Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Positieve initiatieven in tijden van corona, Pt. 3

15 May 2020

©Viktor Ivanchenko
Voor alle mensen die door het coronavirus noodgedwongen thuiszitten, zijn er veel leuke initiatieven bedacht. Sommigen ter vermaak, anderen ter inspiratie of om anderen een hart onder de riem te steken. Samen met Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) hebben we in dit artikel een aantal tips op een rijtje gezet!
Quarantainer
© Jordi Wallenburg

1. De Quarantainer brengt mensen weer samen

Eventcare ontwikkelde de Quarantainer, een plek waar risicogroepen en hun dierbaren elkaar kunnen ontmoeten zonder dat er fysiek contact plaatsvindt. Het is een container met daarin twee compartimenten die door een plexiglas wand van elkaar zijn afgescheiden. Beide compartimenten hebben een eigen ingang. Eenmaal binnen kan er met elkaar worden gepraat via een intercomsysteem. 

2. Toolkit voor scholen en kinderdagopvang

Wayfinding design studio Designworkplan heeft een toolkit bewegwijzering ontwikkeld om kinderdagverblijven en basisscholen te ondersteunen bij de heropening op 11 mei. De handleiding bevat een stap-voor-stap guide met voorbeelden en posters die eenvoudig aangepast en geprint kunnen worden. De toolkit is gratis te downloaden en vrij te gebruiken.

Print & Play

3. Print je eigen expo voor in huis

Omdat Nederlands musea de komende twee weken nog gesloten zullen zijn, hebben Thieu Custers en Marieke van den Belt een manier bedacht om het werk van getalenteerde opkomende kunstenaars in het echt te laten zien: Print&Play, een geheel printbare tentoonstelling die je thuis kunt uitvoeren en beleven. Het enige dat je ervoor nodig hebt is een printer en wat kantoorbenodigdheden. Op de website kun je een donatie doen aan de deelnemende kunstenaars en ontwerpers. Van sculpturen die je zelf kan vouwen, tot grote fotoprints, audiowerk en videos, je kunt het allemaal gratis downloaden.

4. Raum's Open Call: Living apart together

RAUM is op zoek naar creatieve makers voor de Open Call ‘Living Apart Together’. Heb jij een idee voor een installaties in de publieke ruimte, die aanzet tot sociale interactie tussen mensen die elkaar niet kennen, maar waarbij de anderhalve meter afstand wordt gewaarborgd? Je kunt jouw idee tot en met 1 juni 2020 insturen. 

Serres Séparées, Mediamatic
© Anne Lakeman

5. Diner voor twee in Mediamatic's Serres Séparées

Van 21 mei t/m 27 juni staan er op het terrein van Mediamatic vijf minikassen. In deze zogenoemde Serres Séparées kunnen duo’s in afzondering dineren. Reserveren is al mogelijk, maar nog even onder voorbehoud van toestemming door lokale en nationale overheid. Als er geen toestemming wordt verleend restitueert Mediamatic de volledige ticketkosten.

6. Raampraat

Ontwerpbureau Muzus bedacht een initiatief om buurtgenoten dichter bij elkaar te brengen tijdens de corona-quarantaine. Raampraat is een reeks ontwerpen voor posters die je voor je raam kunt hangen. Op die manier kun je op veilige afstand, actief en op een luchtige manier verbintenis kunt zoeken met andere mensen. De posters zijn gratis te downloaden en je kunt ze personaliseren.

Meer tips?

Een paar weken geleden publiceerde we al een eerste en tweede overzicht met tips! 

Op de hoogte blijven van de gevolgen van het coronavirus? De BNO inventariseert de impact op de creatieve sector, adviseert en informeert over de financiële gevolgen en steunmaatregelen, en houdt een vinger aan de pols van de designbranche. Volg het Dossier Corona.
 
Heb je ideeën hoe we jou of andere creatieve ondernemers kunnen ondersteunen? Deel je suggesties, vragen, zorgen en initiatieven via meldpuntcorona@bno.nl.