Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Hungry for Design: design en gastronomie

25 October 2020

Dutch Design Week (DDW) kon niet meer fysiek plaatsvinden en ook de horeca heeft haar deuren weer moeten sluiten. Om die redenen lanceerde de stad Eindhoven tijdens DDW een nieuwe online serie: ‘Hungry for Design’. Wat gebeurt er als je de werelden van design en gastronomie bij elkaar brengt?

Nieuw format

In de zesdelige serie ‘Hungry for Design’ worden topchefs gekoppeld aan lokale ontwerpers, waarin de chefs worden uitgedaagd op basis van het werk van de ontwerper een gerecht te ontwikkelen. Onder de chefs bevinden zich bekende namen als Dick Middelweerd, Naresh Ramdjas en Cas Pikaar. De deelnemende ontwerpers zijn allen jonge, talentvolle designers met verschillende achtergronden: van social designer tot architect en van een geluidsontwerper tot een materiaal researcher. 

Het concept en de video’s zijn in samenwerking met Blickfänger. De afleveringen zijn opgenomen in Phood Kitchen, op het Campina terrein. In de studio gaan de duo’s met elkaar de keuken in en om tafel, onder leiding van moderator en fooddesigner Annelies Hermsen. 

In aanvulling op de online serie zijn de recepten van de zes gerechten gedeeld, zodat de kijker thuis zelf aan de slag kan in de keuken. De zes afleveringen zijn online te vinden op ThisisEindhoven.com en het YouTube kanaal van @Eindhovencity.

Aflevering 1: Mark Leenders & Raoul Vleugels

Mark Leenders
Mark Leenders is chef kok bij Pullman Eindhoven Cocagne Vestdijk 47. Hij studeerde af aan de koksopleiding in Eindhoven en ging daarna snel in de praktijk ervaring opdoen. Mark maakt graag gebruik van pure smaken en baseert zijn moderne creaties op de klassiek Franse keuken, met een voorkeur voor lokale producten. 

Raoul Vleugels
Raoul Vleugels studeerde in 2011 cum laude af als architect aan de Technische Universiteit Eindhoven. In 2014 startte hij samen met Niels Groeneveld Werkstatt, een architectenbureau met een divers portfolio in duurzame bouw.

Play video

Aflevering 2: Dick Middelweerd & Lotte de Raadt

Lotte de Raadt
Lotte de Raadt is ontwerper en keramist. Ze studeerde in 2010 af aan Design Academy Eindhoven, en heeft haar eigen studio- en keramiekwerkplaats, waar ze producten ontwerpt en produceert. Hierbij streeft ze naar publieke bewustwording van problemen rondom het gebruik van water.

Dick Middelweerd
Dick Middelweerd is chef-kok en eigenaar van twee sterren restaurant De Treeswijkhoeve in Waalre. Na zijn koksopleiding in Utrecht en militaire dienst behaalde hij in 1990 de titel SVH Meesterkok. De keuken van Middelweerd kun je omschrijven als klassiek op een ambachtelijke basis met veel lokale producten en uiteenlopende internationale invloeden.

Play video

Aflevering 3: Taks Yuen & Renee Scheepers

Taks Yuen
Taks Yuen is eigenaar van het Chinese restaurant Mei Wah in Eindhoven. Samen met zijn vrouw en zijn moeder leidt hij inmiddels als derde generatie het restaurant, dat een mix biedt van eeuwenoude familierecepten en eigentijdse creaties. Vorig jaar werd Mei Wah door GaultMillau uitgeroepen tot Aziatisch restaurant van het jaar.

Renee Scheepers
Renee Scheepers studeerde in 2013 cum laude af aan de afdeling Man & Well-Being van Design Academy Eindhoven. Direct daarna startte ze met anderen ontwerperscollectief NUL ZES én begon ze haar eigen bureau, waarmee ze als design researcher antwoorden zoekt op maatschappelijke vraagstukken.

Play video

Aflevering 4: Eveline Wu & Ricky van Broekhoven

Eveline Wu
Eveline Wu is ondernemer en eigenaar van meerdere horeca concepten, waaronder vier MOOD restaurants. Ze groeide op in een klein dorpje vlakbij Shanghai, en met een Chinese chef-kok als vader. Eenmaal in Nederland startte ze zelf met werken in de horeca en in 2016 werd ze wereldkampioene Chinese Keukens.

Ricky van Broekhoven
Ricky van Broekhoven is ontwerper, onderzoeker en muzikant. Hij studeerde in 2012 af met een master’s degree in Interior Architecture. Ricky heeft een fascinatie voor fenomenen die meestal verborgen zijn maar onder de juiste omstandigheden kunnen worden ervaren. Met zijn ruimtelijke ingrepen probeert hij geluid zichtbaar te maken.

Play video

Aflevering 5: Cas Pikaar & Lonny van Ryswyck

Cas Pikaar
Cas Pikaar is chef van restaurant Doyy in Eindhoven. Tijdens zijn opleiding aan de Rooi Pannen heeft hij bij verschillende toprestaurants gewerkt zoals Wiesen, Wollerich en Tribeca. Cas kookt klassiek Frans met invloeden uit de Aziatische en Midden-Oosterse keuken. In januari 2020 won hij de Michelin Young Chef Award.

Lonny van Ryswyck
Lonny van Ryswyck studeerde af aan Design Academy Eindhoven, en startte 14 jaar geleden samen met Nadine Sterk Atelier NL. Atelier NL ontwikkelt door middel van lokale sourcing alledaagse objecten die de rijkdom van de aarde en haar grondstoffen laten zien, zoals zand en klei.

Play video

Aflevering 6: Naresh Ramdjas & Sanne Schuurman

Naresh Ramdjas
Naresh Ramdjas is chef, food stylist, finalist MasterChef Holland en vormgever. Tijdens zijn studie aan Design Academy Eindhoven zag hij dat je met eetbare materialen veel sneller kan ontwerpen dan met hout & metaal. Tegenwoordig is hij curator en chef van Creative Food Studio en pop-up initiatief Nareshtaurant.

Sanne Schuurman
Sanne Schuurman is ontwerper, art director en één van de medeoprichters van Envisions. Envisions is een collectief, bestaande uit 23 ontwerpers met een gedeelde fascinatie voor materiaalonderzoek. Het collectief heeft als doel een succesvolle brug te slaan tussen ontwerpers en industrie.

Play video