Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Creative Chef: STIMULUS INTERACTIVA NO. 1

16 January 2020

Close-up STIMULUS INTERACTIVA NO.1,<br /> Charlotte Visser
Enigszins schoorvoetend verzamelen de gasten zich in Werkplaatswerk van Nob Ruijgrok op Sectie-C. Ze komen voor STIMULUS INTERACTIVA NO. 1, het laatste eetconcept van de Creative Chef. Tussen de zaagmachines en schuurschijven opende de chef-designer-kunstenaar Jasper Udink ten Cate zijn gelegenheidsrestaurant. In samenwerking met FINSA nodigt hij tijdens Dutch Design Week (DDW) zijn gasten tijdens uit onderdeel te worden van een nieuw zintuigelijk kunstwerk.

Met een gekleurde plastic beker met witte wijn in de hand, verzamelen de gasten zich rondom de Creative Chef. Jasper legt uit wat het idee is van deze maaltijd. Voor deze speciale lunch heeft hij verfklodders uit gekleurd MFD gezaagd en deze op hoge poten gezet. In het midden een groot gat. Alles wordt van boven af geregistreerd door een camera die de beelden op een beeldscherm afspeelt. Op elke verfklodder staan een aantal bakjes met ingrediënten zoals een bakje met sedumbladeren, eentje met olijfolie en eentje vol felgekleurde poeders. Alles volledig natuurlijk en afkomstig uit Jasper’s eigen tuin.

Het moge duidelijk zijn: dit is geen gewone lunch maar eentje om te ervaren

Elke gast kan naar eigen inzicht ingrediënten toevoegen aan een salade die al gedeeltelijk klaar staat. Maar de salade wordt niet voor jezelf bereidt, maar voor een buurman. Zo wordt de salade niet alleen een maaltijd, maar ook een gespreksstarter. Voordat de latexhandschoenen worden aangetrokken om aan de slag te gaan, krijgt iedereen een klein bloemknopje te eten. Het oogt onschuldig maar de tintelende impact is nog vele tellen erna te voelen. Het abc-kruid reset ieders smaakpupillen, een truc gebruikt door wijnkenners. Het moge duidelijk zijn: dit is geen gewone lunch maar eentje om te ervaren.

De gasten genieten van de bijzondere smaken op hun bord. Geholpen door vreemde setting ontstaan er vanzelf gesprekken tussen onbekenden. Voor Jasper is met name het sociale experiment een intrigerend onderdeel dit diner. Veel van zijn projecten gaan over de gedeelde ervaring van eten. De smaken waaruit een gerecht wordt opgebouwd zijn daarbij de aanjager voor de ervaring. Maar nog belangrijker is het verhaal wat het gerecht vertelt en hoe de gast onderdeel wordt van dit collectieve verhaal. Een maaltijd is voor hem meer een kunstwerk. De wijze waarop zijn gasten bewegen en met elkaar interacteren, zijn als penseelstreken op een doek, in dit geval het beeldscherm. Gasten, gerecht en tafel worden onderdeel van de compositie van het kunstwerk. Het is slechts een kwestie van tijd voordat een van Jasper’s ‘kunstwerken’ zijn weg vindt naar een echt museum.