Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Hoe zie jij de maatschappij van de toekomst?

05 October 2021

5 min. leestijd

Hoe kan ontwerp een rol spelen bij het vinden van oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken? Om dat te onderzoeken initieerde Dutch Design Foundation vijf jaar geleden het programma World Design Embassies. Aankomende Dutch Design Week (DDW) kun je op bezoek bij acht verschillende, gethematiseerde Embassies. Daarin verkennen we samen met ontwerpers en partners de maatschappij van de toekomst. Wat kun je verwachten? De curatoren vertellen het je zelf!
The Exploded View: Beyond Building
© Company New Heroes

Embassy of Circular & Biobased Building

Groeien er in de toekomst groenten aan je muur? Is je keuken gemaakt van etensresten? En bestaan je deuren voornamelijk uit algen? Bij de Embassy of Circular and Biobased Building draait het om duurzaam bouwen. In dit interview vertelt Curator Lucas De Man van Company New Heroes over circulaire materialen en bouwmethoden en over de filosofie hierachter: “Veel mensen richten zich nu op hout als duurzaam materiaal, maar er is nog zo veel meer mogelijk. Denk aan duurzaam, cementloos beton, hennep of bacteriën om muren van te maken.” Duurzaam bouwen gaat verder dan alleen het gebouw. “Het gaat over ons waardesysteem en over de kentering die plaats gaat vinden.” Aankomende DDW loop je midden op het Ketelhuisplein door het huis van de toekomst. The Exploded View: Beyond Building is meer dan een huis dat volledig is opgetrokken uit circulaire materialen. Het is het startpunt voor een ander waardesysteem.

© Bernard Hermant

Embassy of Food

Hoe ziet de supermarkt van de toekomst eruit? En wat voor voedsel koop je daar dan? Dat onderzoekt de Embassy of Food. De productie én consumptie van voedsel gaan veranderen, daar is de curator van de Embassy, Chloé Rutzerveld, van overtuigd. Hoe die veranderingen precies vorm krijgen, dat moeten we de komende jaren ontdekken. Hoe dan ook ligt er food designers en -innovators een cruciale rol weggelegd, omdat zij nou juist anders durven te denken. In dit interview zegt Chloé: “We zien bij partners zoals Albert Heijn dat de consument altijd als uitgangspunt wordt genomen in de voedseltransitie. Maar hoelang moeten we consumenten nog blijven pamperen?”, vraagt ze zich af. “Nu gaat de transitie heel langzaam omdat de klant altijd koning is. We zouden ook kunnen zeggen: het oude voedsel bestaat niet meer en dit is het nieuwe voedsel. Als we echt stappen willen zetten met nieuwe technologieën en voedsel echt duurzamer, eerlijker, gezonder en milieu- en diervriendelijker willen maken, dan moeten we radicalere stappen zetten.” Waarom vinden we bijvoorbeeld geen nieuwe (fantasie)dieren uit?

Meer weten over dit onderwerp? Kom naar de Embassy of Food conferentie op donderdag 22 oktober.

Embassy of Health

Hoe zorgen we voor een gezonde samenleving, nu en over 100 jaar? Dat is een enorme vraag waar niemand een passend antwoord op heeft. De Embassy of Health onderzoekt de mogelijkheden. Daarin gaat het niet alleen om de zorgsector, maar ook om de samenleving als geheel. “Iedereen moet en kan zich inzetten voor zijn of haar eigen gezondheid en die van anderen”, stelt Embassy curator Jetske van Oosten in dit interview. “Puur zeggen dat iemand gezonder moet leven, heeft nog nooit iemand gezonder gemaakt”, gaat ze verder. “De transitie van de zorg vraagt om een andere aanpak. Het is bijvoorbeeld belangrijk om het gesprek met elkaar aan te gaan en te kijken wat we echt belangrijk vinden. Dat kan ook per persoon verschillend zijn. Dat iemand fysiek gezond is, wil niet zeggen dat iemand zich ook gezond voelt. En andersom natuurlijk.” ‘Chronisch gezond’, zo heet de expositie van de Embassy of Health. De naam verwijst – met een knipoog – naar het stijgend aantal chronische ziekten. Want wat is normaal? Niemand is honderd procent gezond.

Meer weten over dit onderwerp? Kom naar de Embassy of Health conferentie op vrijdag 22 oktober.

