Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

DDW x Homegrown: Hedwich Hooghiemstra

17 December 2020

Speciaal voor DDW, creëerde het opkomende muziekplatform Homegrown een serie clips met ontwerpers uit de DDW-community. Hedwich Hooghiemstra was één van hen. Ze zat in de video's van Joya Mooi & Joshua J. Hoe het voor haar was om haar werk in zo'n andere context te zien?

Wie is Hedwich Hooghiemstra?

Hedwich Hooghiemstra (Studio Hedwich Hooghiemstra) studeerde in 2016 aan de Royal Danish Academy in Kopenhagen waarna ze naar besloot verder te studeren aan Design Academy Eindhoven. Hier studeerde ze in 2018 af met de meubelcollectie ‘Adaptable Seating’. 

Hi Hedwich! Wat kenmerkt jou als ontwerper?

Ik begin mijn ontwerpproces eigenlijk altijd door een beeld te creëren wat sfeer en identiteit bepalend is. Later integreer ik daarin de functies van de ruimte of van het product. Op deze manier ontstaat er een gelaagdheid die een ander gebruik en beleving geeft. In mijn werk richt ik me op productontwerp en architectuur. Of dat nu in de openbare ruimte is of in de privésfeer, mijn ontwerpen inspireren om verder te kijken dan het object.

Je lanceerde tijdens afgelopen DDW je collectie LIUW. Kan je daar wat meer over vertellen?

De LIUW objecten bestaan uit licht en gelaagde composities van gekleurde glaspanelen. In de ruimte verrijkt LIUW de sfeer en de identiteit van haar omgeving. Dit heeft beinvloedt de emotionele beleving van de gebruiker van het object. Een plek waar je je kunt verwonderen is tegelijkertijd ook een plek waar je tot rust kunt komen. Aan of uit, de fysieke aanwezigheid van LIUW verandert licht in vorm.

Hoe was het voor jou om jouw werk in zo’n andere context te zien?

Voor mij is het altijd de laatste stap om mijn werk in de context te zien. Het geeft weer nieuwe invalshoeken en biedt een ander perspectief op het werk . Het geeft vervolgens ook weer ideeën voor de doorontwikkeling. 

LIUW
© Ronald Smits

Je hebt LIUW natuurlijk net gelanceerd. Waar werk je nu aan?

Momenteel werk ik samen met sociaal ontwerper Aline Gerards aan een project over Stilte Ruimtes in verzorgingstehuizen. Wij willen de kwaliteit van deze ruimtes verbeteren wat bijdraagt aan een waardige plek voor reflectie voor de bewoners. Voor mij is de fysieke ruimte het meest belangrijke ingredient voor hoe je je voelt.

Voordat we verdergaan naar de video's van Joya Mooi & Joshua J... Wat voor muziek luister je eigenlijk zelf?

Mijn muzieksmaak gaat eigenlijk alle kanten op... Ik luister graag naar Jazz maar bijvoorbeeldook naar James Blake.

En dan nu... de video's!

Play video

Wie is Joya Mooi?

Joya Mooi is een zangeres met een brede muzikale kennis en ervaring die wordt gekenmerkt door haar achtergrond als conservatorium-getrainde muzikant. De Amsterdamse zangeres is sterk beïnvloed door jazz, hiphop en R&B, genres die ze vloeiend combineert in haar werk. Met wortels in Zuid-Afrika geeft Joya inzicht in de ervaringen van een nieuwe generatie uit de Afrikaanse diaspora. Relaties, identiteit en verbondenheid zijn terugkerende onderwerpen in haar muziek, thema’s die ze belicht op haar onlangs verschenen EP Blossom Carefully en haar album The Ease Of Others uit 2019.

Play video

Wie is Joshua J?

Joshua J is een multi-getalenteerde onafhankelijke artiest uit Nederland. De uit West-Afrika afkomstige Nederlander staat bekend om zijn veelzijdige benadering en levendige persoonlijkheid. Als artiest heeft hij een bijzondere reis afgelegd. Joshua J ademt muziek. De passie en toewijding die hij in zijn vak steekt, schittert door alles, van zijn teksten tot zijn kunstwerken, en van zijn video's tot zijn live-optredens op het podium. 

Op 8 maart 2019 bracht Joshua J zijn debuutalbum '1998' uit. Dit album vertelt het verhaal van zijn moeilijke jeugd waarin hij opgroeide in de pleegzorg. 

Homegrown x DDW

Homegrown is een interdisciplinair online platform waarin live performances geproduceerd worden in samenwerking met lokale kunstorganisaties. Diverse disciplines als design, mode, beeldende kunst en muziek komen samen om de creatieve geest van de innovatieve Nederlandse jeugd op de kaart te zetten.

DDW en Homegrown gingen de samenwerking aan en produceerde 5 video's als onderdeel van de succesvol afgeronde Voordekunst crowdfunding van Homegrown. De eerste drie zijn staan inmiddels online: Reinel Bakole met werk van Ward Wijnant, en Joya Mooi en Joshua J met werk van Hedwich Hooghiemstra. Binnenkort meer!