Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Een gelukkig huwelijk tussen biologie en technologie

31 March 2020

DDW talks: Bio Design © Paul Marques Da Cruz
Afgelopen Dutch Design Week (DDW) organiseerden we samen met onze partners DDW talks, een nieuw gecureerd talks programma. Samen met sleutelfiguren uit de designwereld en daarbuiten verkenden we een diversiteit aan designdisciplines, bespraken we de actualiteit, reflecteerden we op het verleden en wierpen we onze blik op de toekomst. Op woensdag 23 oktober bundelden we onze krachten met Next Nature Network en organiseerden we samen DDW talks: Bio Design.

In dit artikel vind je de video's van het DDW talks: Bio Design programma. Zo ben je straks volledig bijgepraat over de laatste ontwikkelingen uit het bio design veld. De talks dag werd tijdens Dutch Design Week gemodereerd door Ruben Baart, hoofdredacteur van Next Nature Network.

'The programme took a plunge into the impeccable range of possibilities, the beauty of working with - and learning from - nature, in order to collectively imagine a future worth living.' - Ruben Baart

De dag begon met een talk van de Amerikaanse designhistoricus, curator en auteur van Bio Design: Nature + Science + Creativity, William Myers. Aansluitend deelde ontwerper Teresa van Dongen aan de hand van een aantal projecten de bevindingen van haar zoektocht naar het opwekken van alternatieve vormen van licht en energie. Haar talk werd opgevold door Prof. Pirjo Kääriäinen, die het belang benadrukte van het ontwikkelen van nieuwe grondstoffen en het slim benutten ervan. Biodesigner Emma van der Leest experimenteert in haar werk met diverse biomaterialen en bespreekt de samenwerking met grote laboratoria. Afsluitend vond er een panelgesprek plaats tussen DDW-ambassadeur Jalila Essaidi (BioArt Laboratories), directeur en oprichter van Mediamatic Willem Velthoven en Koert van Mensvoort (filosoof en directeur van Next Nature Network), geleid door Ruben Baart.

William Myers

Design historicus en auteur William Myers begon de dag met een vraag: Wat is nou eigenlijk de definitie van Bio Design? Tijdens zijn talk verkende hij de wereld van Bio Design, een wereld waarin biologische processen worden ingezet om¬†industri√ęle en mechanische systemen te vervangen. Wat zijn de obstakels voor de ontwikkeling van het veld en hoe kunnen we daarmee omgaan?

Play video

Teresa van Dongen

Ontwerper Teresa van Dongen sprak in haar talk over haar persoonlijke zoektocht naar het opwekken van alternatieve vormen van licht en energie. Ze ging hiervoor o.a. dieper in op projecten als Ambio, Electric Life en Mud Well.‚Ä®

Play video

Professor Pirjo Kääriäinen

Professor Pirjo Kääriäinen werkt bij de Finse universiteit Aalto University en is de oprichter van het programma CHEMARTS, een samenwerking tussen de afdelingen Arts, Design and Architecture en Chemical Engineering. Daar zoeken ze naar verschillende manieren om cellulose-rijke grondstoffen te verwerken tot nieuwe bruikbare materialen. Tijdens haar talk benadrukte Pirjo het belang van het slimmer en beter inzetten van deze grondstoffen.

Play video

Emma van der Leest

Bio-designer Emma van der Leest,¬†tevens een van de VPRO Toekomstbouwers van afgelopen jaar, experimenteert in haar werk met verschillende soorten bio-materialen, zoals bacteri√ęn, algen, schimmels en enzymen. In haar talk vertelde ze meer over haar projecten in samenwerking met grote bedrijven en laboratoria.

Play video

Een paneldiscussie met Jalila Essa√Įdi, Willem Velthoven en Koert van Mensvoort‚Ä®

De dag werd afgesloten met een paneldiscussie.¬†Moeten nieuwe uitvindingen gepatenteerd worden, of moeten ze juist open zijn voor iedereen om mee te experimenteren? Onder leiding van Ruben Baart gingen DDW-ambassadeur Jalila Essa√Įdi (kunstenaar en oprichter van BioArt Laboratories), Willem Velthoven (oprichter en directeur van Mediamatic) en Koert van Mensvoort (creatief directeur van Next Nature Network) met elkaar in gesprek over de zakelijk-technische kant van bio design.¬†