Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Design Academy's Mini Graduation Show

05 November 2020

Design Academy Eindhoven, Kazerne ©Ralph Roelse
De lege tafels in het normaalgesproken volle horecagedeelte van Home of Design Kazerne inspireerden tot de spontane tentoonstelling Impromptu met werk van zestien graduates van Design Academy Eindhoven (DAE). Zo is er toch een mini- Graduation Show.

Binnen twee dagen veranderde een spontaan idee in een fysieke expositie. Deze snelle daadkracht begon met een oproep waarop zo’n veertig afstudeerders reageerden die hun afstudeerproject nog nabij hadden. Hieruit selecteerde Annemoon Geurts, creatief directeur van Kazerne | Home of Design, zestien talenten die tot en met 14 november hun werk presenteren. Op de lege tafels, maar ook op de vloer.

Ik wil jonge talenten een hart onder de riem steken en hun werk promoten

 “Ik wil afgestudeerde ontwerpers helpen om hun werk voor het voetlicht te brengen”, zegt ze. Als DAE-alumnus herinnert ze zelf immers goed hoe belangrijk die dag was want uit een ontmoeting tijdens de show kwam haar eerste grote opdracht voort. “Ik wil jonge talenten een hart onder de riem steken en hun werk promoten.”

Afstudeerproject van Marwane Soumer
© Ralph Roelse

Dat gebeurt met Impromptu (geïmproviseerd) met een bont gezelschap van zestien jonge talenten, waaronder de aan de afdeling Man & Activity afgestudeerde Marwane Soumer. Hij presenteert een installatie van metalen, keramische en mondgeblazen glazen objecten waaruit je kunt drinken. “De intuïtief gevormde kleimallen bepalen de uiteindelijke organische - niet archetypische - vormen van het eet- en drinkgerei”, vertelt hij. Zoals je een schelp kan gebruikten om uit te eten of een bamboeblad om uit te drinken, moesten wij in onze cultuur wennen aan het eten met je handen of met stokjes. Met MA’AN geeft Soumer ons de kans te ontsnappen aan de conventionele manieren van eten en drinken.

Bas Stoker toont zijn aandoenlijke, menselijke interactieve Dennis de Desk Lamp, die op je reageert door te bewegen en met zijn ‘oog’ te knipperen, Emy Bensdorp transformeert PFAS-besmette grond in schone bakstenen en Benjamin Motoc toont zijn presentatie getiteld Growth: twee aaneen gesmolten aluminium tafeltjes zijn met een niet voor aluminium gebruikelijk patina behandeld, waardoor het oppervlakte iets weg heeft van ingebrand hout, een bovenaanzicht van een natuurlijke rivierbedding of bewerkt leer. Doordat hij een uitgehakte vorm in een blok ijs als moedermal gebruikt, giet hij met de verloren wax-techniek een hele familie van aluminium tafeltjes die allemaal anders zijn doordat het ijs smelt. Ze vertonen net als mensen rimpels, moedervlekken en littekens.
 
Verder is er werk te zien van: Mark Wang, Baptiste Comte, Miles Le Gras, Jean-Baptiste Gambier, Rollo Bryant, Valentin Bauberger, Teun Zwets, Bas Stoker, Bram de Vos, Boey Wang, Dae Uk Kim, Ethan Braunstein, en Mathias Malm.