Zoeken

Sluit zoeken
Updates

5 finalisten Pastoe Design Contest aangekondigd

08 December 2015

Tijdens afgelopen Dutch Design Week hebben de Volkskrant, Pastoe en Dutch Design Week de Volkskrant Design Contest gelanceerd. Pastoe stelt dit jaar de vraag: Wat is de kast van de toekomst? Afgelopen vrijdag 4 december eindigde de eerste ronde en heeft de jury vijf finalisten bekend gemaakt.

Tijdens afgelopen Dutch Design Week hebben de Volkskrant, Pastoe en Dutch Design Week de Volkskrant Design Contest gelanceerd. Een jaarlijks terugkerende wedstrijd waarin de Volkskrant jonge ontwerpers uitdaagt een vraag te beantwoorden van grote, gerenommeerde productiebedrijven. Pastoe stelt dit jaar de vraag: Wat is de kast van de toekomst? Afgelopen vrijdag 4 december eindigde de eerste ronde en heeft de jury vijf finalisten bekend gemaakt. Onder begeleiding van Creatief Directeur Joost van der Vecht van Pastoe werken de finalisten vanaf nu toe naar een werkend prototype en de finale op 12 maart.

Met de komst van opslag in de cloud, muziekstreamingsdiensten en e-readers zijn je boeken, cd’s, fotoboeken en je administratie opgegaan in digitale bits en bytes. De cloud neemt de bewaarfunctie over van de kast ,is een stuk efficiënter met een ingebouwde zoek- en deelfunctie en de cloud heeft geen last van stof en vocht. Heeft de cloud invloed op de kast van vandaag? Je zou haast denken van wel, maar die kast is nog precies dezelfde kast als 30 jaar geleden. Met dit vraagstuk daagt Pastoe op initiatief van de Volkskrant en in samenwerking met Dutch Design Week ontwerpers uit om de kast van de toekomst te ontwerpen.

Op 18 oktober 2015 is de Volkskrant Design Contest gelanceerd op Dutch Design Week. Met als vertrekpunt de filosofie en het gedachtegoed van Pastoe zoekt de Volkskrant Design Contest naar een innoverend ontwerp voor de kast van de toekomst. Een concept dat de huidige functionaliteit ter discussie stelt en deze zo aanpast dat de relevantie van de kast onmiskenbaar blijft. Wellicht voegt de uitkomst van deze wedstrijd een nieuwe categorie toe in de wereld van meubels en interieur. De wedstrijd biedt ontwerpers hierbij de kans om zich bekend te maken bij grote en gerenommeerde productiebedrijven.

 

Finalisten bekend

De eerste ronde is onlangs afgerond. Op 4 december heeft een vierkoppige jury vijf finalisten uitgekozen. De jury staat onder leiding van designcriticus Jeroen Junte en is aangevuld met Francine Houben (Architect), Richard Hutten (Industrieel Ontwerper) en Rudy Stroink (Directeur van Pastoe).

De vijf finalisten zijn:

Mike Vincent uit Rotterdam met In de kast - De kast wordt een app. Altijd bij je en altijd toegankelijk. Je archief niet in een onpersoonlijke Dropbox, maar een mooi vormgegeven kast.

Liesbeth Rabbinge uit Rotterdam met Levendekast - Ander materiaalgebruik dat reageert op veranderingen in gebruik en omgeving. Maken van stemming met organische veranderingen. Dit maakt de kast tot een interessant object.

Stefan Theunissen uit Arnhem met Multicloset - Een kast die in allerlei vormen kan worden uitgewerkt. voor de mobiele mensen met steeds andere (woon)ruimten. Hij kan hoog, of breed.

Robert Bronwasser uit Amsterdam met Plank - De kast van de toekomst is een plank. Wat je op een kast zet, is net zo belangrijk als wat er in gaat. Een modulair concept dat individuele samenstelling mogelijk maakt.

Chanel Kapitanj uit Embourg (BE) met Humus - Dat enkele baken aan de muur. De kast teruggebracht tot een minimalistisch en praktisch instrument terwijl het materiaal ook interessant is.

In de Kast (Mike Vincent)
LevenDekast (Liesbeth Rabbinge)
Multicloset. (Stefan Theunissen)
Plank (Robert Bronwasser)
Humus (Chanel Kapitanj)

De finalisten hebben tot 12 februari de tijd om hun ontwerp uit te werken tot een prototype. In dit proces worden ze begeleid door de Creatief Directeur van Pastoe, Joost van der Vecht. De ontwerpen worden daarna online tentoongesteld en het publiek kan tot 12 maart stemmen op hun favoriet via www.volkskrant.nl/designcontest.
De wedstrijd heeft zowel een jurywinnaar als een publiekswinnaar. De jurywinnaar krijgt als onderdeel van de presentatie van Pastoe op de Salone del Mobile ruimte om zijn ontwerp te vertonen en een 1/1 pagina groot interview in de Volkskrant

De Volkskrant Design Contest 2015 is een samenwerking van Volkskrant en Pastoe en mede geïnitieerd door Dutch Design Week.