Ga naar Updates

What if Lab: het circulaire station selecteert 4 concepten voor doorontwikkeling

Voor het What if Lab: Het Circulaire Station selecteerden opdrachtgevers ProRail, NS Stations en Bureau Spoorbouwmeester vier veelbelovende concepten voor doorontwikkeling in de volgende fase. Alle vier de concepten dragen bij aan de kern van de opdracht: een volledig circulair spoor in 2050.

Afgelopen december riep What if Lab ontwerpers op om mee te denken over het circulaire station van de toekomst. Op dinsdag 14 april presenteerden de tien eerder geselecteerde ontwerpstudio’s hun concepten via een digitale bijeenkomst. Het niveau van deze concepten was zo hoog dat er uiteindelijk niet drie, maar vier ontwerpen zijn geselecteerd voor doorontwikkeling in de volgende fase. De volgende studio's zullen hun concepten in de komende weken verder uitwerken:

  • Bygg Architecture & Design heeft onderzocht wat voor systeem nodig is om de lokale¬†behoeften op stations te kunnen vaststellen en te vertalen naar circulaire ontwerpen.¬†Hiervoor stellen zij het ontwikkelen van verschillende gereedschappen voor: een¬†gezamenlijke circulaire toolkit en een circulair festival om de omgevingsparticipatie op te¬†kunnen starten.
  • Scape Agency BV: stelt voor dat ‚Äúbioreceptieve stations‚ÄĚ in de toekomst actief als CO2-omzetters worden ingezet.¬†In het project worden ge√ľpcyclede betonnen dwarsliggers tot modulaire bouwelementen getransformeerd die de groei van microbi√ęle ecosystemen stimuleren. Zo draagt de spoorweginfrastructuur actief bij om aan de groene en gezonde leefomgeving van morgen.
  • Studio Tjeerd Veenhoven heeft geanalyseerd hoe de natuur als ecosysteem kan fungeren in de stationsomgeving en gebruikt kan worden in de bouw daarvan.¬†Hij heeft (bouw)materialen ontwikkeld uit gewassen en andere¬†natuurlijke grondstoffen die in Nederland voor handen zijn met als doel de¬†huidige niet-duurzame materialen in en om het station te vervangen.
  • Welling Architects heeft een ontwerp gemaakt waarin natuur en het station elkaar versterken waardoor de gebruikte natuurlijke bouwmaterialen aan het eind van de levenscyclus weer aan de natuur teruggegeven kunnen worden.¬†Door inzet van morfologie van het landschap,¬†halfverharding voor paden en perrons en een variatie aan begroeiingen wordt de reiziger¬†gestuurd en via een effici√ęnte routing over de lengte van het station verspreid.

Eind mei presenteren de studio's hun definitieve ontwerpen aan de opdrachtgevers en zal duidelijk worden welke ontwerpen we gaan zien op Dutch Design Week 2020. Binnenkort dus meer!

What if Lab: Het Circulaire Station is een samenwerking van What if Lab met ProRail, NS Stations en Bureau Spoorbouwmeester.