Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Close-up: VEEM

23 October 2019

Max Kneefel
Tijdens Dutch Design Week vind je projecten uit het volledige spectrum van ontwerp verspreid over meer dan 100 locaties. Drie grote locaties gecureerd door DDW zijn: Klokgebouw, VEEM en Ketelhuisplein. Hier in VEEM draait alles om duurzaamheid en ambacht door de ogen van art director Dutch Invertuals.

Wat kun je verwachten?

VEEM is een bijzonder gebouw. Het begint met lange hellingbaan die van de entree iets speciaals maakt. Deze verklapt de gebruikelijke functie: het monumentale pand is door het jaar heen gewoon in gebruik als parkeergarage. Deze rauwe context past uitstekend bij de presentaties die je er kunt vinden. Tijdens DDW wordt er jong ontwerptalent getoond en strijken er verschillende academies neer. Je kunt hier je hart ophalen met alles rondom ambacht, jong talent en duurzaamheid.

Laurens van den Acker (Senior Vice President Corporate Design Renault) in VEEM
© Max Kneefel

Programmering DDW19

Het collectief Dutch Invertuals, dat dit jaar hun 10-jarig jubileum viert, maakte gebruik van de unieke architectuur en transformeerde de locatie in een industri√ęle expositie-plek . Het geeft de plek een sfeer van vernieuwing en experiment, wat past bij de inhoud van VEEM. De presentaties geven je een unieke blik in de toekomst. De ontwerpers presenteren nieuwe materialen, hoe ambacht er in de toekomst er uit gaat zien en hoe dit ons dagelijks leven zal be√Įnvloeden. Het is een inspirerende mix van individuele ontwerpers, studio‚Äôs, collectieven en creatieve ondernemers. Daarnaast is er ook plek voor Dutch Design Awards, (inter-)nationale ontwerpopleidingen en culturele organisaties. De presentaties dagen de bezoeker uit na te denken door middel van concepten, experimenteel onderzoek en tastbare producten. Een plek waar alles mogelijk is.

VEEM

Scholen hebben een prominente rol in VEEM. Er zijn Nederlandse opleidingen als Creatief Vakman en KABK, maar ook een presentatie van Polish Design, Royal College of Art, Burg Giebiechenstein, Chemarts | Aalto University, United Matters Central Saint Martins, Swedish School of Textiles.

Wat worden de materialen van de toekomst? VEEM toont diverse speculatieve materialen. Er is werk van VPRO-toekomstbouwer Emma van der Leest, Textile Lab Waag, TXTL, Claything, Seemline project, Ada’s L&F, Poems made of Softness en Marecreo, een toekomstvisie waarin ambachtslieden samen werken met de natuur voor de creatie van producten en architectuur.

Je vindt er ook verschillende ontwerplabels en bekende merken. Zo is er bijvoorbeeld een presentatie van Vlisco&co, met een presentatie van Afrikaanse modetalenten, ontwerp duo Lennart & Laurens presenteert een nieuwe collectie interieurobjecten.Verder vind je een samenwerking Frame x Bolon, presentaties van Senscommon, Indiaanse keramiek van Tiipoi en Ambigious Objects, een expositie met multifunctionele objecten. Daarnaast kun je het nieuwe werk bekijken van ontwerp duo RiveRoshan in hun expositie Form Editions, de glazen meubels van Franse ontwerper Sophia Taillet en de vrolijke presentatie van SupertoysSupertoys x Pim Top.

Ambacht wordt geassocieerd met het verleden maar VEEM laat zien dat het ook nu en een toekomst essentieel is. Crafts Council NL toont met hun interessante expo HOW&WOW hoe diverse ontwerpers aan de slag gaan met ambacht, van keramiek tot textiel. Buitenlands ambacht is te zien bij In/Perfection van AICEP Portugal en Czech Craft is here van de Praagse Academie voor de kunsten. In de presentatie van het Zeeuws Museum vind je verder een hedendaagse interpretatie van historische werkkleding.

Tentslotte is een absolute highlight de overzichtstentoonstelling van Dutch Design Awards. Hier wordt het werk van alle genomineerden getoond en kan het publiek ook een stem uitbrengen op haar favoriete ontwerp voor de publieksprijs. Deze prijs wordt aanstaande vrijdag feestelijk uitgereikt bij Cafe CMYK op het Ketelhuisplein. Zien we je daar?

Dutch Design Awards, VEEM
© Britt Roelse