Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Grootste tijdelijke laadplein in Europa op Sectie-C in Eindhoven

24 October 2018

Dit jaar rijden er op DDW 45 elektrische Renault Design Rides rond, maar waar worden die opgeladen en hoe werkt dit? Op Sectie- C is speciaal voor de negen dagen DDW een van de grootste tijdelijke mobiele laadpleinen in Europa opgezet.

De Design Rides zijn een terugkerend project tijdens Dutch Design Week (DDW). Dit jaar rijden er zelfs meer dan ooit, namelijk 45 exemplaren, rond om DDW-bezoekers van A naar B te brengen. Met oog op de toekomst heeft DDW er samen met partner Renault dit jaar voor het eerst voor kunnen zorgen dat alle 45 Renault Design Rides volledig elektrisch door Eindhoven rijden. Hiermee heeft DDW een grote stap gezet in de verduurzaming van het festival. Met zo’n 18.000 verwachte ritten was dit niet meer dan logisch, maar hoe organiseer je dat praktisch? Het laden van deze elektrische auto’s gebeurt op Sectie- C, waar speciaal voor de negen dagen DDW een van de grootste tijdelijke mobiele laadpleinen in Europa is ontwikkeld door Van der Sijs techniek.

Waarom Sectie-C?

Het was een bewuste keuze om op Sectie-C het laadplein te plaatsen, omdat er ter plekke veel directe aansluitingspunten zijn op het elektriciteitsnet met een groot vermogen; een ideaal overblijfsel van het voormalige industrieterrein, maar wat betekent dat voor het laadplein van de Renault Design Rides? Het laadplein heeft een netvoeding van 3 keer 160 ampère en wordt verspreid over 10 laadpalen met 40 laadpunten. Twee laadpalen met 8 laadpunten hebben een vermogen van 22 kilowatt (kW), oftewel per uur kan een Design Ride circa 130 kilometers bijladen. De overgebleven laadpalen hebben 32 laadpunten met een vermogen tot 7,4 kW, wat betekent dat er per uur circa 55 kilometers worden bijgeladen.

Creatieve hotspot

Sectie-C is een plek waar vier voormalige fabrieken zijn getransformeerd tot een broeiplaats van kunstenaars, muzikanten, ambachtslieden en designers. Naast het gegeven dat de Design Rides met hun design objecten op het dak een visitekaartje zijn van ontwerpers wanneer ze door de stad rijden, zijn ze tegelijkertijd ook een toevoeging op de andere projecten op Sectie-C wanneer ze aan het opladen zijn.

Laadplein op Sectie-C
© Jeroen van der Wielen