Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Class of 2020: The New Intimacy door de ogen van de nieuwe generatie

25 October 2020

Om tijdens de pandemie een ‘verloren generatie’ te voorkomen vroeg Dutch Design Week (DDW) negen design academies om, voor het eerst tijdens DDW, te exposeren in een gezamenlijke expositie: Class of 2020. De scholen zijn gevraagd te reflecteren en cureren op het thema van dit jaar 'The New Intimacy'.

Door de gevolgen van COVID-19, gaan de meeste kunstacademies en hun design afdelingen door zware tijden, praktisch gezien, financieel en misschien zelfs op artistiek vlak. Studenten hebben hun afstudeerwerk op afstand voltooid en ook werden veel (fysieke) afstudeershows afgeblazen.   

DDW nodigde deze kunstacademies uit voor een unieke gezamenlijke tentoonstelling: The Class of 2020. ArtEZ, KABK, Rietveld Academie, Minerva, HKU, Willem de Kooning academie, Master Institute of Visual Cultures (St.Joost School of Art & Design), Zuyd and TU/e - Architecture & Design namen deel aan de expo. Iedere academie heeft op zijn eigen manier gereflecteerd op het thema: The New Intimacy. Sommige kozen ervoor speciaal een nieuwe expo te cureren en weer anderen kozen een selectie van het werk van de afgestudeerden. 

Hoe verbinden we ons met de technologie en de natuur om ons heen? Welk effect heeft de verschuivende relatie tussen publiek en intiem? Wat betekent het om een lichaam te hebben, en hoe verhoudt deze zich tot de objecten en ruimtes om ons heen? In een tijd van verschuivende relatie, verandering van betekenis en een steeds grotere digitale skills-set, bieden deze jonge ontwerpers antwoorden, verkenningen en nieuwe perspectieven. 

Omdat DDW op het laatste moment enkel virtueel kon plaatsvinden, besloten sommige van de deelnemers hun fysieke installatie in de academies te laten zien. Dit werk zie je terugkomen in een reeks video’s met uitleg door studenten en curatoren van de opleidingen. 

Deze worden morgen, zondag 25 oktober, om 16:00u uitgezonden op DDW TV.

Play video

Master Institute of Visual Cultures | Inside out

In deze ongebruikelijke inside-out tijd delen de studenten van Master Institute of Visual Cultures een speciale digitale tentoonstelling; van hun huis naar jouw huis. Bekijk de video hieronder of ga naar Inside Out voor digitale sculpturen, video’s, kunstenaarsboeken, livestream-uitvoeringen, realtime online interacties en nog veel meer.

Play video

ArtEZ | New Intimacy - Bodies, Objects and Spaces

De presentatie van ArtEZ tijdens DDW20 toont enkele resultaten van hun onderwijs- en onderzoeksprogramma die betrekking hebben op de veranderende intieme relaties tussen lichamen, objecten en ruimtes. Relaties die mensen kwetsbaar of sterker kunnen maken.

Play video

Gerrit Rietveld Academie | Shapes of Play

Shapes of Play is een 1:1 tentoonstelling van performatieve, expressieve en tactiele betonnen speelelementen ontworpen door studenten van de afdeling Architectural Design van de Gerrit Rietveld Academie, onder leiding van Studio Ossidiana in samenwerking met high-end terrazzo fabrikant Tomaello.

Play video

Minerva | Tales of the Unseen

Variërend van persoonlijke processen tot maatschappelijke kritiek, van ruimtelijk ontwerp tot kunsteducatieve onderzoeken; Tales of the Unseen laat met ruim 130 afgestudeerde autonome kunstenaars, vormgevers en kunstdocenten de grote reikwijdte en impact van kunst zien.

Play video

Technische Universiteit Eindhoven - Architecture & Design

Bekijk de video hierboven.

Play video

Willem de Kooning

Net als in de voorgaande jaren zullen de alumni, waaronder de afgestudeerden, docenten en studenten deelnemen aan verschillende DDW-programma's.

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK)

Tijdens deze virtuele DDW, presenteert KABK tentoonstellingen, presentaties, chats & project samenwerkingen met deelnemende KABK-alumni (van de bachelor Grafisch Ontwerp, Interactief/Media/Design, Interieurarchitectuur & Meubelontwerp en master Industrial Design, Interieurarchitectuur INSIDE, Artistiek Onderzoek).

Zuyd | The Tabernacle - Treasures of new intimacy

Tweede- en derdejaars studenten creëerden een zintuiglijke omgeving waarin je het ongemak en het gemis van nabijheid voelt. In een Tabernakel -een tent der samenkomst- wordt het fragiele en dierbare wat ons ontnomen is, samengebracht. Een installatie die ons bewust maakt van het verlangen naar contact.

HKU | New Connections

Kunnen we ons een wereld voorstellen waarin we ons ongeboren kind genetisch manipuleren? Of waar wij altijd in de gaten worden gehouden door camera's? Is it science fiction of al werkelijkheid? Ervaar het in de virtuele expositie 'New Connections', met werk van HKU alumni en studenten. Deze HKU-showcase als onderdeel van DDW20 toont werken gerelateerd aan het thema "nieuwe verbindingen" en visualiseert mogelijke toekomstbeelden.