie met elkaar verbonden zijn. Dit project zal worden onthuld op Dutch Design Week 2019 (DDW19).
 
Omdat we al een groot aanbod aan producten hebben, overwegen we nu met dezelfde techniek grotere objecten te maken. Ook experimenteren we steeds met nieuwe materialen, machines en vormen, dus we vervelen ons nooit in onze studio!

Op welk werk of project zijn jullie het meest trots?

We zijn trots op alle projecten, maar als we er één moeten kiezen, zou dat Sensual Objects zijn. Dit is een collectie van grote vazen en sculpturen met gekke vormen en verschillende texturen. Objecten die heerlijk zijn om aan te raken, in deze wereld die geobsedeerd is door platte oppervlakken zoals de schermen van onze smartphones.

Wat is het meest bijzondere dat jullie ooit hebben ontworpen of gemaakt?

We zoeken altijd de grenzen op van de technieken die we gebruiken en elke keer dat we merken dat ons idee succesvol is, verwondert ons dat. Soms heb je weinig verwachtingen, maar kan je experiment je echt een creatieve oppepper geven. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen we ons eerste perfect gestructureerde oppervlak maakten met algoritmes die er uiteindelijk voor zorgden dat het object er heel anders uitzag toen het 3D-geprint werd.

Is er iets specifieks dat jullie zouden willen bereiken?

We willen experimenteren met 3D-printen en verschillende materialen. De volgende stap zou zijn om iets heel groots te maken. We vinden het ook erg belangrijk om onze producten zo duurzaam mogelijk te maken. Daarom proberen we onze ecologische voetafdruk te minimaliseren en het productieproces efficiënt te maken en duurzame energie te gebruiken. Ook werken we aan recyclingmogelijkheden in onze studio, zodat we ons productieproces nog meer "zero waste" kunnen maken.

© UAU Project

Als jullie iemand in de wereld zouden kunnen kiezen om mee samen te werken (een ontwerper, politicus, kunstenaar, wetenschapper of iemand anders), wie zou dat dan zijn en waarom?

Het zou fantastisch zijn om samen te werken met wetenschappers die nieuwe materialen ontwikkelen of een bioloog, maar samenwerken met iemand buiten ons interessegebied is altijd al interessant. Het uitwisselen van ideeën en kennis is nuttig voor beide partijen.

Jullie gaan jullie werk tonen tijdens DDW19, dus we kunnen het straks in het echt bewonderen. Wat verwachten jullie van jullie eerste keer DDW?

We willen ons werk laten zien aan een breder Europees publiek en weten dat DDW een van de belangrijkste designevenementen ter wereld is. We zijn erg blij dat we ons werk hier kunnen laten zien. Het is ook een fantastische kans voor ons om gelijkgestemden te ontmoeten en onze visie op de toekomst van design met hen te bespreken.

© UAU Project

Hebben jullie nog nieuws dat jullie zouden willen delen met de DDW-community?  

We werken hard om jullie de mogelijkheden van 3D-printen te laten zien. Het is niet alleen een techniek voor het maken van prototypes. Het is de toekomst van digitale productie. Wij hopen dat het de nabije toekomst is, zodat er steeds meer lokaal on demand kan worden gemaakt. Dat zou minder verkeer betekenen, een kleinere ecologische voetafdruk en een betere toekomst voor ons allemaal.

Hey ontwerper! Wil jij ook gefeatured worden op onze website? Gebruik #heyddw bij je Instagram posts en wie weet ben jij de volgende!