Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

DDW20 op z'n VPRO's

12 November 2020

Dustin app
Ook dit jaar besteedde de VPRO volop aandacht aan Dutch Design Week (DDW). In diverse uitingen op radio en tv, online en in de VPRO Gids werd niet alleen de fysieke kant van design belicht maar ook de impact van design, het maakproces van ontwerpers en natuurlijk hun visie op de toekomst.

VPRO's 3D Viewing Room: Dustin

Dustin is een innovatief, interactief verhaal over een superslimme stofzuiger die zich wil losmaken van de beperkingen van zijn aangewezen functie. In de 3D Viewing Room neem je een kijkje in de woonkamer van Dustin en kom je meer te weten over zijn verhaal. Samen met schrijver Niels 't Hooft ontwikkelde VPRO medialab Dustin als een interactieve ervaring voor op je smartphone. Ze onderzoeken met deze app de relatie tussen mens en machine. 

DDW20 Ambassadeurs
© Gijs Kast

Ambassadeur Talks: Hoe gaat onze toekomst eruitzien?

Tijdens DDW20 gingen de journalisten Chris Kijne, Pieter van der Wielen en kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort in gesprek met belangrijke spelers wat betreft de vormgeving van onze toekomst. Aan tafel schoven o.a. aan DDW20 ambassadeurs Lidewij Edelkoort en Sabine Marcelis, en DDW19 ambassadeur, Lonneke Gordijn (Studio Drift). Bekijk alle drie de gesprekken terug via onze videopagina

VPRO Tegenlicht: privacy en data

Tegenlicht: De slag om het internet 
Hoe komen we tot een eerlijker, menselijker internet? Programmamaker Roland Duong zoekt het antwoord in een online project. Hij gaat niet alleen agenderen, maar samen met experts ook op zoek naar oplossingen. In de vorm van podcasts, videostreams en blogs. DDW20 was het startschot van zijn zoektocht naar internetvrijheid en ging hij in gesprek met privacydesigners en webverkenners. Bekijk de uitzending hier of volg Roland op vpro.nl/dsoi.

Tegenlicht: Herover je data 
Tegenlicht nam ‘user independence‘ onder de loep. Welke initiatieven zijn er voor een meer publieke online wereld? In een tijd van online surveillance, data tracking en micro targeting ging VPRO Tegenlicht op zoek naar uitwegen en oplossingen. Welke inspanningen en initiatieven zijn er voor een meer publieke online wereld? Kijk de uitzending nu op ddw.nl/video.

VPRO Mondo

Naar aanleiding van DDW nodigde Mondo, hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO, verschillende vooruitstrevende ontwerpers en sprekers uit, waaronder Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Hij was van plan om als onderdeel van het fysieke festival een groot ingenieus labyrint te bouwen naar aanleiding van zijn essay over de kunst van het van richting veranderen. DDW vond in fysieke vorm natuurlijk geen doorgang dit jaar, maar Floris schoof wel aan bij Mondo waar he sprak over de rol van ontwerpers in een veranderende wereld. 

Govert Flint liet een corona-proof stoplicht zien; het Lean-on-Me stoplicht. Bij dit stoplicht gebruik je niet je handen om het knopje in te drukken maar je schouder. Pauline van Dongen nam haar Body Wonders vest mee. Als ontwerper verwerkt ze technologie in kleding, waardoor op afstand signalen doorgegeven kunnen worden. Ontwerper Bob Hendrikx nam een door hem ontworpen doodskist mee, gemaakt van mycelium; een netwerk van schimmels. Deze doodskist zorgt ervoor dat het lichaam én de kist geheel kunnen worden opgenomen in de natuur.

Ten slotte sprak Nadia met textielkunstenaar Claudy Jongstra over haar werkwijze en drijfveren. Claudy heeft een zadenbank van inheemse planten die vroeger gebruikt werden voor verfpigmenten. De pigmenten verwerkt ze in haar wollen textielkunst. Voor DDW is Jongstra in samenwerking met het Vincent van GoghHuis Zundert op zoek gegaan naar de pigmenten van Vincent van Gogh's verf.

En nog veel meer...

Nooit Meer Slapen met Lidewij Edelkoort : Lidewij was als DDW ambassadeur te gast in het radioprogramma Nooit Meer Slapen. Ze ging met gastheer Pieter van der Wielen in gepsrek over cultuur. Luister het hier terug.

De toekomst is fantastisch: Ben jij ook benieuwd hoe onze wereld er in 2039 uitziet? In deze reeks neemt VPRO je mee langs toekomstvisioenen, stellen we vragen en laten we je kennis maken met een aantal pioniers. Lees het hier.

Mondo's Top 10: Omdat jonge ontwerptalenten dit jaar geen Graduation Show in Eindhoven hadden om hun werk te tonen, lichtte VPRO Mondo tien veelbelovende afstudeerprojecten uit in een exclusief artikel.

VPRO Gids: In editie #41 van de VPRO gids vind je een DDW-special, met festivaltips en verdiepende artikelen.