Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Blik terug op de VPRO Ambassadeurs talks

20 November 2020

Hoe gaat onze toekomst eruit zien? Chris Kijne, Pieter van der Wielen en Koert van Mensvoort gaan in gesprek met belangrijke sprekers die onze toekomst vormgeven of voorspellen. Met onder andere Dutch Design Week (DDW) ambassadeurs van 2020 en 2019: Lidewij Edelkoort (DDW20), Sabine Marcelis (DDW20) en Lonneke Gordijn (DDW19).

‘Mijn manier van werken zit niet vast aan een bepaalde schaal. Ik werk vanuit materialen. En dat kan groot worden of klein blijven, van een vaasje tot een onderdeel van gebouw,’ aldus Sabine Marcelis.

In gesprek met Sabine Marcelis

In deze talk gaat Pieter van der Wielen in gesprek met ontwerper en DDW20 ambassadeur Sabine Marcelis en stedenbouwkundige Winy Maas. Ze bespreken hoe hun werk is veranderd door corona. Sabine Marcelis vertelt meteen hoe ze dit heeft geïmplementeerd in haar ambassadeurschap: ‘Hoe kan ik nou mijn objecten tot hun recht laten komen zonder dat je ze fysiek kan ervaren?’ Hierbij heeft ze samengewerkt met Dimenco en gebruik gemaakt van een eye tracking techniek. Winy Maas ging voorheen wekelijks de wereld rond en toont zijn interesse voor communicatie als je elkaar niet (fysiek) kan zien. Bekijk het hieronder terug!

Play video

'Nu je veel meer thuis bent, ga je anders naar je omgeving kijken. En begrip krijgen voor hoeveel je eigenlijk weggooit. Je hebt letterlijk de tijd om te zien,' aldus Lidewij Edelkoort.

In gesprek met Lidewij Edelkoort

In deze talk praat Chris Kijne met DDW20 ambassadeur Lidewij Edelkoort en Lucas de Man over heel veel verschillende thema’s, waaronder de democratie, het leven in Amerika en het allerbelangrijkste; hoe kunnen we meer samen met de natuur gaan leven. Lidewij Edelkoort laat beelden zien van Labour of Love, een grote expositie in Lille, de culturele hoofdstad. ‘Het is eigenlijk een opsomming van veelbelovende technieken om anders om te gaan met onze materialiteit,’ aldus Lidewij. Growing design is hier een voorbeeld van waarbij je de omgeving letterlijk laat groeien, zoals een lamp of houten stoel. Deze crisis laat zien dat we nieuwe manieren moeten vinden van economie en productie. Nu je veel meer thuis bent, ga je anders naar je omgeving kijken. Je hebt tijd om letterlijk dingen beter te zien. En benadrukt Lidewij nogmaals dat we langzamer moeten gaan leven. Lucas de Man is kunstenaar die zich bezighoudt met duurzamer produceren en vertelt in deze talk over zijn project tijdens DDW20: Exploded View. Een huis gebouwd met natuurlijke en lokaal gewonnen grondstoffen en materialen. Kijk de aflevering hieronder terug!

Play video

In gesprek met Lonneke Gordijn

In deze talk gaat Koert van Mensvoort in gesprek met DDW19 ambassadeur Lonneke Gordijn van studio Drift, ontwerper Dion Soethoudt en schrijver Niels ‘t Hooft. Koert start met de vraag wat nieuwe intimiteit, het thema van DDW dit jaar, betekent voor Lonneke. Lonneke: ‘We gaan intimiteit beleven met technologie. En daarvoor moeten we technologie op de juiste manier inzetten.’ Waar ze vervolgens nog wel aan toevoegt dat je niet met alle technologie intimiteit bereikt en waarschuwt ze dat we moeten opletten dat we niet helemaal opgaan in deze digitale wereld. Vervolgens praat Koert met Niels ‘t Hooft over zijn app Dustin in samenwerking met VPRO medialab. Met deze app onderzoeken zij de relatie tussen mens en machine. Met Dion Soethoudt gaat Koert verder over dit onderwerp. Dion Soethoudt liet zich zeven dagen opsluiten in een ruimte. Niet helemaal alleen, maar met een kunstmatige autonome robot: de Rumba. Wat voor een relatie krijg je dan met technologie en objecten? Dat is waar deze aflevering om draait. Kijk de aflevering hieronder terug!

Play video