© Studio Corvers

Embassy of Inclusive Society

Hoe inclusief ben jij eigenlijk? Black Lives Matter, een verbrande regenboogvlag, #MeToo, er is iets gaande in de samenleving. Als reactie ontstond afgelopen jaar de Embassy of Inclusive Society. Het is een pleidooi voor een diverser ontwerpveld. In dit interview benoemt Embassy curator Jorn Konijn dat het Nederlandse ontwerpveld vaak een West-Europese witte, hoogopgeleide mannenwereld is. “Een ontwerper ontwerpt voor veel verschillende groepen mensen. Het is de vraag is in hoeverre deze ontwerpers zich altijd in kunnen leven in die verschillende groepen in de samenleving.” De Embassy laat zien hoe ontwerpers al bezig zijn met deze veranderende maatschappij en wat er nog te winnen valt. “Tegelijkertijd willen we een inclusiever publiek naar DDW trekken.” Hoe dan vraag je je af? Midden in de expositie staat een functionerende kapsalon. Vaak het hart van de community en dit jaar het hart van DDW. Elke dag verplaatst een andere Eindhovense kapper de salon naar het Ketelhuisplein. Dankzij de experience van social designer Manon van Hoeckel loop je niet alleen weg met een nieuwe coupe, maar ook met nieuwe inzichten ver inclusiviteit. Ben jij er geknipt voor?

Embassy of Mobility

De pandemie heeft ons anders laten kijken naar mobiliteit. Hoe kan mobiliteit een positieve bijdrage leveren een de leefbaarheid van een stad? En aan het milieu? Die vragen staan centraal in de Embassy of Mobility. “Deze tijd geeft ons de mogelijkheid om terug te gaan naar de tekentafel en de mobiliteit helemaal opnieuw in te richten”, zegt Rob Adams, curator van de Embassy, in dit interview. “Voorheen stond de auto centraal bij het vormgeven van een stad. De auto heeft nu dan ook 70 tot 80 procent van de ruimte in bezit.” Denk dan aan wegen, maar bijvoorbeeld ook aan parkeerplaatsen. “In de gemiddelde woonwijk heb je eerst een weg, daarna een strook parkeerplaatsen en dan is er aan de randjes nog een beetje ruimte om te lopen of te fietsen. Dat zou andersom moeten zijn. De mens zou centraal moeten staan bij het ontwerpen van mobiliteit.” Niet alleen ter verbetering van de huidige samenleving, maar ook voor de volgende generaties. “We willen de wereld goed achterlaten en daarin speelt een gezonde mobiliteit een belangrijke rol”, aldus de curator.

Meer weten over dit onderwerp? Kom naar de Embassy of Mobility conferentie op woensdag 20 oktober.

Plantbased lakverf
© Fairf

Embassy of Rethinking Plastic

Plastic, het is een milieuprobleem. Tegelijkertijd is het onmisbaar. We gebruiken het voor medische producten, in auto’s en in onze de latex op de muur. Plastic is niet zomaar weg te denken. “Al snel denken mensen aan een doemscenario waarbij plastic vooral het probleem is, maar het is juist ook een kans”, zegt curator Leonne Cuppen in dit interview, “Daarvoor is het nodig dat we anders naar plastic gaan kijken.” Op een verrassende en stimulerende manier, laat de Embassy of Rethinking Plastic tijdens DDW zien wat er mogelijk is op het gebied van plastic, hoe we er beter mee kunnen omgaan en wat de mogelijke alternatieven zijn.

Embassy of Safety

“We leven in een tijd waarin we vastlopen op veel ingewikkelde vraagstukken”, zegt Tabo Goudswaard, curator van de Embassy of Safety. “Ook binnen het veiligheidsdomein.” Zoals het ondermijnende effect van jongeren die in de drugshandel terechtkomen of de toenemende risico’s online. Doordat onder meer de politie, reclassering Nederland en het Openbaar Ministerie (OM) samenwerken met ontwerpers en kunstenaars ontstaat er ‘verrassende veiligheid’. “Zowel nieuwe, verrassende partijen die een bijdrage gaan leveren, als bestaande partijen die verrassend gedrag gaan vertonen.”

Meer weten over dit onderwerp? Kom naar de Embassy of Safety conferentie op dinsdag 19 oktober.

Embassy of Water

Water, het is voor ons vaak vanzelfsprekend dat het er is. We draaien de kraan open en het stroomt. Soms geeft water ‘overlast’ of leidt het tot een ramp, zoals deze zomer. We beschermen ons tegen het water. “We voeren het graag zo snel mogelijk af”, zegt Anouk van der Poll curator Embassy of Water in dit interview. “De droogte is een veel groter probleem. We moeten anders naar water gaan kijken, ons laten verwonderen door water en het niet meer voor lief nemen.” Zo weten we bijvoorbeeld al dertig jaar dat we onze wc’s kunnen doorspoelen met regenwater, maar waarom doen we dat dan niet?” In de Embassy of Water willen we onze relatie met water te laten zien. “Dat we gewoon echt weer naar water gaan kijken en zien hoe bijzonder het is, iets dat we moeten koesteren.”