Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Een wereldwijde digitale Museumweek, pt. 2

23 April 2020

©Christian Fregnan
Het is dit jaar de eerste volledig Digitale Nationale Museumweek. Daarom hebben we een aantal topmusea voor je op een rijtje gezet die je online kunt bezoeken! We hebben er een beetje onze eigen draai aan gegeven, want waarom zou je bij Nederland blijven als de online museale wereld aan je voeten ligt? Van Tilburg tot Taipei, je vindt al onze museum tips in het overzicht hieronder.

1. Van Gogh Museum, Amsterdam (NL)

Het Van Gogh Museum in Amsterdam staat bekend om de eindeloze wachtrijen, maar.. Welkom in de digitale wereld! Breng een bezoek vanuit huis en neem een kijkje bij de verschillende online tours, de online collectie en FAQ's over Van Gogh; bijvoorbeeld waarom hij zijn oor eraf sneed. Of je nu op zoek bent naar creatieve manieren om je kinderen bij te spijkeren (lees: te vermaken), of nieuwsgierig bent naar het verhaal achter Van Gogh's kunstwerken, de mogelijkheden zijn net zo eindeloos als de wachtrijen op een gemiddelde zaterdag. Je vindt ze hier allemaal onder elkaar!

Play video

2. The Metropolitan Museum of Art, New York (VS)

Het The Met Museum is bestaat dit jaar 150 jaar. Hoewel het museum op dit moment gesloten is, kun je er alsnog rondlopen alsof je er daadwerkelijk bent. Voor het 360°-project maakte het museum gebruik van sferische 360°-technologie, waardoor de kijkers enkele van de iconische ruimtes van het museum kunnen verkennen als nooit tevoren. Geen zin om zelf rond te lopen, maar meer zin in artikelen en video's? Via Now at The Met vind je uitgebreide artikelen over de huidige tentoonstellingen, evenementen en voorstellingen van het museum, aankondigingen, activiteiten achter de schermen en nog veel meer.

3. TextielMuseum, Tilburg

Naast dat je het TextielMuseum in Tilburg gewoon online kunt blijven bezoeken aan de hand van de verschillende online tours, hebben ze ook heel veel leuke tips om thuis zelf aan de slag te gaan met textiel. Makerschap staat bij het museum tenslotte altijd centraal zeggen ze zelf. Je kunt elke week een nieuwe workshop volgen, zoals deze over de Japanse Sashiko techniek. Ben je benieuwd naar een dag uit het leven van de museumdirecteur? Of wil je meer weten over de conservatoren of de collectie? Elke woensdag kun je een andere medewerker het hemd van het lijf vragen. Zoals bijvoorbeeld Passement Expert Veva van der Wolff.

MASP
© Wilfredor

4. MASP, Sao Paulo (BR)

Hoewel je misschien nog steeds wel een echt bezoek wil brengen aan de prachtige architectuur van het MASP museum in Sao Paolo, kunt je tot die tijd alvast een digitaal kijkje bij de vaste tentoonstelling Picture Gallery in Transformation. Voor deze tentoonstelling zijn de werken opgesteld op glazen dragers en gerangschikt in rijen in de grote open ruimte, zonder specifieke onderverdeling. Het museum zegt dat 'het verwijderen van de kunstwerken van de muren en het tonen ervan op deze glazen dragerse een intiemere ontmoeting tussen het publiek en de kunstwerken mogelijk maakt'. Vanuit je luie stoel kun je nu zowaar nog dichtebrij komen, want inzoomen is een optie!

5. Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum heeft de deuren voor bezoekers gesloten, maar gaat online gewoon verder met Stay at Home Stedelijk! Hier vindt je een selectie van minidocumentaires en audiotours over de meest spraakmakende tentoonstellingen van de afgelopen jaren. Benieuwd naar de favoriete werken van de conservatoren? Elke vrijdag kun je met een van de conservatoren mee op een live tour door het museum. Je kunt alle rondleidingen hier terugkijken.

6. National Palace Museum China, Taipei (TW)

Een beetje onverwacht, maar het National Palace Museum of China staat in Taiwan! Natuurlijk zou een standaard 360° ervaring niet genoeg zijn voor China, uh Taiwan, dus biedt het museum een 720° VR versie van het museum aan. In deze volledige virtual reality ruimte kan je het museum altijd en overal bezoeken. Je kunt er uitgebreid luisteren of kijken naar beschrijvingen van geselecteerde objecten, of een specifieke route selecteren om snel door de verschillende tentoonstellingsobjecten te bladeren. Klik hier om het museum te bezoeken! 

Louvre, Parijs
© Tomas Eidsvold

7. Louvre, Parijs (FR)

Het Louvre in Parijs is een 'must see' op ieder's (culturele) bucketlist, maar voor nu moeten we het doen met een digitaal bezoekje. Het museum heeft speciaal voor de online bezoekers een eindeloze reeks met interessante video's samengesteld. Je vindt ze hier. Naast de video's kun je je op de website ook wagen aan een lesje kunstgeschiedenis met je kinderen, of elke dag even op bezoek voor het kunstwerk van de dag. 

Er is meer..

Kun je er geen genoeg van krijgen? Afgelopen dinsdag hebben we deel 1 gepubliceerd met daarin nog meer interessante online musea! Het volledige overzicht van de Nederlandse deelnemende musea aan de Digitale Nationale Museum Week vind je daarnaast hier.