Zoeken

Sluit zoeken
Updates

The Best of DDW 2016

29 October 2016

Ook dit jaar is Dutch Design Week een succes, wat vooral te danken is aan alle ontwerpers. Zij tonen hun beste projecten tijdens de meer dan 430 evenementen die deze week in Eindhoven plaatsvinden. De kwaliteit van de ontwerpen, projecten en tentoonstellingen van de deelnemers is ongekend hoog.

Dutch Design Week 2016 (DDW) zit middenin het tweede en laatste weekend. Ook dit jaar is de week een succes, wat vooral te danken is aan alle ontwerpers. Zij tonen hun beste projecten tijdens de meer dan 430 evenementen die deze week in Eindhoven plaatsvinden. De kwaliteit van de ontwerpen, projecten en tentoonstellingen van de deelnemers is ongekend hoog. Juist die kwaliteit wil Dutch Design Week vieren. Daarom vroegen we zeven scouts om samen met het publiek elk twee ontwerpen, projecten of presentaties te nomineren voor The Best of DDW 2016.

Selectiecommissie

De afgelopen dagen trokken Ad van Berlo (oprichter VanBerlo), Teresa van Dongen (winnaar Dutch Design Awards), Bert Hagendoorn (Dutch Digital Design), Peter Kentie (directeur Eindhoven 365), Kari Korkman (directeur Helsinki Design Week), Evelien Reich (Elle Decoration) en Janny Rodermond (oud-directeur Stimuleringsfonds Creatieve Industrie) langs alle presentaties van DDW op zoek naar de meest verrassende tentoonstellingen, aanstormend talent en buitengewone projecten. Dit zijn de uitgelichte projecten van The Best of DDW 2016. Uit deze projecten kiezen DDW-ambassadeurs Bas van Abel en Maarten Baas vervolgens een talent dat volgens hen een bijzondere stimuleringsprijs verdiend. Deze stimuleringsprijs wordt op zondag 30 oktober bekendgemaakt.

DE PROJECTEN

Deze 16 projecten zijn de uitgelichte projecten van The Best of DDW 2016 volgens publiek en onze scouts:

De publiekslievelingen zijn de vaste Dutch Design Week exposities:

Onze scouts doken ook dieper in de presentaties jonge studenten en verkozen deze aanstormende talenten:

  • Guide to Satellite Surveillance van Anastasia Kubrak (DAE)
  • Tulip Vase van Jing He (DAE)
  • Genees Smakelijk van Naomi Jansen (DAE)
  • Forest Wool van Tamara Orjola (DAE)
  • Hugsy, een project van Jiachun Du, Lisa Smits, Sylvie Claes, Miguel Cabral Guerra van TU/e (Mind the Step)
  • Our Public Youth van Helen Kirkum (Modebelofte)

Ook elders op de week spotten onze scouts veel talent. Zo is de interactieve schommelstoel (DDW Music Lab) van Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk een uitgelicht project. Daarnaast leveren de cross-overs tussen design en technologie twee tips op: Manifestations – Will the Future Design Us? van MAD emergent art center & ViolaVirus  en Enversed Realities van Enversed.


Met het DDW-thema ‘The Making of’ hebben de scouts ook aandacht geschonken aan de makers en hun maakprocessen. Ze waardeerden het gebaar van Bart Hess die in zijn studio het publiek helemaal laat meekijken. Ook Earth to Table van Atelier NL en Dutch Cuisine (en de bijzondere samenwerking met Mattmo Creative, de Onkruidenier, CuliCultuur.Com en Heerlijk Anders) dat product, grondstof en maken verbindt, is volgens onze scouts onderdeel van de club van 16 uitgelichte projecten.

Tot slot riepen de scouts de tentoonstelling Broken White van de Design Academy Eindhoven in samenwerking met het Van Abbemuseum, de tentoonstelling Eindhoof je mee van Tante Netty in het Eindhovense Stadhuis en de presentatie van Agri Meets Design op het Ketelhuisplein als verkozenen uit.

 

Wat krijgen zij?

Met deze uitgelichte projecten wordt duidelijk dat DDW een breed designfestival is met aandacht voor alle aspecten van design. Deze verkozenen kunnen een jaar lang de titel The Best of DDW 2016 voeren. Ambassadeurs Maarten Baas en Bas van Abel kenden uit deze uitgelichte projecten bovendien zondag 30 oktober een stimuleringsprijs toe aan Forest Wool van Tamara Orjola (Design Academy Eindhoven). Zij ontving onder meer een geldbedrag van € 2.500 door een particuliere gift en een presentatieplek tijdens de volgende editie van DDW.