Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

POLDER TV: van de stad naar het platteland

23 October 2020

Polder TV markeert het begin van de Polder Tri√ęnnale, een nieuw initiatief dat idee√ęn over de veranderende verhouding tussen stad en dorp laat zien, bespreekt en uitprobeert.

Van aerobics op de akker, een woonprogramma in de boerderij tot een aardappel kookwedstrijd in een openluchtkeuken: kijk mee naar Polder TV met afleveringen van onder andere wetenschapper Adriaan Duiveman, ontwerpers Atelier NL, kunstenaarscollectief ComfortBall, bloemencorso ontwerper Gezienus Bruining, conservator Henk Kloosterman, trendvoorspeller Lidewij Edelkoort, performer Natasha Papadopoulou en onderzoeker Stephan Petermann.  

Makers en denkers afkomstig uit de polder en daarbuiten maken tv uitzendingen vanaf het erf van designer-architect Rianne Makkink. Ter gelegenheid van de Dutch Design Week (DDW) 2020 is het terrein in de Noordoostpolder, Nederlands meest iconische agrarische landschap, ingericht als tijdelijke televisiestudio. Bekijk de acht afleveringen hieronder: 

Zaterdag 17 oktober | De Polder studio

Vijftien jaar geleden streek ontwerpersduo Makkink & Bey neer in de Noordoostpolder. Het vlakke polderlandschap blijft Rianne Makkink fascineren. In deze aflevering van Polder TV neemt Rianne ons mee langs verschillende ontwerpen en onderzoeken. Deze zijn door de jaren heen ontwikkeld vanaf haar residentie op het erf. Hoe inspireerde lokale cultuur en natuur tal van gasten bij het maken van nieuw werk? Bekijk de aflevering hieronder. 

Play video

Zondag 18 oktober | Polder visioen

Het boerenbestaan is een¬†levensstijl.¬†In deze aflevering van Polder TV deelt trend forecaster en DDW ambassadeur Lidewij Edelkoort haar visie op de boerderij van de toekomst.¬†Aan de hand van design iconen ge√Įnspireerd op het platteland vraagt¬†zij zich af: wat gebeurt er als de¬†boer¬†en de stedeling de handen ineenslaan?¬†Bekijk de aflevering hieronder.¬†

Play video

Maandag 19 oktober | De polder taal

In deze aflevering van Polder TV onderzoeken historicus Adriaan Duiveman en designer Maaike Fransen de rol van taal en communicatie in een veranderend landschap. Kunnen we weer in harmonie met water leven in plaats van ertegen te vechten? Bekijk de aflevering hieronder. 

Play video

Dinsdag 20 oktober | Pionieren in de polder

Dit jaar presenteerde architect Rem Koolhaas een onderzoek naar nieuwe vormen van pionieren op het platteland. Ook onderzoeker Stephan Petermann droeg bij aan de expositie en publicatie 'Countryside, The Future’ die te zien is in het Guggenheim museum van New York. In deze aflevering van Polder TV, praat Stephan ons bij over de Nederlandse pioniersmentaliteit van toen en nieuwe ontwikkelingen die hij tegenkomt over de hele wereld. Bekijk de aflevering hieronder. 

Play video

Woensdag 21 oktober | Het polder servies

In samenwerking met lokale boeren verzamelde het ontwerpersduo Atelier NL bodemmonsters uit de kleilaag van de polder. De samenstelling per kavel bleek sterk te verschillen waardoor deze nooit dezelfde kleur had. Van de klei werd een mooi servies gebakken. Ontwerper Lonny van Rijswijck en de Noordoostpolder boer Gerard de Bruijn bleven bevriend. Hoe gaat het nu met ze? In deze aflevering van Polder TV blikken zij terug en vooruit. Bekijk de aflevering hieronder.

Play video

Donderdag 22 oktober | De polder parade

Het jaarlijkse bloemencorso in Sint Jansklooster is een verborgen juweeltje. Gezienus Bruining is het jonge creatieve brein achter diverse spraakmakende corsowagens. Terwijl hij het maquette archief uitstalt, kijkt ontwerper en natuurfanaat Maarten Kolk graag mee. Waar moet je als buitenstaander aan denken bij het maken van zulke couture op wielen? Bekijk de aflevering hieronder.

Play video

Vrijdag 23 oktober | De polder en de aardappel

Koken, bakken, poffen, frituren, met een aardappel kan je een hele hoop. In een speciaal kookprogramma neemt het Koreaanse kunstenaarsduo ComfortBall het op tegen kunstenaar Rolina Nell en Paul Giesen uit de Noordoostpolder. Wat eten we vandaag? Op het menu staan piepers uit de Polder, met een persoonlijke twist. Bekijk de aflevering hieronder. 

Play video

Zaterdag 24 oktober | De polder in beweging

Lui geworden van het thuis werken? Zin in wat beweging? Als het aan kunstenaar Natasha Papadopoulou ligt gaan de voetjes van de vloer. Gebaseerd op voetafdrukken uit de voorlaatste ijstijd van het polder Museum Schokland, dansen we de Neander Tango. Beweeg mee en bekijk de aflevering hieronder. 

Play video