Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Raad voor Cultuur adviseert: DDF vanaf 2021 in Basis Infrastructuur

04 June 2020

Dutch Design Foundation (DDF), organisator van onder andere Dutch Design Week (DDW), is vanaf 2021 onderdeel van de nationale culturele basis infrastructuur, zo maakt de Raad voor Cultuur vandaag bekend in haar advies aan Minister van OCW, Ingrid van Engelshoven.

Op Prinsjesdag zal de minister op basis van dit advies haar definitieve besluit bekendmaken. Het is voor het eerst dat DDF deze nationale culturele erkenning krijgt, en daarnaast de eerste keer ooit dat een landelijk design festival als DDW in de culturele basis infrastructuur ondergebracht wordt.

De Raad voor Cultuur geeft in zijn advies aan dat DDF een veelzijdig en relevant jaarrond programma organiseert, dat goed is ingebed in de regio met nauwe contacten met overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. De raad is positief over DDW, het jaarlijkse negendaagse festival waar de diverse programmaonderdelen uit de koker van DDF bij elkaar komen en daar een groot en divers publiek vinden. Daarnaast wordt de ambitie van de organisatie geloond en wordt bevestigd dat DDW heeft bewezen consequent kwaliteit te leveren en daarbij relevant te zijn voor de sector. Uit het advies blijkt waardering voor de combinatie van een gecureerd en een vrij ingevuld deel van het festival. Daarnaast kijkt de raad ernaar uit dat DDF de nationale en internationale dimensie van het festival de komende jaren nog verder uitbreidt.
 
“Wij zijn enorm blij met dit positieve advies,” reageert DDF directeur Martijn Paulen. “We zien dit als een prachtige kroon op het werk van de vele ontwerpers en partners die de afgelopen 19 jaar samen met ons zo hard gewerkt hebben aan DDW. Het vertrouwen dat hiermee wordt uitgesproken in de ontwerpsector zien wij als een bijzonder lichtpunt in deze tijd van transitie waarin ontwerpend denken harder nodig is dan ooit.”
 
“Ook het vertrouwen in de kwaliteit van onze organisatie is een enorme steun in de rug. Wij ervaren het daarom ook als een grote verantwoordelijkheid om de middelen uiterst zorgvuldig in te zetten voor de ontwerp community door het bieden van een in toenemende mate internationaal podium, het maken van relevante verbindingen voor ontwerpers, het vooruithelpen van talenten en inspireren van bezoekers en potentiële opdrachtgevers.”
 
Het advies betekent waardering voor de weg die DDF is ingeslagen. De weg waarin ontwerpkwaliteit bovenaan staat, en waarin de ontwerper aantoont een essentiële schakel te zijn in het vinden van antwoorden op maatschappelijke vraagstukken. Dat is ook de ontwerpmentaliteit waar DDW voor staat. Elk jaar in oktober laat DDW het grote publiek kennismaken met deze – en alle andere, nieuwe - vormen van ontwerp. Die ingeslagen weg, wordt nu beloond.