Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

DDW x Homegrown: Tim Teven

15 January 2021

©Homegrown
Speciaal voor DDW, creëerde het opkomende muziekplatform Homegrown een serie clips met ontwerpers uit de DDW-community. Tim Teven was één van hen. Zijn werk zat in de video van opkomend talent Nicolas Kanza. Hoe was het voor Tim om zijn werk in zo'n andere context te zien?
Nicolas Kanza met het werk van ontwerper Tim Teven op links
© Homegrown

Wie is Tim Teven?

Tim Teven werd in 1993 geboren in Roermond. Na zijn studie aan Design Academy Eindhoven, waar hij in 2018 afstudeerde, begon hij meteen een eigen ontwerpstudio in Eindhoven. "Ik ben opgegroeid in een ondernemers familie. Mijn vader heeft altijd een staal constructie bedrijf gehad waar ik als kind al veel over de vloer kwam. Daar komt mijn interesse voor industrie vandaan. Je ziet ook veel staal en aluminum terug in mijn werk", aldus Tim.

Hi Tim! Wat kenmerkt jou als ontwerper?

Als ontwerper laat ik mij inspireren door materialen en technieken, en het spelen daarmee. 
Ik probeer mezelf altijd te verassen door materiaal aan niet conventionele handelingen bloot te stellen, en te kijken wat er gebeurt. Bij mijn Pressure serie was dat bijvoorbeeld een extreme druk. Door de vervorming van het materiaal te sturen kan een simpele handeling leiden tot een interessant product. 

Afgelopen DDW was jouw werk te zien in een van de muziekvideo’s (Nicolas Kanza) die we maakten met Homegrown. Hoe was het voor jou om jouw werk in zo’n andere context te zien?

Super leuk natuurlijk. Het is een mooi initiatief en ik hoop dat ze (red. Homegrown) hun doel gaan bereiken. 
Daarnaast is het altijd leuk om de meubels terug te zien in een mooie setting.

Pressure Bench
© Pierre Castignola

Kan je wat meer vertellen over het werk dat we in de video terugzien?

In de video is werk te zien uit de Pressure serie. De pressure vase is gemaakt van een buis die met 65 ton aan kracht is ingedrukt waardoor er plooien in het materiaal zijn ontstaan. 
Deze plooien geven de vaas zijn zachte uiterlijk, en zorgen er tegelijkertijd voor dat de vaas een bodem heeft. 
Daarnaast zie je de pressure stool & bench. Deze zijn gemaakt van dun aluminium waarin we een patroon persen. Met 45 ton aan kracht worden de vlakke platen in een vorm geperst waardoor een patroon in de plaat ontstaat. Dit patroon geeft het materiaal een kussentjes achtige uitstraling en het maakt de plaat ook meteen sterker. Zo kunnen we dan uiteindelijk zitmeubels maken van dun plaat materiaal. 


Pressure Stool
© Pierre Castignola

Waar werk je op dit moment nog meer aan?

Ik werk op dit moment aan een aantal nieuwe objecten. Niet zo lang geleden is er nog nieuw werk gepresenteerd in Parijs bij Galerie A1043. Dat werk is nu te zien in de galerie bij Piet Hein Eek (red. i.v.m. corona is de galerie op dit moment gesloten) en bij Atelier Ecru in Gent. 
Momenteel werken we aan een interieurproject voor een winkel in Zweden waarvoor wij deels materiaal leveren voor opervlakte afwerking.

Voordat we verdergaan naar de video van Nicolas Kanza... Wat voor muziek luister je eigenlijk zelf?

Veel verschillende genres. Veel oudere muziek zoals Jazz en hip hop uit de jaren '80/'90. 
Van de hedendaagse muziek die ik luister is het meeste electronisch, veel van experimentele labels. Het team van Homegrown gaf me nog complimenten over de muziek die in mijn studio speelde toen ze de spullen kwamen ophalen voor de video. Volgens mij stond toen het album 'Alles ist gut' van D.A.F. op. 


Play video

Wie is Nicolas Kanza?

De Nederlands-Afrikaanse Singer-Songwriter Nicolas Kanza zingt al van kleins af aan. Zijn kenmerkende zang, gemixt met een zoete mix tussen pop en R&B, geeft hem een uniek geluid. Na zijn deelname aan The Best Singer-Songwriter of the Netherlands heeft Nicolas zich volledig gericht op het opbouwen van zijn eigen repertoire. In samenwerking met producer Adriaan Philipse heeft Nicolas het afgelopen anderhalf jaar gewerkt aan een EP die later dit jaar zal verschijnen.

Homegrown x DDW

Homegrown is een interdisciplinair online platform waarin live performances geproduceerd worden in samenwerking met lokale kunstorganisaties. Diverse disciplines als design, mode, beeldende kunst en muziek komen samen om de creatieve geest van de innovatieve Nederlandse jeugd op de kaart te zetten.

DDW en Homegrown gingen de samenwerking aan en produceerde 5 video's als onderdeel van de succesvol afgeronde Voordekunst crowdfunding van Homegrown. De eerste drie zijn staan inmiddels online: Reinel Bakole met werk van Ward Wijnant, Joya Mooi en Joshua J met werk van Hedwich Hooghiemstra en Nicolas Kanza met werk van Tim Teven. Binnenkort meer!