Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

#heyddw: Privet Yaroslava Galayko

27 August 2020

Cosmic Coral ©Yaroslava Galayko
Om de week zetten we een van de meest interessante, spannende, intrigerende, grappige of bijzondere Instagram-posts met de hastag #heyddw in het zonnetje in een exclusief interview in ons online DDW-magazine. Deze week spraken we met de Russische 'recycled plastic fanatic'; Yaroslava Galayko!
Yaroslava Galayko
© Yaroslava Galayko

Hallo! Ik ben Yaroslava en ik kom uit Moskou, Rusland. Ik heb altijd al een creatieve geest gehad. Toen ik vier jaar was, verfde ik een van de witte muren in mijn slaapkamer zwart en bracht ik felle palmboom-prints aan op de andere muren als een soort protest tegen de saaie, standaard inrichting.

Toen ik van de universiteit afkwam ben ik eerst aan het werk gegaan als interieurontwerper bij een plaatselijke ontwerpstudio. Na een tijdje ben ik mijn eigen interieurontwerpbureau begonnen. De volgende acht jaar heb ik aan verschillende ontwerpprojecten voor leef- en openbare ruimtes gewerkt.

De laatste jaren gebruik ik uitsluitend 'groene' materialen die veilig zijn voor mens en milieu en die duurzaam geproduceerd zijn. Ik heb een aantal groene ontwerpprojecten voor Orient gedaan met leefruimtes die aan de LEED en BREEAM standaarden voldoen. Bij mijn meubelontwerpen probeer ik altijd de balans te vinden tussen design, comfort, milieuvriendelijke materialen en milieuvriendelijke productiemethodes.

Cosmic Coral
© Yaroslava Galayko

Ik hoorde ooit de volgende zin in een film, "The Graduate" uit 1967, "I want to say one word to you. Only one... Plastic... Plastic has a big future. Think about it".

Ik wilde mensen bewust maken van hoe schadelijk al die miljoenen tonnen plastic geweest zijn voor het milieu, dus heb ik een estethisch object van gerecycled plastic gemaakt, Cosmic Coral tafel. Mensen die de Cosmic Coral tafel voor het eerst zien, herkennen meestal niet waar het onderstel van gemaakt. Ze denken vaak van zout of mineralen. Maar in werkelijkheid is het onderstel gemaakt van gerecyclede hoge-dichtheid-polyetheen (HDPE). Het gebeeldhouwde tafelframe is gemaakt door plaatselijke verwarming en het laag voor laag aanbrengen van het materiaal. Dat houdt in dat er geen aparte bindmiddelen nodig waren om de vorm te creëren, dus het object kan opnieuw gerecycled worden (Cradle-to-Cradle).

Wat typeert jou als ontwerper?

Ik hou van experimenteren. Revolutionaire ideeën en productieprocessen fascineren me en ik ben altijd benieuwd naar nieuwe technologieën. Ik vind het magisch hoe gedachten, die in je hoofd waarschijnlijk nog niet eens volledig zijn uitgewerkt, kunnen leiden tot een schets en vervolgens tot een tekening en uiteindelijk een object. Ik let op de details en betekenissen van objecten. Ik heb respect voor ambachtelijk werk. Ik vind het leuk om de culturele code van vakmensen uit verschillende landen te ontdekken. Handgemaakte voorwerpen bevatten een ongelooflijke energie, alsof er een stukje van de ziel van de maker in verwerkt is. Als er een idee in mijn hoofd komt, werk ik het altijd uit, want ik wil er niet halverwege mee stoppen.

Wings Table
© Yaroslava Galayko

Je presenteert dit jaar op de virtuele DDW. Wat kunnen we verwachten?

Ik wil het Cosmic Coral project tonen en laten zien dat je van gerecycled plastic een heus kunstwerk kan maken.

De inspiratie voor veel van je werk lijkt rechtstreeks uit de natuur te komen. Welke aspecten van de natuur motiveren je het meest?

Er is een oud gezegde dat de natuur de beste kunstenaar is. Natuurlijke materialen, patronen en vormen hebben perfecte proporties en kleurencombinaties. Je kunt er eindeloos naar kijken. Oceanen, bergen en bossen, evenals flora en fauna, zijn voor mij eindeloze bronnen van bewondering en inspiratie.

Wat voor invloed heeft het coronavirus tot nog toe op je gehad? En hoe zie jij de toekomst?

Ik heb mijn Cosmic Coral tafel ontworpen en gemaakt tijdens de lockdown. Ik heb online ook veel interessante mensen ontmoet en meegedaan aan verschillende creatieve projecten. De pandemie is voor veel mensen over de hele wereld tragisch geweest. Ik hoop dat de mensheid het gaat winnen en dat we in de toekomst gewoon weer zonder 1,5m afstand kunnen leven. Aan de andere kant heeft er op het gebied van IT-gebruik een enorme ontwikkeling plaatsgevonden. De virtuele DDW wordt ook een unieke en immersieve belevenis!

Wat is het meest bijzondere werk dat je ooit hebt ontworpen?

Ik ben trots op Cosmic Coral en de andere projecten die ik heb gedaan, maar ik weet zeker dat het allergeweldigste werk nog gaat komen.

Waar werk je op dit moment aan?

Ik onderzoek op dit moment verschillende manieren om meubels van gerecycled plastic te maken. Ik ben ook bezig met een collectie objecten zoals Cosmic Coral.

Cosmic Coral
© Yaroslava Galayko

Als je iemand mocht kiezen om mee te werken (een ontwerper, politicus, kunstenaar, wetenschapper, wie dan ook), wie zou je kiezen en waarom?

Als aanhanger van 'groen' bouwen zou ik graag gelijkgestemde mensen ontmoeten. Mensen die volgens die principes bouwen, Norman Foster bijvoorbeeld. Daarnaast droom ik er al een tijd van om Rossana Orlandi te ontmoeten. Ik heb grote bewondering voor haar. Maar eigenlijk heb ik gemerkt dat levensveranderende ontmoetingen meestal spontaan tot stand komen. Je verwacht soms van tevoren niet dat een ontmoeting tot enorme inspiratie of een productieve samenwerking kan leiden. Over het algemeen stel ik me overal voor open.

Heb je verder nog nieuws dat je met de DDW-community zou willen delen? 

Wat duidelijk werd toen iedereen in lockdown zat, is dat kunst een absolute noodzaak is. Het is belangrijk voor mensen dat ze mooie dingen om zich heen hebben. Dus vrienden, het goede nieuws is dat we in een belangrijke sector werken!

Ik deel al mijn nieuwe projecten op mijn Instagram en ontmoet jullie graag daar!

Hey ontwerper! Wil jij ook gefeatured worden op onze website? Gebruik #heyddw bij je Instagram posts en wie weet ben jij de volgende!