Zoeken

Sluit zoeken
Updates

DDW20 presenteert live studio expo's & uitgebreid online programma

08 June 2020

Rive Roshan, DDW19 ©Max Kneefel
Na uitgebreid overleg met de ontwerp community, belangrijke partners en relevante instanties, hebben we vanuit Dutch Design Foundation (DDF) besloten om Dutch Design Week (DDW) 2020 door te laten gaan, weliswaar in een aangepaste vorm.

Dutch Design Week (DDW) 2020 wordt een combinatie van een fysiek en online festival, waarbij relevante matchmaking voor de ontwerpers centraal staat. In de vorm van vooraf geplande studio expo's zijn ontwerpers door beperkt publiek te bezoeken. Het grote publieksevenement zal daarnaast online plaatsvinden.
 
Een DDW zoals we dat gewend zijn, met meer dan 350.000 bezoekers, grote centrale locaties en diverse georganiseerde vervoersopties, blijkt op basis van de huidige omstandigheden niet realistisch. Overleg met de gemeente Eindhoven en Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft dit beeld bevestigd. Zodoende hebben wij samen met de ontwerp community een scenario voor een compacte ‘live’ DDW ontwikkeld.

Geen groots ‘live’ publieksevenement

Concreet betekent dit dat DDW20 geen ‘live’ publieksevenement kan zijn. Het is vanwege het coronavirus niet verantwoord grote hoeveelheden bezoekers door de stad te laten gaan, en daarmee de druk op het openbare leven in Eindhoven enorm te verhogen. Daarop aansluitend willen we drukte vermijden waardoor de samenkomst van grote groepen mensen in binnenlocaties niet realistisch en veilig is.
 
"Hoewel we hier uiteraard al langer rekening mee hielden, valt het onvermijdelijke besluit ons zwaar", zegt DDF directeur Martijn Paulen. “Al 19 jaar bouwen we samen met onze ontwerp community, partners en vrienden, maandenlang met volledige overgave aan ‘De Week’ in oktober. Een week die zich ieder jaar opnieuw laat kenmerken door kwaliteit, vernieuwende design inzichten, toekomstgerichtheid en een rijkheid aan waardevolle ontmoetingen en inspiratie. Een besluit als dit heeft daarom een enorme impact op deze dynamiek. Op de ontwerpers en makers, op onze partners, maar ook op de brede keten van toeleveranciers en uiteraard de loyale bezoekers.”
 
Samen met de ontwerp community hebben we daaom gezocht naar een goede oplossing. Martijn: “We beseffen ons dat het lastige tijden zijn voor heel de ontwerpsector. Juist daarom willen we samen met de ontwerp community het podium voor hen bouwen. We hebben er zin in! Wij realiseren ons daarnaast ook dat veel collega’s deze kans niet is gegund.”

Dutch Design Week 2020

Voor de fysieke variant van DDW20 focussen we op een bottom-up ‘studio expo-model’, gericht op relevante ontmoetingen tussen de deelnemende ontwerpers en professionele bezoekers. Dit betekent dat deelnemers zich vanaf 15 juni kunnen aanmelden. Na goedkeuring kunnen zij in oktober de deuren van hun eigen studio openen of participeren op een andere beschikbare locatie, enkel voor bezoek op afspraak. Daarmee gaan we terug naar de kern waar vanuit DDW ooit gestart is en blijven wij trouw aan ons DNA; voor de ontwerper.
 
Naast de bovengenoemde studio expo’s worden alle deelnemers dit jaar ook met een virtuele deelname zichtbaar op een sterk verbeterd digitaal DDW platform. Hier bieden we ook ruimte aan ontwerpers en partners die niet fysiek in Eindhoven kunnen deelnemen. We zullen onze internationale PR en Media activiteiten vervolgens inzetten op basis van het totale DDW20 programma, met aandacht voor zowel ‘live’ als online deelnames.
 
Omdat we willen dat dit virtuele programma meer is dan enkel een digitale vertaling van een fysieke DDW, werken we op dit moment aan sterke online formats waaronder virtuele DDW Talks, verschillende livestreams, video’s en meer. Op die manier zorgen we voor een groter relevant bereik voor deelnemende ontwerpers.

Wij kijken er naar uit om DDW20 met de ontwerpwereld en al haar creatieve vermogen tot een onvergetelijke editie te maken. Zowel ‘live’ als online. Wij zullen dit vanuit de kern van ons DNA ondersteunen en er alles aan doen om dit te faciliteren."

Advies Veiligheidsregio

Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft aangegeven DDF te zien als betrouwbare partner en dat gaan we zo houden. Wij zullen er op toezien dat alle randvoorwaarden, beperkingen en regels strikt worden nageleefd door iedereen die zich bij DDW20 aansluit. We kunnen niet in de toekomst kijken en ieder besluit is gemaakt met de kennis van nu. De gemaakte keuzes kennen dus een voorbehoud. Indien de geldende Covid-19 beperkingen door de landelijke of lokale overheid worden verzwaard of verlicht omdat de situatie daar om vraagt, zullen wij daar adaptief mee omgaan. Zelfs in een vergaand scenario van tijdelijke lockdown. Van iedereen die met ons meedoet verwachten wij datzelfde adaptieve vermogen.
 
Concreet betekent dit dat alle deelnemers per afgesproken tijdslot een maximum aantal bezoekers krijgt toegewezen op basis van het netto beschikbare vloeroppervlakte van de exporuimte (10, 30, 100). Daarnaast zal er een maximum aantal DDW bezoekers per dag gelden om druk op de stedelijke infrastructuur te voorkomen. De exacte protocollen worden nog uitgewerkt.
 
Deelnemers gaan expliciet akkoord met het naleven van de geldende Covid-19 restricties. Wij zullen er als organisatie alles aan doen om hen daarin zoveel mogelijk te faciliteren, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van digitale tools voor het plannen van de studio bezoeken en inzet van duidelijke communicatiemiddelen om de spelregels helder te maken.