Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Kiki&Joost: geen lintje maar een las

09 January 2020

FUTURE WORKSPACE door Kiki&Joost,<br /> Marielle Leenders
Eindhoven is een creatieve werkplaats rijker. Aan de rand van het voormalige Campina terrein, sinds vorig jaar ook het decor van de Graduation Show van Design Academy Eindhoven, heeft design duo Kiki&Joost tegenwoordig een nieuwe studio. Onder de noemer Future Workspace openden zij op de eerste zaterdag van Dutch Design Week (DDW) 2019 hun deuren.
FUTURE WORKSPACE door Kiki&Joost
© Marielle Leenders

De verbouwing van het enigszins vervallen pand duurde vele maanden en kostte vele uren hard werk, maar het resultaat is bijzonder. Het is een eigentijds pand waar werken, presenteren en maken samenkomen. De grote centrale hal met een constructie in hout biedt plek voor exposities en boven vind je een kantoor en showroom. Op de begane grond is er plek voor machines, gereedschappen en een voorraad staal. Dit is de plek waar de officiële opening plaats vindt.

Het belang van verbinden werd letterlijk tot uitdrukking gebracht in de officiële openingshandeling

De Eindhovense wethouder Monique List-de Roos van mobiliteit, cultuur en design, binnenstad en citymarketing, was uitgenodigd om de opening te verrichten. In haar toespraak benadrukte ze het belang van ontwerpers als Kiki&Joost voor de stad Eindhoven. “Zij zijn echte Eindhovense ontwerpers. Ze zijn opgeleid aan Design Academy Eindhoven en na hun studie in Eindhoven gebleven. Ik ben er trots op deze ontwerpers in de stad te kunnen houden. Het was niet altijd makkelijk, ze hebben hun studio op verschillende plekken al gehad, antikraak en kraak. Het is daarom extra fijn dat ze nu een permanente plek hebben gevonden.

FUTURE WORKSPACE door Kiki&Joost

Kiki&Joost op hun beurt gaven een emotionele speech waarin ze al hun partners bedankten voor de samenwerking, inclusief hun ouders. Het belang van verbinden werd letterlijk tot uitdrukking gebracht in de officiële openingshandeling: Er werd geen lintje doorgeknipt, dat zou volgens Joost juist over scheiden gaan. Nee, de wethouder kreeg een laskap op en werd aan het werk gezet. Zij lastte twee stukken staal aan elkaar, een mooie representatie van de verbondenheid in het algemeen en met deze plek.

De gemeente is blij dat zij zich zo verbonden voelen met de stad. Het is bewonderenswaardig dat zij ook andere meenemen in hun enthousiasme en een verbinding hebben met andere ontwerpers, architecten en kunstenaars. Dit past in het nieuwe beleid van de Gemeente Eindhoven om ontwerpers ook een vaste plek te geven in de stad. Zo kunnen we samen werken aan een nieuwe creatieve community. De nieuwe plek van Kiki & Joost is een plek voor maken, kijken en kopen. Een vertegenwoordiging van een nieuwe creatieve industrie.”