Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Dutch Design Awards maakt finalisten bekend

20 June 2016

De finalisten voor de 14e Dutch Design Awards zijn bekend. De selectiecommissie van Dutch Design Awards kwam tot deze shortlist van 26 finalisten na beoordeling van de inzendingen. In oktober wijst een internationale vakjury de winnaar aan in elk van de 6 categorieƫn.

De finalisten voor de 14e Dutch Design Awards zijn bekend. De selectiecommissie van Dutch Design Awards kwam tot deze shortlist van 26 finalisten na beoordeling van de inzendingen. In oktober wijst een internationale vakjury de winnaar aan in elk van de 6 categorieën: Fashion, Product, Habitat, Design Research Communication en Service & Systems. Kijk voor een overzicht van alle finalisten op www.dutchdesignawards.nl. De winnaars worden zaterdag 29 oktober bekendgemaakt tijdens Dutch Design Week in Eindhoven.

FASHION

In de categorie Fashion zijn dit jaar opvallend veel jonge ontwerpers genomineerd. De nieuwe lichting is niet alleen zichtbaar bezig met de maatschappelijke functie en betekenis van mode. Ze wil het vakgebied vernieuwen door middel van experimenten, materiaalonderzoek en -innovatie. Deze generatie legt frisse ambitie aan de dag, en maakt daarmee een goede kans gesignaleerd te worden op het internationale speelveld.

Finalisten in de categorie Fashion zijn: Duran Lantink & Jan Hoek (Sistaaz of the Castle), Nanna van Blaaderen (Woolmark Collection), Futura (Racing Ankersmit – Autumn/Winter 2016) en Liselore Frowijn (Apocalypse Me Now – Spring/Summer 2016).

PRODUCT

Consumentenproducten waren dit jaar sterker vertegenwoordigd dan voorgaande jaren. Het niveau ervan blijft onverminderd hoog: de producten, veelal tot stand gekomen door materiaalvernieuwing en in samenwerking, zijn ontworpen met veel gevoel voor esthetiek. Het meer traditionele industrieel ontwerpen was dit jaar minder vertegenwoordigd bij de inschrijvingen, zoals ook uit de nominaties blijkt.

Finalisten in de categorie Product zijn Scholten & Baijings / Studio Wieki Somers / Christien Meindertsma / Kirstie van Noort (2016/Arita), Space Encounters & Lensvelt (Boring Collection), Christien Meindertsma (FLAX Chair), Simone Post (Post-Vlisco Carpet) en MVRDV (Crystal houses/Glazen Baksteen).

HABITAT

In de categorie Habitat valt dit jaar de subtiliteit van ontwerpers op. Het niveau van de inzendingen is hoog; de commissie zag een groot aantal projecten die daadwerkelijk iets toevoegen of verbeteren aan de bebouwde omgeving. De impact ervan is soms echter moeilijk te beoordelen. De commissie signaleert nadrukkelijk een rol voor opdrachtgevers: het is van groot belang dat zij ontwerpers blijven betrekken bij het opzetten en uitvoeren van projecten, zodat op grote schaal impact kan ontstaan.

Finalisten in de categorie Habitat zijn Next Architects (Vleermuisbrug over de vlotwatering), Zones Urbaines Sensibles [ZUS] (Luchtsingel), Jonas Staal (People’s Parliament of Rojava), Harvey Otten & Ted Schulten (World of Food) en Studio Marco Vermeulen (Biesbosch Museum Eiland).

DESIGN RESEARCH

In de categorie Design Research werden veel sterke inschrijvingen ontvangen, die een breed spectrum beslaan. De commissie voelt uit de inzendingen duidelijk de wil van veel ontwerpers om een verschil in de wereld te maken en nieuwe manieren van denken niet alleen te introduceren, maar ook te implementeren. Hoewel de mate van impact varieert, tonen de ontwerpers duidelijk engagement op het gebied van actuele (politieke) thema’s.

Finalisten in de categorie Design Research zijn Specialist Operations (Uruzgan’s Legacy), Thought Collider (Kindred Spirits), Studio Marco Vermeulen (Dutch Smart Thermal Grid) en Kirsten Algera & Ernst van der Hoeven (Macguffin Magazine).

COMMUNICATION

Grafisch ontwerp is sterk vertegenwoordigd in de nominaties van dit jaar. Niet zozeer in kwantitatieve zin, des te meer in kwalitatief opzicht: de inschrijvingen zijn van uitmuntende kwaliteit. Ook valt op dat ontwerpers steeds vaker de overstap maken naar andere disciplines, zoals autonome (kunst)presentaties of juist de reclamewereld. Velen van hen nemen zelf het initiatief voor projecten, waarbij ze verschillende media inzetten en uiteenlopende samenwerkingen aangaan in plaats van binnen hun eigen vakgebied te blijven.

Finalisten in de categorie Communication zijn Studio Joost Grootens (Dikke Van Dale), Gilles De Brock (Studium Generale), Moniker (Place A Stone) en Foundland (Failed Futures And Extended Borders).

SERVICE & SYSTEMS

De inzetbaarheid van ontwerpers blijft zich verder verbreden en dat toont zich bij uitstek in de categorie Service & Systems. Opvallend blijft de sociale betrokkenheid van designers, die inmiddels is doorgedrongen tot alle domeinen, zelfs commerciële. De wil om problemen op te lossen met behulp van design groeit, en uit zich in steeds grotere en meer diverse samenwerkingsverbanden: ontwerpen als teamsport. In het ontwerpproces zijn niet langer alleen de gebruikers van het ontwerp maatgevend, maar ook de mensen die de producten maken en de diensten leveren.

Finalisten in de categorie Service & Systems zijn Yellow Bike (Yellow Backie), Frank Kolkman (Design For Flies), Social Label (>Veeg By Dick van Hoff) en Achtung i.s.m. Pon (Mijn Volkswagen App).