Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

World Design Embassies: Stap op de planeet van 2050

04 October 2022

© Oscar Vinck & Jeroen van der Wielen
Hoe speelt ontwerp een rol in het vinden van oplossingen voor de maatschappelijke vraagstukken van deze tijd? Om dat te onderzoeken initieerde Dutch Design Foundation vijf jaar geleden het programma World Design Embassies. Aankomende Dutch Design Week (DDW) kun je op bezoek bij acht verschillende, gethematiseerde Embassies. Daarin verkennen we samen met ontwerpers en partners de samenleving van de toekomst. Wat kun je verwachten? De curatoren vertellen het je zelf.

Embassy of Food

De nieuwe rol van de supermarkt in 2050
“Misschien ga je over dertig jaar wel naar de supermarkt om een boost te geven aan je immuunsysteem of humeur.” Food designer en curator van de Embassy of Food, Chloé Rutzerveld, schetst een van de mogelijke scenario’s voor de supermarkt van de toekomst. “Ik kan me goed voorstellen dat we over dertig jaar allemaal slimme apparaten in huis hebben die de hele dag door persoonlijke data verzamelen, zoals een slim toilet en badkamerspiegel. Zo kun je heel veel data over je eigen gezondheid meten. De supermarkt kan dan een goede plek zijn om naartoe te gaan voor de interpretatie van die data. Denk aan persoonlijk voedingsadvies of een aanvulling op je darmflora.” De Embassy of Food verkent drie scenario’s voor de supermarkt in 2050. Ben jij benieuwd welke jouw favoriet is? Je bezoekt de interactieve expositie tijdens DDW in Klokgebouw.

Meer weten? Kom naar de Embassy of Food conferentie op maandag 24 oktober. Aanmelden kan hier.

© Bernard Hermant

Embassy of Water

Samenleven met water
“Langzaam lijken we te snappen dat we weer sámen met water moeten leven. Niet alleen nemen, maar ook teruggeven: wederkerigheid. Dat bewustzijn is best een proces. Daar groeien wij als Embassy of Water ook in. Ons leerproces wil ik met anderen delen.” Afgekeken van de term regeneratieve landbouw, kwam Embassy of Water curator Anouk van der Poll uit op ‘regeneratieve woningbouw’: een woning zo maken dat die niet alleen neemt, maar ook teruggeeft aan het watersysteem. Dit jaar wil de curator tijdens DDW22 met de Embassy of Water een springplank zijn voor woningbouwprojecten om water echt vanaf het begin mee te nemen in de plannen. “Want we spoelen onze wc nog steeds door met drinkwater, terwijl daar allang alternatieven voor zijn.” De Embassy of Water is tijdens DDW te bezoeken in Designhuis Eindhoven.

Meer weten? Kom naar de Embassy of Water conferentie op dinsdag 25 oktober. Aanmelden kan hier.

© Anouk van der Poll

Embassy of Urban Mobility

Leefbaarheid en geluk belangrijk uitgangspunt voor toekomstige mobiliteit
“Is het eigenlijk niet raar dat we kinderen opvoeden met het uitgangspunt dat de straat voor auto’s is, in plaats van voor hen? Dat van een straat van twintig meter breed, zo’n vijftien meter voor de auto bestemd is? Wij willen mensen inspireren om van denkrichting te veranderen.” In de Embassy of Urban Mobility heeft curator Rob Adams het niet over meer auto’s of meer wegen, maar over de leefbare stad van de toekomst. “Als je vanuit efficiëntie kijkt, dan kun je wegen verbreden om files tegen te gaan, maar er zijn ook andere oplossingen. Als iedereen één op de vijf werkdagen niet de weg op gaat, lossen we al een groot deel van het probleem op. “Daarom hebben we bijvoorbeeld de uithuiswerkplek bedacht”, vertelt de curator. De uitkomsten van dit experiment en vele andere vind je tijdens DDW in de Embassy of Urban Mobility in Klokgebouw.

Meer weten? Kom naar de Embassy of Urban Mobility conferentie op dinsdag 25 oktober. Aanmelden kan hier.

© PCA-STREAM

Embassy of Safety

Vertrouwen op maakkracht voor een veilige samenleving
“Vertrouwen is belangrijk voor een goed functionerende samenleving”, zegt Tabo Goudswaard, curator van de Embassy of Safety. “In een samenleving waarin mensen elkaar vertrouwen, wordt meer samengewerkt en helpen mensen elkaar eerder. Wat weer zorgt voor een goed sociaal-cultureel klimaat en een goed functionerende economie.” Volgens Goudswaard is het versterken van het vertrouwen key bij veel veiligheidsvraagstukken, zoals online criminaliteit, ondermijning en polarisatie. Daarom is het thema van de Embassy of Safety dit jaar: In makers we trust. Tijdens DDW laat de Embassy of Safety zien hoe de samenleving veiliger wordt door te vertrouwen op maakkracht.

