Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Homegrown x Ward Wijnant

01 February 2021

Maya Mae x Ward Wijnant ©Homegrown
Speciaal voor DDW, cre√ęerde het opkomende muziekplatform Homegrown een serie clips met ontwerpers uit de DDW-community. Ward Wijnant was √©√©n van hen. Zijn werk zat in de video's van opkomende talenten Joya Mooi, Maya Mae, and Reinel Bakole. Hoe was het voor Ward om zijn werk in zo'n andere context te zien?

Wie is Ward Wijnant?

Ontwerper Ward Wijnant is geboren en getogen in Tilburg. Na zijn opleiding aan het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam studeerde hij verder aan Design Academy Eindhoven. Sinds 2015 werkt Ward als zelfstandig ontwerper.

Reinel Bakole met werk van Ward Wijnant
© Homegrown

Hi Ward! Wat kenmerkt jou als ontwerper?

Ik interesseer me in de veelzijdigheid van verschillende materialen en technieken. Wat mijn werkproces karakteriseert is dat ik altijd opzoek ben een onverwachte kant of toepassing van een materiaal om zo een nieuwe kant te kunnen laten zien van het materiaal: het uiteindelijke object is nooit dat wat je in eerste instantie denkt dat het is. Het is mijn doel om de verscheidenheid aan oude technieken en materialen naar het heden te halen en dit te combineren met de vormen en afwerking van hedendaags ontwerp.

Afgelopen DDW was jouw werk te zien in een van de muziekvideo’s (Joya Mooi, Maya Mae & Reinel Bakole) die we maakten met Homegrown. Hoe was het voor jou om jouw werk in zo’n andere context te zien?

Ik vind het altijd tof om te zien op wat voor manier mijn werk in bepaalde, andere contexten wordt verwerkt. Aangezien ik mijn producten zelf meer via foto’s deel, is het leuk om deze eens te zien in een bewegende setting. Mijn objecten komen er mooi tot hun recht.

Kan je wat meer vertellen over het werk dat we in de video terugzien?

TWISTED is een serie van verschillende objecten (stoelen, tafels, kast) die allemaal zijn vervaardigd uit gedraaid staal. Het uitgangspunt was de vraag: Wat gebeurt er wanneer de precisie van meesterlijk vakmanschap de superioriteit van staal uitdaagt? Vanuit technieken binnen het handmatige smeedwerk, heb ik de kracht van staal uitgedaagd en de grenzen in het materiaal opgezocht (ik noem het ook wel Man versus Steel). De ijzeren staven worden gevormd door te draaien, kronkelen en buigen, vandaar de naam Twisted.

SPACE is een lamp die de indruk wekt dat een ruimte in twee√ęn wordt gedeeld. Overdag vergroot de lamp de leefruimte door een aangepaste weerspiegeling van de kamer te tonen op haar zilveren oppervlak. Deze reflectie maakt de lamp tot een soort replica van haar omgeving. Bovendien wordt het daglicht in de ruimte gereflecteerd, waardoor de omgeving wordt verlicht. Deze eigenschappen geven de lamp het vermogen om kleine ruimtes te transformeren en te vergroten.

In het donker verandert de gebruikerservaring. Als de lamp wordt aangezet, wordt het zilveren oppervlak doorschijnend. Vanuit de spiegel verschijnt een nieuwe wereld, die een nieuwe ervaring cre√ęert en de ruimte een intiemer en knusser gevoel geeft.

Waar werk je op dit moment nog meer aan?

Momenteel ben ik bezig met een uitbreiding van mijn CHUNK-collectie, objecten gevormd onder hoge druk en ingepakt met handmatig gevouwen aluminiumfolie. Dat maakt ieder stuk uniek. Op dit moment bestaat de collectie uit verschillende kandelaars, maar binnenkort lanceer ik ook een spiegel. Er volgen daarnaast nog meer objecten, maar dat onderzoek is nog in volle gang. 

Voordat we verdergaan naar de video's... Wat voor muziek luister je eigenlijk zelf?

Dat is heel divers en afhankelijk van de setting. Zo staat op de werkplaats overdag meestal de radio aan en luister ik naar Studio Brussel. Moet ik door tot in de de late uurtjes? Dan wordt dit Techno om nog even te knallen. Thuis staat in de avond vaak jazz op de achtergrond.   

En dan nu... de video's!

Play video

Wie is Reinel Bakole?

Miss Blood, ook wel bekend als Reinel Bakole, is een Belgisch-Congolese artiest. In haar eclectische muziek weerklinken experimentele jazz en afro-soulmelodie√ęn. Reinel begon haar carri√®re op jonge leeftijd als modern en klassiek danseres. Later ging dat over in een nieuwe artistieke uitlaatklep: songwriting en zingen.

Play video

Wie is Maya Mae?

De 20-jarige singer/songwriter Maya Mae cre√ęert een geluid dat kan worden omschreven als een fusie van hedendaagse R&B en Urban-Pop. Omdat ze zichzelf als artiest niet wil beperken, experimenteert ze met verschillende soorten subgenres, op zoek naar herleving binnen ieder project.

Play video

Wie is Joya Mooi?

Joya Mooi is een zangeres met een brede muzikale kennis en ervaring die wordt gekenmerkt door haar achtergrond als conservatorium-getrainde muzikant. De Amsterdamse zangeres is sterk be√Įnvloed door jazz, hiphop en R&B, genres die ze vloeiend combineert in haar werk. Met wortels in Zuid-Afrika geeft Joya inzicht in de ervaringen van een nieuwe generatie uit de Afrikaanse diaspora.¬†

Homegrown x DDW

Homegrown is een interdisciplinair online platform waarin live performances geproduceerd worden in samenwerking met lokale kunstorganisaties. Diverse disciplines als design, mode, beeldende kunst en muziek komen samen om de creatieve geest van de innovatieve Nederlandse jeugd op de kaart te zetten.

DDW en Homegrown gingen de samenwerking aan en produceerde 5 video's als onderdeel van de succesvol afgeronde Voordekunst crowdfunding van Homegrown. Ontdek alle video's: Reinel Bakole en Maya Mae met werk van Ward Wijnant, Joya Mooi en Joshua J met werk van Hedwich Hooghiemstra en Nicolas Kanza met werk van Tim Teven.