Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Power Plant wint Public Award bij Dutch Design Awards 2019!

25 October 2019

Frederiek Dijkstra, Marjan van Aubel & Martijn Paulen, beeld: Max Kneegel
De winnaar van Dutch Design Awards (DDA) Public Award is Marjan van Aubel studio! Uiteindelijk brachten meer dan 5000 bezoekers een stem uit, met als favoriet het project Power Plant uit de categorie Design Research.

Marjan had een nipte voorsprong op ontwerper Simone Post uit de categorie Young Designer en meubelmerk Gispen met de Sett CE bank uit de categorie Product. Van Aubels ontwerp is niet alleen mooi om te zien, het is ook een mogelijke oplossing voor twee van de grootste vraagstukken van onze tijd: het voedsel- en energievraagstuk.

Power Plant

Power Plant kende haar première tijdens het London Design Festival waar het al hoge ogen gooide. Het is een nieuwe stap in het onderzoeksproces van Marjan om oplossingen te vinden voor problemen op het gebied van voeding en energie. Op het gebied van biotechnologie volgen de ontwikkelingen zich razendsnel op. De voedselproductie wordt zo efficiënter, maar ook kost ook veel meer energie. Power Plant is een energie-neutrale plantenkas, die zowel voedsel als elektriciteit produceert door middel van zonlicht. Zonlicht, en de energie die daaruit voortkomt, is een van de grootste oneindige bronnen van elektriciteit maar wordt doorgaans nog niet optimaal benut.

Power Plant onderzoekt hoe deze onuitputbare bron optimaal benut kan worden door deze efficiënter en toegankelijker te maken. Dit noemt Marjan: “Solar Democracy”. Door met andere disciplines samenwerkingen aan te gaan wordt kennis en kunde gedeeld en kan een bredere groep mensen ervan profiteren. Met Power Plant als prototype weet ze andere partijen in beweging te brengen. 

Bezoekers konden ook dit jaar een stem uitbrengen op hun favoriet tijdens de expositie van alle DDA genomineerden en winnaars in VEEM. Deze expositie, een ontwerp van studio Daphna Laurens en George&Harrison, was de plek voor het publiek om de projecten zelf te komen bekijken en ervaren. In totaal hebben meer dan 5000 bezoekers hun stem uitgebracht.

Dutch Design Awards

Afgelopen juni zijn tijdens de uitreiking van de Dutch Design Awards de winnaars van acht verschillende categorieën bekendgemaakt. De prijsuitreiking vormt samen met een tentoonstelling van het werk van alle winnaars tijdens Dutch Design Week (19-27 oktober 2019) een platform voor Dutch design in de volle breedte. Kijk voor meer informatie op dutchdesignawards.nl.