Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Hoe houd je het hoofd boven water ten tijde van corona

23 March 2020

Voor ontwerpers kunnen de huidige omstandigheden en bijkomende onduidelijkheden veel vragen oproepen. Het kabinet heeft besloten om vanwege het Coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. In dit artikel lees je meer over de beschikbare regelingen en faciliteiten.

Nu het coronavirus zich verspreidt, worden steeds meer evenementen, zoals SXSW en Salone del Mobile, geannuleerd. Voor veel ontwerpers betekent dit dat hun werk voor deze aankomende evenementen, beurzen, festivals en merken dus ook wordt afgelast. Maar de huidige corona-epidemie leidt ook tot een afname van werk voor ontwerpers in andere segmenten. Wat heeft het voor invloed op jou en wat betekent het voor je toekomst als ondernemer? Welke regelingen en faciliteiten zijn er al beschikbaar? En hoe draagt de overheid zijn steentje bij? De Beroepsorganisatie voor Nederlandse Ontwerpers (BNO) heeft een aantal belangrijke tips voor ontwerpers onder elkaar gezet. 

Nieuwe regeling Noodfonds Overbrugging voor werkbehoud (NOW)

Heb je als ondernemer minimaal 20% omzetverlies? Dan kan je voor een periode van 3 maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90% van de loonsom). UWV zal een voorschot verstrekken zodat het personeel doorbetaald kan worden. Lees hier meer over de voorwaarden. 

Ondersteuning voor ZZP'ers

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp'ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Klik hier voor meer informatie. 

Uitstel van betaling belastingen

Het vragen van uitstel van betaling belasting is versoepeld en de boetes zijn verlaagd.

Getroffen ondernemers kunnen eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen. De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. Het is bovendien niet nodig meteen bewijsmateriaal mee te sturen. Daar krijgt de ondernemer langer de tijd voor.

De BNO heeft voorbeeldbrieven opgesteld voor ontwerpers en ontwerpbureaus om te gebruiken bij het verzoek (alleen beschikbaar voor BNO-leden). Als BNO-lid vind je de voorbeeldbrieven hier. 

Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

Borgstelling MKB-krediet en Garantie Ondernemersfinanciering (GO)

Om ondernemers te ondersteunen is de maatregel BMKB (borgstelling MKB krediet) verruimd. Doel is dat bedrijven met een gezond toekomstperspectief gefinancierd kunnen blijven. Je leest hier wat dit voor jou betekent.

Ondernemingen die problemen ondervinden bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties kunnen gebruik maken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO).

Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits (ministerie van EZK)

Microkredietenverstrekker Qredits financiert en coacht een grote groep kleine en startende ondernemers, die via de bank vaak moeilijk aan financiering komen.

Qredits stelt een tijdelijke crisismaatregel open: voor kleine ondernemers die geraakt worden door de coronaproblematiek wordt uitstel van aflossing aangeboden voor de duur van zes maanden en de rente gedurende deze periode automatisch verlaagd naar 2%. Lees hier meer. 

Extra informatie van de Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel heeft een handig ovezicht gemaakt van de overheidsmaatregelen om bedrijven en ondernemers te helpen. Bekijk het overzicht hier.

Op de hoogte blijven van de gevolgen van het coronavirus? De BNO inventariseert de impact op de creatieve sector, adviseert en informeert over de financi√ęle gevolgen en steunmaatregelen, en houdt een vinger aan de pols van de designbranche. Volg het Dossier Corona hier.

Heb je idee√ęn hoe we jou of andere creatieve ondernemers kunnen ondersteunen? Deel je suggesties, vragen, zorgen en initiatieven via meldpuntcorona@bno.nl.