Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

#heyddw: Ha Paulina Neiser

10 March 2020

Elance © Paulina Neiser Studio
Om de week zetten we een van de meest interessante, spannende, intrigerende, grappige of bijzondere Instagram-posts met de hastag #heyddw in het zonnetje in een exclusief interview in ons online DDW-magazine. Dit keer spraken we met de Duitse productontwerper Paulina Neiser, pas afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven.
Close-up of Paulina Neiser
© Paulina Neiser Studio

Hey Paulina! Zou je in een paar zinnen kunnen omschrijven wie je bent, waar je vandaan komt en waarom je ontwerper bent geworden?

Ik ben Paulina Neiser, 27 jaar oud en ik kom uit D√ľsseldorf, Duitsland. Ik heb Design gestudeerd aan Design Academy Eindhoven. Waarom ontwerper ben geworden? Nou, ik wist altijd al wel dat ik in de creatieve industrie zou eindigen, maar tot aan mijn studie wist ik niet precies in welke hoek. Mijn hele familie werkt in de creatieve industrie. Mijn moeder is grafisch ontwerper, mijn broer is filmmaker en mijn vader was architect. Hij inspireerde mij het meest. Mijn vader wilde eigenlijk productontwerper worden, maar mijn opa zei tegen hem dat hij een echte baan moest zoeken (haha). Uiteindelijk bleef hij wel kleine projectjes doen, maar voornamelijk als hobby voor erbij.

Wat kenmerkt je werk en waar haal je inspiratie vandaan?

Als ontwerper zou ik mijn werk het best omschrijven als minimalistisch met een twist van ruwe materialen. Ik denk dat ik de meeste inspiratie haal uit de natuur, maar ook uit mijn tripjes naar verschillende culturen. Vandaag de dag is het naar mijn gevoel juist moeilijk om niet ge√Įnspireerd te raken met alle informatie en indrukken om ons heen. Het is misschien moeilijker om een keuze te maken waar je je op wil richten.

Close-up Elance Faucet
© Paulina Neiser Studio

Wat is het meest bijzondere of opmerkelijke werk dat je ooit hebt gemaakt of ontworpen?

Het werk dat het meest bijzonder voor mij is, is mijn afstudeerwerk Elance. Ik startte het als een kleine trimester opdracht in mijn tweede jaar en heb het later doorgezet als mijn afstudeerwerk. We moesten voor de opdracht een kraan ontwerpen en van daaruit heb ik de douchekop en kranen (warm/koud) toegevoegd aan de collectie. Het is zo simpel. In het bijzonder de functie van een plank ge√Įntegreerd met de kraan, dat is dus nog nooit gedaan. Ik zou heel graag willen dat het ergens in productie gaat.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Op dit moment werk ik voor een Duits bedrijf in kindermeubilair. Ik heb besloten eerst wat geld te verdienen voordat ik nieuwe eigen projecten ga starten. En hopelijk vind ik in de tussentijd ook een producent voor Elance.

Wat wil je nog bereiken met je werk?

Ik zou het echt een prestatie vinden als Elance straks te zien zou zijn in luxehotels en huishoudens over heel de wereld.

Als je één iemand in de wereld zou kunnen kiezen om mee samen te werken (een ontwerper, politicus, kunstenaar, wetenschapper of iemand anders), wie zou dat zijn en waarom?

Ik had heel graag nog met mijn vader aan een aantal projecten gewerkt, maar helaas is hij overleden in oktober 2018.

Elance collectie
© Paulina Neiser Studio

Op je website zeg je dat jouw werk ontworpen is om waardevoller te worden met de tijd. Hoe zie je dat?

Tegenwoordig heeft iedereen thuis op zijn minst één design object van IKEA, als het niet een hele reeks is. De massaproductie van de industrie laat geen ruimte voor individualiteit, maar het enige wat we willen is uniek zijn en afwijken van de massa. Om die reden heb ik in mijn werk gekozen voor brons/koper, omdat het op natuurlijke en oncontroleerbare wijze verandert. Zo wordt elk werk uiteindelijk uniek, want het verandert naarmate je het gebruikt en aanraakt. Het wordt JOUW ontwerp. Je hebt meer met een product dat (gebruiks)sporen laat zien die jij met de tijd hebt achtergelaten. Net zoals bij je favoriete leren jasje of de ring die van generatie op generatie wordt overgedragen. Het vertelt een verhaal wat het bijzonder maakt.

Je maakte afgelopen DDW met Elance onderdeel uit van de Graduation Show van Design Academy Eindhoven. Hoe werd je project ontvangen?

Elance werd goed ontvangen tijdens de Graduation Show op DDW. Er waren veel mensen die het ontwerp in hun eigen badkamer wilden en daarnaast ook veel interieurontwerpers die het aan klanten wilden verkopen.

Elance tijdens OBJECT Rotterdam
© Paulina Neiser Studio

Heb je nog nieuws dat je zou willen delen met de DDW-community?

Ik wil graag iedereen bedanken voor de goede reacties op Elance tijdens DDW19!

Hey ontwerper! Wil jij ook gefeatured worden op onze website? Gebruik #heyddw bij je Instagram posts en wie weet ben jij de volgende!