Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Een wereldwijde digitale Museumweek, pt. 1

20 April 2020

Marie Gogh ©Unsplash
Het is dit jaar de eerste volledig Digitale Nationale Museumweek. Daarom hebben we een aantal topmusea voor je op een rijtje gezet die je online kunt bezoeken! We hebben er een beetje onze eigen draai aan gegeven, want waarom zou je bij Nederland blijven als de online museale wereld aan je voeten ligt? Je vindt al onze tips in het overzicht hieronder. Voor nu: deel één, donderdag volgt deel twee.
© Václav Pluhař

1. Rijksmuseum, Amsterdam

Bezoek het Rijksmuseum vanuit je eigen huis en ontdek de meer dan 8000 meesterwerken van dichtbij, of ga naar Rijks Studio en cureer een eigen collectie van jouw favoriete werken. Nog een voordeel van een digitaal bezoek? Je bekijkt de Nachtwacht zonder in de rij te moeten staan. Klik hier voor een virtuele rondleiding door het museum.

2. Solomon R. Guggenheim Museum, New York (VS)

Het door Frank Lloyd Wright ontworpen gebouw is een 'real life' bezoekje waard, maar tot die tijd gaat het Guggenheim virtueel verder met het aanzwengelen van ideeën, discussie en creativiteit. Het museum heeft verschillende digitale tools ontwikkeld, van audiotours tot virtuele-tours en alles wat daartussen ligt. Ontdek hier alle mogelijkheden. 

3. Van Abbemuseum, Eindhoven

Vind letterlijk je weg door het Van Abbemuseum met Google Streetview, of kijk een van de mini documentaires over de verschillende tentoonstellingen. Meer zin om te luisteren? De Vlaamse theatermaker Lucas de Man neemt je in een audiotour mee langs de verborgen verhalen, geeft je een blik achter de schermen en de nodige achtergrondinformatie over de topstukken en de architectuur van het museum. Je vindt alle opties op de website.

Play video

4. Vaticaan Musea, Vaticaanstad (IT)

Er zijn vele wegen die leiden naar Rome, maar voor nu zijn ze allemaal digitaal. De pizza en espresso moet je er zelf bij bedenken, maar je kunt hier alvast wel een bezoekje brengen aan de Sixtijnse Kapel of aan de beroemde Stanze di Raffaello

5. De Pont, Tilburg

De Pont in Tilburg heeft geen online expositie, maar belicht in De Pont online op hun socials iedere dag dat het museum gesloten is een ander werk. Houd het in de gaten via hun Instagram en Facebook.

© Boijmans Van Beuningen

6. Boijmans van Beuningen, Rotterdam

In tegenstelling tot de andere musea was het Boijmans van Beuningen al even dicht in verband met de verbouwing en verhuizing van het depot. Online kun je een goed kijkje nemen in de omvangrijke collectie van het museum, een 360 graden tour of audio tour nemen, of aantal bestandscatalogi doorkijken. 

7. MoMA, New York (VS)

De conservatoren van het MoMa (Museum of Modern Art) in New York geven elke donderdag een virtueel kijkje in de tentoonstellingen en collectie. Je krijgt er exclusieve toegang tot de sculpturen van Donald Judd, de foto's van Dorothea Lange, intieme thuis films en nog veel meer. Daarnaast krijg je elk weekend een kijkje in een specifieke tentoonstelling of een favoriet kunstwerk uit de collectie via videoverhalen en Q&A's met de conservatoren, maar ook playlists en artikelen. Hier vind je meer informatie.

Er is meer..

Kun je er geen genoeg van krijgen? Aanstaande donderdag publiceren we het volgende artikel met daarin nog meer interessante online musea! Het volledige overzicht van de Nederlandse deelnemende musea aan de Digitale Nationale Museum Week vind je daarnaast hier.