Meer weten? Kom naar de Embassy of Safety conferentie op woensdag 26 oktober, van 10:00 - 13:00u. Aanmelden kan hier.

© Bernard Hermant

Embassy of Inclusive Society

Inclusiviteit als een continu proces van leren en ontleren
In wat voor maatschappij wil je leven? Hoe wil je dat mensen met elkaar omgaan? En… hoeveel vrienden heb je die niet op jou lijken? “Inclusiviteit is niet iets dat je doet tijdens je werk en daarna weer naar huis gaat in je eigen bubbel”, zegt Shay Raviv, curator van de Embassy of Inclusive Society. “Het is de vraag of je ook betrokken bent als persoon.” Tijdens DDW22 wil Raviv met deze tweede editie van de Embassy of Inclusive Society bezoekers laten ervaren dat inclusiviteit een proces van leren en ontleren is. “Was het vorig jaar vooral nog praten óver inclusiviteit, dit jaar willen we, samen met onze partners, ruimte creëren voor actie.” Je vindt de Embassy of Inclusive Society dit jaar in het Van Abbemuseum.

Meer weten? Kom naar de Embassy of Inclusive Society conferentie op donderdag 27 oktober. Aanmelden kan hier.

© Janssen & Adriaans

Embassy of Health

De mindset voor een chronisch gezonde samenleving
Chronische gezondheid (chronic health) is al voor het zesde jaar op het rij het uitgangspunt voor de Embassy of Health. Elk jaar belichten de ontwerpers een ander aspect hiervan. “We hebben al veel concepten laten zien voor veranderingen in de gezondheidszorg”, legt curator Marleen Van Bergeijk uit. “Maar om daadwerkelijk veranderingen door te voeren, is een bepaalde houding van bedrijven en organisaties nodig.” Als we kijken naar chronische gezondheid, dan speelt preventieve zorg een belangrijke rol. “Maar hoe creëer je een verandering in mindset om zo’n verandering door te voeren?”, dat blijft volgens de curator ingewikkeld. Tijdens DDW presenteert de Embassy of Health veel interactieve installaties in Klokgebouw. Centraal daarbij staan drie belangrijke mindsets van bedrijven en organisaties; wendbaar, verantwoordelijk en lerend.

Meer weten? Kom naar de Embassy of Health conferentie op vrijdag 28 oktober. Aanmelden kan hier.

© Eva Glasbeek

Embassy of Rethinking Plastic

Samenwerken met de natuur als antwoord op het ‘plastic-probleem’
Het is dit jaar een bijzonder jaar voor de Embassy of Rethinking Plastic, namelijk het allerlaatste jaar. “Het is nu vooral zaak om te laten zien hoe het echt anders kan. Zonder plastic, maar in samenwerking met de natuur. Als mens staan wij niet bovenaan de piramide; we zijn onderdeel van het hele natuurlijke systeem.” In de Embassy of Rethinking Plastic verkent curator Leonne Cuppen dit jaar met name alternatieven voor plastic. Je vindt er veel ontwerpen en producten gemaakt van hernieuwbare, composteerbare en biologisch afbreekbare materialen, zoals garens van algen, volledig plantaardige muurverf en lak op waterbasis, of 3D-geprinte producten van ecologische materialen, gemaakt van reststromen uit de riool- en drinkwaterzuivering. Je vindt de Embassy of Rethinking Plastic tijdens DDW bij Yksi Expo.

© Zena Holloway

Embassy of Circular & Biobased Building

Circulair bouwen vraagt om een ander landschap

De Embassy of Circular & Biobased Building bouwt voor DDW22 een circulaire en modulaire expositie op Strijp-S. “Bouwbedrijf De Meeuw werkt hieraan. Zij zijn geïnspireerd geraakt door het circulaire en biobased huis dat wij vorig jaar tijdens DDW neer hebben gezet”, zegt Lucas De Man, samen met Pascal Leboucq curatoren van de Embassy of Circular & Biobased Building. Dit jaar gaat het niet alleen over bouwen, maar over de hele waardeketen eromheen. Voor circulair en biobased bouwen zijn andere materialen nodig. “Dat betekent dat we de grond anders in gaan zetten en dat ketens op een andere manier vorm gaan krijgen. Dergelijke veranderingen zijn niet makkelijk en snel te realiseren. Er zijn heel veel partijen bij betrokken, zoals boeren, bouwers, ontwerpers en beleidsmakers.” De Embassy of Circular & Biobased Building vind je dit jaar niet op Ketelhuisplein, maar vlak ernaast op het gloednieuwe nieuwe Trudotorenplein.